Vesti EURO 2024

Osmina finala EP na Areni sport: Švajcarska i Italija otvaraju nokaut fazu u Berlinu Coca Cola Euro 2024

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

29.06.2024 10:05
Fudbaleri Italije slave plasman u osminu finala EP Tanjug/AP Photo/Petr David Josek
Fudbaleri Italije slave plasman u osminu finala EP

Posle grupne faze pune kalkulacija, napetih mečeva i neizvesnosti, došlo je vreme za osminu finala Evropskog prvenstva u fudbalu, a prvu utakmicu eliminacione runde odigraće danas Švajcarska i Italija na "Olimpijskom stadionu" u Berlinu od 18 časova (Arena 1 Premium).

Za današnji obračun može se reći da je jedan od najinteresantnijih u osmini finala, pošto se radi o dosta ujednačenim ekipama. Italijani na papiru imaju jaču ekipu, diskutabilno, kvalitetnijeg golmana u liku Đanluiđija Donarume, koji i ovo prvenstvo brani na vrhunskom nivou, ali moraju i to da opravdaju na terenu.

Izabranici Lučana Spaletija u dosadašnjem toku takmičenja pobedili su Albaniju (2:1) uz poraz od Španije (0:1) i remi sa Hrvatskom (1:1). Posebno je bio zanimljiv okršaj sa "vatrenima" tokom kojeg su Italijani gubili do poslednjeg minuta, kada je Zakanji maestralnim pogotkom sa ivice kaznenog prostora, poslao "azure" u nokaut fazu i sačuvao im nade o odbrani titule.

Izjava selektora Italije Lučana Spaletija pred duel sa Švajcarskom.

"Ulazimo u srce takmičenja, moramo da budemo dosledniji jer nemamo drugog izbora. Očekujem mnogo više od svoje ekipe nego što smo do sada pokazali. Nismo igrali naš najbolji fudbal i vreme je da zaigramo kako nacija od nas očekuje. Moj kolega je veoma dobar trener, Švajcarska se odlično pokazala u dosadašnjem toku takmičenja i nema sumnje da neće biti lako danas u Berlinu", rekao je Spaleti.
 


Sa druge strane, internacionalnoj postavi Švajcarske malo je falilo da im njihova organizovana i disciplinovana igra donese vodeće mesto u Grupi "A" i time, možda lakšeg protivnika u osmini finala. 

Takmičenje su otvorili ubedljivom pobedom nad Mađarima (3:1). Nakon toga usledili su remiji sa Škotima (1:1) i Nemcima (1:1), a posebno je bila dramatična utakmica protiv "pancera", gde su golom Filkruga u nadoknadi Švajcarci ostali bez prvog mesta u Grupi.

Izjava selektora Švajcarske Murata Jakina pred duel sa Italijanima.

"Ne želim da kažem ko je favorit. Mi odlično poznajemo Italiju, njihovu taktiku i kvalitet, ali smo, kao i mnogo puta do sada, dokazali da možemo dobro da se nosimo i sa jakim ekipama. Spremni smo da se prilagodimo na njihovu taktiku, brane se kao tim, ali je ipak fokus na našoj igri i kako da ih iznenadimo. U kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo smo ih poslali u baraž i nema sumnje da će ovo biti novo poglavlje u našem rivalstvu sa Italijom.", rekao je Jakin.

Što se izostanaka tiče, oba tima će imati po jednog suspendovanog igrača. Švajcarci će igrati bez Vildmera. Italijani će na teren bez Kalifiorija, dok je pod upitom Dimarko, koji ima manjih problema sa povredom.

Osmina finala, EURO 2024.

Subota

Švajcarska - Italija 18:00 (Arena 1 Premium)
Nemačka - Danska 21:00 (Arena 1 Premium)

Nedelja

Engleska - Slovenija 18:00 (Arena 1 Premium)
Španija - Gruzija 21:00 (Arena 1 Premium)

Ponedeljak

Francuska - Belgija 18:00 (Arena 1 Premium)
Porugalija - Slovenija 21:00 (Arena 1 Premium)

Utorak

Rumunija - Holandija 18:00 (Arena 1 Premium)
Austrija - Turska 21:00 (Arena 1 Premium)
 

 

Cup tree provided by Sofascore