Vesti EURO 2024

Za nesrećnu eliminaciju sa Evropskog prvenstva, važno je da si Slov... Coca Cola Euro 2024

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

03.07.2024 08:50
Čekaju nas poprilično zanimljivi dueli u četvrtfinalu Evropskog prvenstva Profimedia
Čekaju nas poprilično zanimljivi dueli u četvrtfinalu Evropskog prvenstva

Nakon što je sudija odsvirao kraj na utakmici između Turske i Austrije, dobili smo i poslednje učesnika četvrtfinala Evropskog prvenstva u Nemačkoj. Osim domaćima, među osam najboljih ekipa našli su se i Francuska, Engleska, Švajcarska, Španija, Portugal, Holandija i Turska.

Zaključak nakon osam utakmica u nokaut fazi jeste da je potrebno da budete SLOVenija ili SLOVačka kako bi doživeli nesrećnu eliminaciju na prvenstvu Evrope.

Pre svega treba pohvaliti obe ekipe. Imaju i jedni i drugi kvalitetne igrače u timovima, ali realnost je da su turnir u Nemačkoj odigrali iznad svih očekivanja. Da je bilo malo više sreće, barem jednu Slov- reprezentaciju bi gledali među osam najboljih ekipa.

Izabranici Frančeska Kalcone su ispunili sve taktičke zamisli koje je italijanski trener imao u meču protiv Engleske. Poveli su u prvom poluvremenu, održavali vođstvo i taman kada se činilo da će prvi favorit poći kući, Džud Belingem je individualnim kvalitetom doneo Englezima produžetke. Kada je Hari Kejn već na startnu dodatnih 30 mintua zatresao mrežu za preokret, jasno je bilo da Slovaci nemaju snage za povratak u meč. Jeste, prva prepreka u nokaut fazi savladana, ali izabranici Gereta Sautgejta i dalje izgledaju neubedljivo, baš kao u grupnoj fazi.

U četvrtfinalu ih čeka Švajcarska koja jedina zabeležila iznenađenje u osmini finala, ako se uopšte to tako može nazvati. Jeste Italija bila aktuelni evropski prvak, ali se i roster "azura" značajno razlikovao u odnosu na onaj koji je podigao evropsku titulu pre tri godine. Murat Jakin je uspostavio odličan sistem u reprezentaciji Švajcarske i nema sumnje da će biti potpuno ravnopravan rival Englezima. 

Sa druge strane Slovenija nije uspela da stigne do vođstva protiv Portugala, mada nije da nije bilo prilika za to. U regularnih 90 minuta i ne toliko, dok je najbolju šansu imao Benjamin Šeško u 115. minutu utakmice. Da je napadač Lajpciga tada savladao Dioga Koštu, sada bismo govorili o najvećem iznenađenju turnira u Nemačkoj. Ovako je golman Sportinga upisao odbranu i sebi dodatno ulio samopouzdanje pred penal seriju gde je odbrani tri udarca sa "bele tačke" i odveo Portugal u četvrtfinale.

 

 

Tamo će ih čekati Francuska koja je uz Englesku najveći favorit za osvajanje Evropsko prvenstva, ali su upravo ove dve reprezentacije možda i najmanje prikazale od svih favorita na turniru. "Trikolori" su do četvrtfinala stigli uz jedan gol Kilijana Mbapea iz penala i dva autogola. Svetski vicešampion ne izgleda toliko ubedljivo, iako ima izuzetno zvučna imena na papiru. Protiv Belgije su stvarali šanse, ali je tek svaka peta ili šesta bila nešto ozbiljnija pretnja za gol "crvenih đavola".

Nemci i Španci su rutinski stigli do plasmana među osam najboljih ekipa. Ni nevreme u Dortmundu nije moglo da zaustavi "pancere" protiv Danske. Domaćin je definitivno jedan od timova koji je prikazao najbolju igru u dosadašnjem delu prvenstva, a u četvrtfinalu će odmeriti snage sa još boljom ekipom.

Španija je možda i najubedljivija bila od početka Evropskog prvenstva. Grupna faza je završena sa tri rutinska trijumfa protiv Albanije, Hrvatske i Italije. U osmini finala su gubili protiv Gruzije, ali ni u jednom trenutku nije bilo panike u redovima "crvene furije". Kao da su sve vreme znali da će bez problema stići do preokreta i proći u narednu rundu. Luis De La Fuente je odlično "zetegao" Španiju, a sada će u četvrtfinali imati i pravi test u vidu domaćina turnira.

 

 

Na kraju, u poslednjim mečevima osmine finala, Holandija je rutinski slavila protiv Rumunije. Pokupili su Rumuni simpatije u grupnoj fazi, ali je ekipa Ronalda Kumana dominirala svih 90 minuta i bez većih problema otišla dalje. "Lale" su podigle nivo igre u nokaut fazi, a videćemo kako će izgledati protiv Turske.

Izabranici Vićenca Montele su protiv Austrije odigrali možda i najzanimljiviji meč osmine finala. Reklo bi se prava atomska utakmica. Austrijanci su u meč ušli kao blagi favoriti, ali je borbenost Turaka prevladala.

Po svemu prikazanom u dosadašnjem delu šampionata, reklo bi se da nas najzanimljivije četvrtfinale očekuje u petak od 18 časova u Štutgartu gde igraju Španija i Nemačka. Istog dana će sange odmeriti i Portugal i Nemačka u Hamburgu od 21 čas. Gledajući njihova izdanja do sada, ne bi bilo iznenađenja ako bi smo tu videli produžeteke, a možda čak i penale.

Obe utakmice, kao i sve ostale mečeve nokaut faze, možete pratiti u direktnom prenosu na kanalima TV Arena sport.