Vesti EURO 2024

Demiral gol proslavio desničarskim pozdravom, UEFA pokrenula istragu: Turčin u problemu Coca Cola Euro 2024

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

03.07.2024 13:39
Merih Demiral, turski fudbaler, pod istragom UEFA zbog načina proslave golova Guliver/AP Photo/Thanassis Stavrakis
Merih Demiral, turski fudbaler, pod istragom UEFA zbog načina proslave golova

Dan pošto je s dva nebeska skoka i gola za pobedu protiv Austrije, odveo reprezentaciju Turske u Top osam fudbalskog prvenstva Evrope defanzivac Merih Demiral postao je glavni junak jedne nimalo lepe priče. Zbog "navodne neprikladne proslave gola", Evropska fudbalska federacija je pod opisanim vinjetom otvorila istragu protiv junaka turskog sporta i nacije.

Sve zbog toga što je prstima napravio znak koji jasno asocira na vuka, tj. na ultranacionalističku grupu "Sivi vukovi", čije delovanje za lajtmotiv ima "superiorsnost turske rase", a nalazi se pod zabranom ili prismotrom u nekoliko zemalja Evrope. 

 

 

"Način na koji sam slavio ima veze sa mojim turskim identitetom, zato sam napravio ovaj gest. Video sam ljude na stadionu sa istim gestom. Ne postoji nikakva skrivena poruka. Svi smo mi Turci, jako sam ponosan što sam Turčin. To je smisao svega. Samo sam želeo da pokažem koliko sam srećan, nadam se da će biti više prilika da ponovo pokažem ovaj gest", sam Demiral ne vidi nikakv problem u svojoj gestikulaciji povezanoj s podmlatkom desničarske Partije nacionalističkog pokreta, koja je trenutno u savezu sa vladajućom strankom u njegovoj domovini.

Inače, odbrambeni fudbaler saudijskog Al Ahlija je 2019. godine bio jedan od 16 turskih igrača koji su opomenuti zbog vojničkog salutiranja na utakmicama, kada je Turska izvršila vojnu ofanzivu u Siriji.