Vesti EURO 2024

Na Ostrvu se ori "Hej Džud": Sautgejtu se tresla klupa 95 minuta, Belingem i Kejn spasli Englesku potopa Coca Cola Euro 2024

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

30.06.2024 20:41
Džud Belingem i Hari Kejn, heroji čitave Engleske Tanjug / AP Photo/Ebrahim Noroozi
Džud Belingem i Hari Kejn, heroji čitave Engleske

Postaje već nesnosno koliko se Englezi provlače na ovom šampionatu Evrope. Geret Sautgejt je već video papir sa otkazom, a Hari Kejn još jednu propuštenu šansu da dođe do trofeja. Čitavih 95 minuta, Slovačka je imala gol prednosti koji bi ih odveo u prvo i istorijsko četvrtfinale prvenstva Starog kontinenta, a onda se pojavio Džud Belingem. 

Mladi fudbaler Real Madrida jednostavno ne staje gde god da nastupa. Čarobnjak ili šarlatan, Prospero ili Jago, teško je odrediti koje su provenijencije njegove sposobnosti, ali jedno je jasno - malo je takvih umetnika na terenu ikada viđeno. Golom u 90+5. minutu utakmice takozvanim "makazicama" uspeo je da anulira pogodak Ivana Šarca iz 25. minuta, i donese svom timu opstanak na šampionatu. 

Slovaci su se branili krvnički do poslednje sekunde, ali ih je gol Belingema potpuno dotukao. Pali su i samo je minut bio potreban u nastavku da prime i pogodak koji ih šalje nazad u domovinu. Ukoliko je Džud bio sudija, Kejn je bio dželat, pošto je u 91. minutu utakmice smaknuo izabranike Frančeska Kalcone sa turnira u Nemačkoj. 

 

 

Sam početak utakmice obeležila je tvrda igra na obe strane. Slovaci se nisu povukli, izašli su u presing, a Englezi nisu imali ideju kako do gola rivala.

Posle 22 minuta igre viđena su već četiri žuta kartona. U timu Engleske javno su opomenuti Kobi Meino, Džud Belingem i Mark Guehi, dok je na drugoj strani "požuteo" Juraj Kucka.

Slovaci su bili konkretniji rival, a za to su u 25. minutu bili i nagrađeni. Dugu loptu Davidu Strelecu je spustio Kucka, a ovaj poslužio Ivana Šranca i gurnuo ga u jedan na jedan situaciju sa Džordanom Pikfordom koju je Slovak hladnokrvno rešio.

Do kraja prvog dela Englezi su se razigrali, uspeli su da stvore nekoliko prilika koje ipak nisu bile dovoljno dobre da bi se ugrozio Martin Dubravka.

 

 

Svesni su bili izabranici Gereta Sautgejta da im ozbiljno preti ispadanje sa turnira, tako da su u drugo poluvreme ušli značajno ozbiljnije, što se u neku ruku konkretizovalo u 50. minutu.

Hari Kejn je bio pred Dubravkinim golom, i rešio je da nesebično doturi pas do Fila Fodena, koji ga je lako pretvorio u pogodak. Ipak, sudija Halil Umut Meler je posle konsultacije sa VAR sobom dosudio ofsajd, a ponovljeni snimak je evidentno ukazivao da je napadač Mančester sitija nesmotreno bio ispred lopte. 

Kejn je onda rešio da uzme stvari u svoje ruke, tako da je samo dva minuta kasnije poslao opasan udarac, koji je samo uz veliku sreću otišao pored gola. 

 

 

Slovaci su se spustili u niski blok, i počeli praktično da se brane sa svih deset fudbalera u polju. Međutim, vrebali su vrlo spremno, a Strelec je posle jedne ukradene lopte na pola terena lucidno pokušao da pogodi da centra. Lopta je preletela nesmotrenog Pikforda, i završila je vrlo blizu stative. 

Moglo bi se reći da najboljeg strelca u istoriji Engleske nije volela lopta na ovom meču. Jednu kolosalnu šansu promašio 78. minutu, kada je uspeo da pobegne svojim čuvarima, i dođe u priliku da glavom izjednači, ali je ponovo bio neprecizan. 

U 81. minutu se samo nesreća "Gordog Albiona" potvrdila, pošto je Deklan Rajs pogodio stativu iz udarca sa ivice kaznenog, a onda odbijenu loptu Kejn nije uspeo dobro da zahvati poluvolejem. 

Mučila se Engleska, bila na ivici ispadanja, a onda je Slovačka odbrana zakazala u samoj završnici. U 90. minutu, je Kajl Voker bacio naizgled nebitan aut u šesnesterac. Tamo ju je glavom dočekao Gei, a onda je Džud Belingem postigao možda i najlepši pogodak dosadašnjeg toka turnira. Zahvatio je loptu jednim elegantnim makazicama i konačno savladao Dubravku. Ubrzo, sudija je odsvirao kraj regularnog dela utakmice. 

Iako su Slovaci branili neverovatno hrabro skoro 100 minuta, gol ih je demotivisao, a dubina klupe Engleske je uradila svoje u nastavku, uspevši da pokaže kvalitet naspram umornih fudbalera u plavim dresovima. 

Već u prvom minutu produžetka, Eze je loše zahvatio volej iz daljine, ali je lopta od zemlje odskočila do Ivana Tonija, koji ju je glavom poslao u peterac. Tamo je sve pomno pratio Kejn, koji nije propustio novu ukazanu šansu. 

Do kraja se Slovačkoj ukazala samo još jedna prilika, i to kakva! Pekarik je jurišao na centaršut, ali je iz peterca nekontrolisano zahvatio polu-visoku loptu. Bio je to praktično poslednji detalj u prvom produžetku, a ujedno i poslednji konopac za koju su momci Frančeska Kalcone mogli da se uhvate. 

U drugi deo nadoknade su ušli silovito, ali vidno bezidejno, srljajući bez plana kakav se mogao nazreti u regularnom toku meča. Čitavih završnih 15 minuta, ne može se reći da je Slovačka imala konkretnu priliku, a tako nešto se i nije moglo očekivati, tako da će u svakom slučaju nefavorizovana reprezentacija na ovom meču imati više za čime da žali. 

Engleska će u četvrtfinalu EURO 2024 igrati protiv reprezentacije Švajcarske, koja je izbacila Italiju u svom okršaju sa aktuelnim šampionom Evrope. 

UEFA EURO 2024, osmina finala

Švajcarska - Italija 2:0 (1:0)
/Frojler 38, Vargas 46/

Nemačka - Danska 2:0 (0:0)
/Haverc 53, Musijala 68/

nedelja

Engleska - Slovačka 2:1 (0:1)
/Šranc 25 - Belingem 90+5, Kejn 91/

Španija - Gruzija 21:00 (Arena 1 Premium)

ponedeljak

Francuska - Belgija 18:00 (Arena 1 Premium)

Portugal - Slovenija 21:00 (Arena 1 Premium)

utorak

Rumunija - Holandija 18:00 (Arena 1 Premium)

Austrija - Turska 21:00 (Arena 1 Premium)

Engleska - Slovačka 2:1 (0:1)

Engeska (4-2-3-1): Pikford - Voker, Stouns, Gei, Tripije (od 66. Palmer) - Meinu (od 84. Eze), Rajs - Saka, Belingem (od 106. Galager), Foden (od 95. Toni) - Kejn (od 106. Konsa).

Slovačka (4-3-3): Dubravka - Pekarik (od 109. Tupta), Vavra, Škrinjar, Hancka - Kucka (od 81. Bero), Lobotka, Duda (od 81,. Benes) - Šranc (od 93. Gimber), Strelec (od 62. Boženik), Haraslin (od 61. Suslov).

 

Cup tree provided by Sofascore