Vesti EURO 2024

Osmina finala EP na Areni sport: Nemci spremili osvetu Dancima za 1992. godinu Coca Cola Euro 2024

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

29.06.2024 10:58
Radovanje fudbalera Nemačke na EURO Tanjug/AP Photo/Frank Augstein
Radovanje fudbalera Nemačke na EURO

Posle dva dana pauze, Evropsko prvenstvo u fudbalu nastavlja se utakmicama osmine finala, a nakon što Švajcarska i Italija otvore nokaut fazu u Berlinu, na teren će istrčati reprezentativci Danske i Nemačke. Duel na "Vestfalen parku", dakle, drugi je na današnjem redu, a meč iz Dortmunda možete pratiti na Areni 1 Premium od 21 sat.

Nemačka je do eliminacione faze stigla kao prva u grupi sa Švajcarskom Mađarskom i Škotskom, dok je Danska izborila osminu finala sa druge pozicije grupe "C" u kojoj je bila i Srbija. Danci su završili grupnu fazu iza Engleske, dok su ispred Slovenije bili zahvaljujući boljem fer-plej skoru, iliti manjem broju kartona.

Kada se pogleda istorija današnjih rivala, ona je veoma zanimljiva. Nemci i Danci odigrali su 28 mečeva do sada, što je relativno malo imajući u vidu da su susedi i da su se prvi put sastali još davne 1912. godine. Prvih 14 mečeva bilo je prijateljskog karaktera, dok su prvi takmičarski susret imali na Mundijalu u Meksiku 1986. godine, kada su Danci slavili u trećem kolu grupne faze sa 2:0.

Stiče se, doduše, utisak, da je Nemačka na tom meču "birala" rivala (slično kao što je uradila i 1982. godine protiv Austrije, zbog čega su kasnije promenjena pravila na Mundijalima), jer je sa druge pozicije otišla na Maroko, dok je Danska izvukla Španiju, koja joj je kasnije nanela katastrofalan poraz od 5:1.

 

 

Usledile su potom četiri lagane pobede Nemačke "sa nulom". Jedna na EURO 1988 godine i tri u prijateljskim utakmicama, a onda je došla da "sudbonosna 1992. godina" i finale Evropskog prvenstva, gde je Danska predvođena Šmajhelom, Olsenom i ostalim "dinamitašima", pobedila Nemce 2:0 i osvojila titulu.

Sada, 32 godine kasnije, došlo je vreme za osvetu. Nemačka je na papiru favorit. Nalazi se u seriji od sedam uzastopnih utakmica bez poraza, dok je poslednji u takmičarskim mečevima zabeležila još krajem novembra 2022. godine u Kataru. Prema prikazanoj igri, na dobrom je putu da nastavi seriju, ali će prethodno morati da pronađe pravi recept protiv ekipe koja takođe ne gubi lako.

Danska je u seriji od šest utakmica bez poraza, mada je poslednje tri odigrala i bez pobede. Na poslednjih 15 utakmica Danci su izgubili samo jednom. I to od Severne Irske u kvalifikacijama za EURO, ali tek u poslednjem kolu grupne faze kada su već obezbedili čelnu poziciju.

Što se igračkog kadra tiče, potencijalni problem za Nemce predstavlja povreda Antonija Ridigera i suspencija Jonatana Taha, standardnog dvojca odbrambenih igrača Julijana Nagelsmana, dok je Danska, sa druge strane, kompletna.

Osmina finala, EURO 2024.

Subota

Švajcarska - Italija 18:00 (Arena 1 Premium)
Nemačka - Danska 21:00 (Arena 1 Premium)

Nedelja

Engleska - Slovenija 18:00 (Arena 1 Premium)
Španija - Gruzija 21:00 (Arena 1 Premium)

Ponedeljak

Francuska - Belgija 18:00 (Arena 1 Premium)
Porugalija - Slovenija 21:00 (Arena 1 Premium)

Utorak

Rumunija - Holandija 18:00 (Arena 1 Premium)
Austrija - Turska 21:00 (Arena 1 Premium)
 

 

Cup tree provided by Sofascore