Vesti EURO 2024

Ronaldo završio EURO bez trofeja: Francuska posle penala izborila polufinale sa Španijom

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

05.07.2024 23:47
Portugal - Francuska AP Photo/Andreea Alexandru
Portugal - Francuska

Fudbalska reprezentacija Francuske drugi je učesnik polufinala Evropskog prvenstva u Nemačkoj, pošto je večeras posle boljeg izvođenja jedanesteraca savladala Portugaliju i za mesto u finalu boriće se protiv Španije. 

Nakon 120 minuta igre u Hamburgu, meč je završen bez golova, pa su drugog polufinalistu odlučivali penali, gde je Francuska imala više sreće. Iako je Diogo Košta odbranio tri penala Slovencima u prošlom kolu, čuvar mreže Portugalije večeras nije imao rešenja za "trikolore", koji su sa 5:3 slavili u penal seriji. A, ključni gol za mesto među četiri najbolje ekipe na turniru postigao je Teo Ernandez.

Sa druge strane, tragičar Portugala bio je Žoao Feliks, koji je u trećoj seriji pogodio stativu, čime su otišle i poslednje nade Kristijana Ronalda da dođe do još jednog trofeja na EURO pre završetka reprezentativne karijere.

Kada se sve sumira, gledaoci kraj malih ekrana i navijači u Hamburgu, gledali su poprilično monotonu utakmicu sa dosta nadmudrivanja, gde nije bilo naročito velikih šansi. Posebno se taktiziralo u prvom poluvremenu, gde smo praktično videli samo jednu dobru priliku (Bruno Fernadeš), ako je uopšte možemo tako i nazvati.

Drugi deo meča doneo je nešto više uzbuđenja sa Portugalcima u glavnoj ulozi. Imali su Ronaldo i družina nekoliko povoljnih prilika u drugom poluvremenu, kao i u produžetku, kada je Mendeš mogao sve da reši u 120. minutu. Međutim, izostala je realizacija, kao i u duelu sa Slovenijom. Ali, ovaj put, sreća ih nije pogledala u penal seriji.

Sa druge strane, ni Francuzi nisu bili u potpunosti bezopasni. Imali su "trikolori" inicijativu sredinom drugog poluvremena kada su Kolomuani i Kamavinga imali dve kolosalne prilike. Međutim, ni "Galski Petlovi" nisu bili naročito raspoloženi u završnici, ali su zato pogađali kada je trebalo nakon isteka 120. minuta.

Svi igrači Francuske bili su sigurni sa "bele tačke". Dembele, Barkola, Fofana, Kunde i Ernandez su pogađali sa penala, dok je tragičar za Portugaliju bio pomenuti Žoao Feliks, koji je dobio šansu u drugom produžetku.
 


Posle krajnje monotonog prvog poluvremena, gde osim pokušaja Fernandeša iz slobodnjaka, nismo mnogo toga videli, meč u Hamburgu rasplamsao se posle velikog odmora. Pauza između poluvremena kao da je prijala obema ekipama, koje su dosta zgrčeno ušle u meč. Pa smo više uzbuđenja videli u drugom delu igre.

Portugalci su i dalje imali nešto veću inicijativu, starali su šanse preko Fernandeša i Vitinje, naročito sredinom drugog poluvremena kada su u dva navrata ozbiljno bacili na muke golmana Francuske, ali je Menjan u oba navrata izašao kao pobednik iz tih duela.

Sa druge strane, Francuzi su prepustili posed rivalu i šansu vrebali iz kontri. Sa takvim pristupom u dva navrata umalo nisu došli do pogotka. Najpre kada je Mbape zapretio početkom drugog dela igre, a onda i sredinom poluvremena kada se Kolomuani našao "oči u oči" sa golmanom Portugala. Ipak, napadač "trikolora" promašio je kolosalnu priliku. 

Ubrzo nakon toga, veliku šansu imao je i Kamavinga. Francuski fudbaler dobio je loptu na ivici petarca posle gužve u šesnaestercu rivala, ali je slabo reagovao u završnici, čime je propuštena još jedna dobra prilika za "trikolore".

 

 

Kada se sve sumira, osim tih šansi i nekoliko polu-prilika Dembelea, Mbapea i Kantea, nije bilo više uzbuđenja u drugom poluvremenu. Uglavnom smo gledali dinamičnu igru, gde se mahom sve odvijalo na polovini terena, uz nešto veću inicijativu Portugalaca i sporadične napade Francuza. Ali su mreže mirovale, pa je meč otišao u produžetke.

Taj deo susreta takođe je počeo dinamično. Portugal je odmah krenuo u ofanzivu i stvorio dve dobre prilike preko Ronalda i Leaa. Najpre je bivši as Reala promašio ogromnu priliku sa peterca, kada mu je lopta Konseisaa prešla preko noge, a onda je i Leao propustio solidnu priliku kada je Upamekano sjajno intervenisao pred golom Menjana.

To su bile dve jedine prilike u prvom produžetku, a drugi je počeo u sličnom maniru. Sa dobrom šansom za Portugal, s tim što je ovaj put u izglednoj prilici bio Feliks. Ali je napadač Atletiko Madrida loše reagovao posle odlične asistencije Konseisaa, koji je svojom brzinom i sjajnim prodorima razmrdao četu Martineza u drugom delu igre.

Do kraja utakmice zabeležili smo još nekoliko polu-prilika Francuske i možda najveću u produžetku u samom finišu kada je Mendeš mogao da odvede Portugalce direktno u polufinale. Međutim, nije se najbolje snašao u 120. minutu kada je usamljen, sa ivice kaznenog prostora, šutirao direkno u golmana Francuske.

Nakon toga prestupilo se penalima, gde su više koncetracije imali "Galski Petlovi", koji će svoje mesto u finalu tražiti posle utakmice sa Španijom, koja je na programu za četiri dana.

PORTUGALIJA - FRANCUSKA 0:0 (0:0) penalima 3:5

Stadion: Volksparkstadion, Hamburg.

Sudija: Majkl Oliver (ENG)

FRANCUSKA (4-3-1-2): Menjan - Kunde, Upamekano, Saliba, T. Ernandez - Kante, Čuameni, Kamavinga - Grizman - Kolo Muani, Embape

PORTUGALIJA (4-3-3): Kosta - Kanselo, Pepe, Dijas, Mendes - Vitinja, Paljinja, Fernandes - B. Silva, Ronaldo, Leao