Vesti EURO 2024

Francuska pucala iz jalovih musketa: Vertongen autogolom savladao Belgiju Coca Cola Euro 2024

komentari (0)

Autor: Luka Marković

01.07.2024 19:56
Šut Kolo Muanija iz kog je proizišao autogol Jana Vertongena Tanjug / AP Photo/Darko Vojinovic
Šut Kolo Muanija iz kog je proizišao autogol Jana Vertongena

Nekako smo navikli na ovom Evropskom šampionatu da zvučni mečevi budu najslabiji. Španci i Italijani su nas razočarali, Francuzi i Holanđani totalno podbacili, a sada su se "trikolori" postarali da još jedan "derbi" postane lagana uspavanka. 

Iako je bilo pokušaja, kao da ništa nije moglo da nadraži publiku, s obzirom da su skoro svi "hici" išli va gola. Od čak 24 udarca obe ekipe (19 ekipe Didijea Dešampa i pet Belgijanaca) samo je četiri išlo u okvir gola. Na kraju meč nije mogao biti drugačije odlučen nego autogolom, devetim na ovom prvenstvu, što je potpuno u maniru dosadašnjeg turnira. 

Odlučujući gol za 1:0 (0:0) "trikolora" postigao je Jan Vertongen u 85. minutu utakmice, čime je Belgiju, može se reći i potpuno zasluženo oterao iz Nemačke, a jalovu francusku musketu ostavio da se bori za naslov prvaka Starog kontinenta. 

 

 

Ekipe su prilično obazrivo ušle u utakmicu, opipavajući teren kako ne bi došlo do nekog nepredviđenog pogotka koji bi mogao odvesti utakmicu u pogrešan pravac. Čitavih 20 minuta skoro da nismo videli šansu, a ako objektivno sagledamo prvo poluvreme, krajnje je upitno da li je uopšte jedne i bilo. 

Francuzi su imali posed, ali se ne može reći da je njihovo obigravanje oko gola Koena Kastelsa imalo konkretnu aktuelizaciju. Iz belgijskog čekanja je i nastala prva zanimljivija situacija na utakmici. U 27. minutu, naleto je Janik Karasko na odbijenu loptu i šutirao iz prve. Lopta je pogodila Tea Ernandeza, Belgijanci su tražili penal zbog igranja rukom, ali VAR soba nije reagovala. Ipak, ja usporenom snimku je jasno bilo da nema ni govora o penalu.

Svoju najbolju šansu, Francuska je imala u 34. minutu kada je Žil Kunde centrirao sa boka, a najviši je u šesnestercu bio Markus Turam. Može se reći i da je dobro zahvatio loptu glavom, ali je lopta otišla malo pored stative. 

 

 

U igri Belgije se osećao manjak kreativnosti, a može se reći da je Kevin de Brujne bio deo problema. Svakako da mu se ne može zameriti, s obzirom da je već neko vreme jedina svetla tačka tima, što se neizmerno oseća na turniru u Nemačkoj. Deluje kao da sve što radi u ekipi Dominika Tedeska, funkcioniše samo onda kada je fudbaler Mančester sitija vezivno tkivo, a u prvom delu igre, on to nije bio. Na stranu subjektivni doživljaj (koji na malim ekranima nikako nije bio dobar), loše je delio lopte saigračima kada je imao priliku za to, bio je većinski odsečen, a takođe nije uspeo da dobije nijedan duel na zemlji. Izgleda da su Francuzi shvatili kako diše Belgija, te da joj je neophodno zgaziti na pluća. 

Do kraja poluvremena, Aurelijen Čuameni je imao dva pokušaja sa distance koji su imali naličije opasnosti, ali je usporeni snimak pokazao da Kastels nije imao zašto da brine. 

Sam početak drugog dela igre je ličio na ozbiljniji pristup, makar od "trikolora". Raspucani Čuameni se još jedanput oprobao sa ivice kaznenog prostora, a Kastanje je u blogu nezgodno potkačio loptu, što je moglo napraviti veliku nezgodnu dobro pripremljenom Kastelsu. Samo minut kasnije, ponovo su zapretili Francuzi, a ovaj put je glavom bio neprecizana kao i u prvom delu, Turam. 

Kilijan Mbape je u 54. minutu u svom maniru ušao u dribling sa boka, i suviše lako obišao Karaska, ali na njegovu sreću, prebacio je prečku. 

Kao da je ovaj pritisak polako razbudio "đavole", tako da su polako izlazili iz svoje zone (dis)komfora, nametnute pritiskom Francuza. Posle jednog blokiranog pokušaja Karaska, Romelu Lukaku je imao najbolju priliku svoje ekipe. Igrao se 71. minut, kada su po levom boku Orel Mangala i napadač Rome odigrali dupli pas, a iz te kombinacije je špic Belgije silovito šutirao u dalji ugao, ali je Majk Menjan bio dobro postavljen. 

Samo tri minuta kasnije, Vilijam Saliba je iz izvanredne pozicije unutar kaznenog promašio ceo gol - nešto što se pokazalo kao najveći problem "trikolora" na meču. 

Priliku da reši čitavu utakmicu imao je Kevin de Brujne, kome je Žeremi Doku dao odličan kratki pas, a ovaj svom silom naleteo na loptu. Međutim, između "fudbala" i mreže se ponovo našao Menjon. Takođe, ovo je ujedno bio i prvi pokušaj na meču najboljeg igrača "đavola". 

I kada je sve ukazivalo na produžetke, kada smo svi već videli dodatnih pola sata ne toliko lepe igre, Francuska je konačno povela - i dalje ne pogodivši okvir! Igrao se 85. minut, kada je jedna došlo do jedne nepotrebno zakomplikovane akcije "trikolora". Od Grizmana, do Kundea, od Kantea, do Mbapea... Nekako je lopta završila u nogama Randala Kolo Muanija, koji je šutnuo prilično loše, ali je tu bio Jan Vertongen. Prekaljeni belgijski štoper je nesrećno prevario blokom svog golmana i doneo vođstvo timu Didijea Dešampa. 

Do kraja nisu imali snage Belgijanci za više, tako da je deveti put na ovom Evropskom prvenstvu, autogol direktno uticao na rezultat utakmice. 

Francuska će igrati sa pobednikom meča Slovenija-Portugal u četvrtfinalu. 

UEFA EURO 2024

osmina finala

Švajcarska - Italija 2:0 (1:0)
/Frojler 38, Vargas 46/

Nemačka - Danska 2:0 (0:0)
/Haverc 53, Musijala 68/

nedelja

Engleska - Slovačka 2:1 (0:1)
/Šranc 25 - Belingem 90+5, Kejn 91/

Španija - Gruzija 4:1 (1:1)
/Le Norman 18 (AG) - Rodri 39, Ruiz 51, Vilijams 75, Olmo 83/

ponedeljak

Francuska - Belgija 1:0 (0:0)
/Vertongen 85 (AG)/ 

Portugal - Slovenija 21:00 (Arena 1 Premium)

utorak

Rumunija - Holandija 18:00 (Arena 1 Premium)

Austrija - Turska 21:00 (Arena 1 Premium)

Francuska - Belgija 1:0 (0:0)

Dizeldorf
Stadion: "Merkur Špil Arena"
Sudija: Glen Niberg (Švedska)
Strelac: Vertongen 85ag.

Francuska (4-4-2): Manjan – Kunde, Upamekano, Saliba, T. Ernandez – Kante, Čuameni, Rabio, Grizman – Tiram (od 62. Kolo Muani), Mbape.

Belgija (4-3-3): Kastels – Kastanj (od 88. De Ketelare), Fes, Vertongen, Teate – Openda (od 63. Mangala), Onana, Doku – De Brujne, Lukaku, Karasko (od 88. Lukebakio).