Vesti EURO 2024

Španci furiozno preokrenuli: Gruzini ukrali srca svih u Nemačkoj Coca Cola Euro 2024

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

30.06.2024 22:55
Dani Olmo proslavlja poslednji pogodak na meču Tanjug / AP Photo/Frank Augstein
Dani Olmo proslavlja poslednji pogodak na meču

Fudbalska reprezentacija Španije savladala je Gruziju u okviru osmine finala Evropskog prvenstva u Nemačkoj rezultatom 4:1 (1:1) . Iako su izabranici Vilija Sanjola došli u Nemačku kao debitanti, i samim tim totalni autsajderi, nasuprot svim očekivanjima ukrali su srca svih navijača, a uzdignute glave mogu napustili svoje prvo veliko takmičenje. 

Sve golove na utakmici postigli su igrači "crvene furije". Uvodni pogodak za Gruziju je u sopstvenu mrežu ubacio Robin le Norman (18.), ali su se potom zaredom nanizali Rodri (39), Fabijan Ruiz (51), Niko Vilijams (75), i Dani Olmo (83). 

 

 

Iako su Španci dominirali, imali čak 83 procenata poseda lopte u svojim nogama, Gruzini su ti koji su otvorili pogađanje. Otar Kakabadze je praktično iz prve akcije (čitaj: polukontre) ubacio loptu sa levog boka u šesnesterac, a Robin le Norman je trapavo bokom savladao svog golmana i stavio svoj tim u poziciju da juri rezultat. 

Od tada je počela potpuna kontrola, mada je i do tada uveliko trajala. Čak 17 šuteva je otišlo ka golu Gruzina u prvom poluvremenu, i bilo je neminovno da će jedan završiti u mreži. Igrao se 39. minut kada je Rodri natrčao na odloženu loptu Nika Vilijamsa i zakucao je u mrežu. Proveravalo se da li je Morata ometao golmana, a onda je sudija presudio da je pogodak regularan i slavlje je otpočelo. 

Istim tempom, "furija" je nastavila u drugom delu. Forsirali su De la Fuenteovi izabranici, imali potpun posed, a jedino ih je iznenadio pokušaj Hviče Kvaratshelije sa pola terena koji je za malo završio kraj stative. 

 

 

Nažalost, to je bilo to od Gruzina. Samo dva minuta kasnije je Fabijan Ruiz doneo Španiji prednost sa druge stative, a za vanredni centaršut može da zahvali Lamineu Jamalu. 

Tu se apsolutni favorit šampionata nije zaustavio, tako da je u 75. minutu Niko Vilijams kompletno slomio otpor protivnika, kada je jednim potezom je izbacio čuvara, obišao ga kao da ne postoji i zakucao loptu pod prečku. Rezultat je mogao biti i gori s obzirom da je bezmalo minut ranije poništen gol "furije". 

Ipak, ono što nisu uspeli tada, uspeli su u 83. minutu. Dani Olmo, čija je uloga na terenu bila veoma značajna, dobio je i nagradu za veliki rad, tako što se upisao i strelce primivši loptu na korak unutar kaznenog o šutnuvši "pravu lepoticu" otvorenim stopalom. 

 

 

Do kraja nije bilo smisla mučiti Gruzine, koji "možda jesu izgubili, ali svakako nisu poraženi". 

Španci će se u četvrtfinalu susresti sa domaćinom turnira, Nemačkom. 

UEFA EURO 2024,

osmina finala

Švajcarska - Italija 2:0 (1:0)
/Frojler 38, Vargas 46/

Nemačka - Danska 2:0 (0:0)
/Haverc 53, Musijala 68/

nedelja

Engleska - Slovačka 2:1 (0:1)
/Šranc 25 - Belingem 90+5, Kejn 91/

Španija - Gruzija 4:1 (1:1)
/Le Norman 18 (AG) - Rodri 39, Ruiz 51, Vilijams 75, Olmo 83/

ponedeljak

Francuska - Belgija 18:00 (Arena 1 Premium)

Portugal - Slovenija 21:00 (Arena 1 Premium)

utorak

Rumunija - Holandija 18:00 (Arena 1 Premium)

Austrija - Turska 21:00 (Arena 1 Premium)

Španija - Gruzija 4:1 (1:1)

Stadion: Rajn Enerdži Stadion (Keln)
Sudija: Fransoa Leteksje
Strelci: /Rodri 38, Ruiz 51, Vilijams 76, Olmo 83 - Le Norman 18ag/

Španija (4-3-3); Simon - Karvahal, Le Norman, Laport, Kukurelja - Pedri, Rodri, Ruiz - Jamal, Morata, Vilijams.

Gruzija (5-3-2): Mamardašvili - Kakabadze, Gvalesiani, Kašija, Dvali, Ločošvili - Čakvetadze, Kiteišvili, Kočorašvili, Mikautadze, Kvarackelija.

 

Cup tree provided by Sofascore