Vesti EURO 2024

Boško Đurovski za TV Arena sport: "Hibridni sistem" mora da ima pametne štopere i zadnjeg veznog Coca Cola Euro 2024

komentari (0)

Autor: Sašo Ilijoski

04.07.2024 20:58
Boško Đurovski vidi Francusku, Englesku i Španiju kao favorite za osvajanje EURO MN Press
Boško Đurovski vidi Francusku, Englesku i Španiju kao favorite za osvajanje EURO

UEFA EURO u Nemačkoj ulazi u završnu fazu. Od sutra se igraju četvrtfinalni dueli uz direktne prenose na TV Arena 1 Premium kanalu, a dosadašnji tok takmičenja nije doneo senzacije jer su se praktično među osam plasirali svi favoriti sem podmlađenog tima bivšeg valdara Italije.

Isksuni trener i jedan od legendarnih fudbalera Crvene zvezde Boško Đurovski za TV Arena sport je analizirao neke novine u igri, trend takozvanog "Hibridnog sistema" je veoma izražen, kaže naš sagovornik. 

"Hibridni sistem je tendencija sa taktičke strane da se ekipe brane u jednoj formaciji a napadaju u drugoj uz razne uloge igrača. Holandija, kao primer, od Johana Krojfa je bila inovator na tom polju sistema. Selektor Ronald Kuman se brani u sistemu 4-4-1-1, a kad dobiju loptu transformišu se u 4-3-3. Međutim, suština je u mogućnosti igrača da pokriju više pozicija u svom 'koridoru'. Natan Ake je levi bek u fazi odbrane, a posle toga se uvlači na trećeg štopera, dok se Damfris i Gakpo transformišu 'iz dva beka' u spoljne ofanzivce kada napadaju", kaže Đurovski.

Selektor Nemačke Julijan Nagelsman je pokazao protiv Danske kako se dobro i čuva rezultat.

"Kad je Nemačka povela protiv Danske, Nagelsamn je uveo Emrea Džana i on je u defanzivi bio treći štoper, a u fazi napada je delovao kao zadnji vezni. U zavisnosti od kvaliteta igrača, treneri menjaju i više sistema u toku utakmice, ali to zahteva izuzetno potkovane i pametne fudbalere, posebno u defanzivi".

Đurovski je brzo obrazložio na koje igrače misli.

"Defanzivni igrači moraju da budu najinteligentniji, jer na njima je da ispravljaju sve greške koje se dogode. Zadnji vezni su duša tima i od kvaliteta tog igrača zavisi stabilnost igre u oba pravca. Lično volim igrače tih karakteristika, na EURO ste mogli da vidite klasu Tonija Krosa, 'doktora' fudbala Rodrija, Deklana Rajsa, Granita Džaka. Zatim, šestica iz Gruzije Kohorašvili, pa onda mladi Rajnders iz Holandije, pokazali su taj potreban kvalitet u irgi".

 

 

Kada priča o idelanim defanzivcima u "Hirbidnom sistemu", naš sagovornik je pomenuo one koji su do sada pravili razliku.

"Već sam rekao da štoperi moraju da budu veoma inteligentni, prepoznaju situaciju, predvide je, a na delu su to pokazivali Van Dajk, Ridiger, pa Saliba. Na bekovskim pozicijama maestralno su igrali Teo Ernandez i turski levi bek Ferdi Kadioglu. Vidite, nije bez razloga što Pep Gvardiola svakog prelaznog roka traži dodatni kvalitet za pozicije koje sam pominjao i što je više novca potrošio za njih nego za ofanzivce. Mi smo nekad imali Baneta Ivanovića i Aleksandra Kolarova koji su imali tu klasu transformacije, danas nam to nedostaje".

Druga tendencija koja je upečatljiva za Boška Đurovskog je trend završavanja napada sa krilnih pozicija.

"Gledaoci su možda primeti, možda i nisu da poslednjih godina centaršutevi sa strane često idu po zemlji između dve defanzivne linije. Po zemlji ili poluviosko oštro jer je tu nebranjeni deo. Takođe, s obzirom da je to predvidljivo za odbrambene bekove sve je više centrašuteva kontra nogom. Kada spoljni igrač pogodi taj prostor uglavnom se naizgled postižu laki golovi, poput recimo Gundoganovog u meču sa Mađarima".

Srbija nije napredovala kao tim

Boško Đurovski je punih pet godina bio prvi saradnik Dragana Stojkovića u Nagoji, selektor Srbije je uz njega i sticao potrebno iskustvo.

"Naša reprezentacija... Dva boda, jedna gol - sve govori o tome kakvi smo bili. Piksi za tri godine nije uspeo da napreduje kao tim. Nismo našli vingere u sistemu, morali smo drugačije da razmišljamo. Sve najbolje selekcije igraju sa četvoricom igrača pozadi. Švajcarci igraju sa trojicom ali sa pravim izborom igrača, Italija je probala sa trojicom ali je 'pukla'. U principu velesile igraju sa četvoricom igrača pozadi".

Teško je prognozirati novog šampiona Evrope, ali Đurovski kao i pre početka ima tri favorita.

"Francuska, Engleska, a po formi i stilu igtre Španija ostaju za mene selekcije koje mogu da se popnu na tron. Francuska i Engleska nisu do sada pokazali ništa naročito, ali imaju kvalitet igrača bolji od ostalih. Španci me nisu iznenadili, gaje takj stil, međutim, ne verujem da će biti šampioni jer su mnogo mladi, mada su u najboljoj formi. Tu je i Nemačka iako nemaju neki ekstra kvalitet, a prava je šteta što u četvrtfinalu idu na Špance. Švajcarska za mene nije iznenađenje, igraju sistem kao i mi, ali imaju principe i zahteve u igri koji su na visokom nivou. Oni su primer kako treba igrati. Imaju te bočne bekove ili 'vingere' kao napadače. Prikazuju najstandardniji fudbal poslednjih godina. Holanđani se bude u tom 'hibridnom sistemu'. Ipak, nemaju klasnog napadača, Depaj nije taj format".

Postoje i dva negativna momenta.

"Najveće zvezde jedva čekaju da završe utakmice jer su toliko bili preopterećni u sezoni sa oko 70 mečeva da su iseđeni kao limun i fizički a više psihološki. Druga stvar, mnogi selektori forsiraju ulaze u igru od golmana. Takav princip igre pije vodu kad igraš protiv slabijeg rivala. Ali kad igraš sa tebi sličnim i boljim, to je utopija. Previše opteretiš golmana i odbranu, pa mnogo više i rirzikuješ. Mečevi na EURO su pokazali da od 10 čak osam puta ekipe izgube loptu na svojoj polovini sa takvim principom ulaska u igru. Psihološki pritisak je veliki, defanziva je u stresu. Ne slažem se tim ulaskom u igru, ta strategija je utopijska", smatra za kraj Đurovski.