Vesti EURO 2024

Turska trijumfom nad Češkom zakazala duel sa Austrijom u osmini finala Coca Cola Euro 2024

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

26.06.2024 22:57
Turska je savladal Češku u poslednjem kolu grupe F Tanjug/Marcus Brandt/dpa via AP
Turska je savladal Češku u poslednjem kolu grupe F

Fudbaleri Turske su savladali  Češku 2:1 (0:0) i tako obezbedili plasman u osminu finala Evropskog prvenstva kao drugoplasirana ekipa u grupi F. Ekipa Vićenca Montele će u nokaut fazi igrati protiv Austrije.

Česi su nešto bolje otvorili meč i zapretili već u drugom minutu preko Davida Juraseka. Njegov šut se odbio o defanzivca Turske, te je Mert Gunok imao problema prilikom odbrane. Nakon toga je ritam igre malo opao. Nije bilo previše šansi, što je očigledno bilo frustrirajuće za igrače Turske. Arda Guler je dobio nešto više prostora na oko 30 metara od gola, a optimističan pokušaj igrača Real Madrida je završio daleko pored stative.

Ekipa Ivana Hašeka je već nakon 20 minuta igre morala da nastavi utakmicu sa igračem manje. Antonin Barak je prvo u 11. minutu dobio žuti karton, dok je nedugo nakon toga dobio i drugu javnu opomenu zbog neopreznog gaženja protivnika. Barak je morao u svlačionicu, a Česi su nastavili meč sa 10 fudbalera na terenu.

Do kraja prvog poluvremena je lopta uglavnom bila u nogama turskih fudbalera. Guler je imao sjajnu priliku u 27. minutu kada je protivnik njegove polumakazice blokirao, dok je verovatno najbolju šansu imao Jurasek u 45. minutu. Češki reprezentativac se ovog puta našao u situaciji jedan na jedan sa Gunokom, a turski čuvar mreže je ponovo upisao odličnu intervenciju.

Odmah na startu drugog dela igre je pripretila Turska. Nakon centaršuta je glavom šutirao Baris Alper Jilmaz, ali je čuvar mreže Češke ostao nesavladan nakon odlične intervencije. Držali su se izabranici Ivana Hašeka sve do 50. minuta sa igračem manje. Tada je odbrana kapitulirala, a u strelce se upisao Hakan Čahanoglu.

 

 

Iako su imali igrača manje, Česi se nisu predavali. Šta više u 66. minutu su stigli do izjednačenja preko Tomaša Sučeka. Igrač Vest Hema je nakon gužve u šesnaestercu smestio loptu u mrežu i doneo nadu svom nacionalnom timu za prolazak u narednu fazu.

Čak i nakon postigunog gola, Češka je imala inicijativu. Samo pobeda im je značila prolazak u narednu fazu, te su nastavili sa napadima kako bi stigli do eventualnog preokreta. Turci su u potpunosti bili zbunjeni od kako je Suček poravnao rezultat i nisu imali većih prilika sve do nadoknade vremena kada je Čenk Tosun zatresao mrežu za pobedu Turske.

Portugal je u osminu finala prošao kao prvoplasirana ekipa u grupi F. Turska je završila na drugom mestu, dok sa trećeg mesta u nokaut fazu ide Gruzija.

 

 

Češka - Turska 1:1 (0:0)

Hamburg
Stadion: "Folksparkstadion"
Sudija: Ištvan Kovač (Rumunija)
Strelci: Souček 66 - Čahanoglu 51, Tosun 94.

Češka (3-4-2-1): Stanek (od 55. Kovar)– Holeš, Hranač, Krejči – Coufal, Souček, Provod (od 75 Lingr), D. Jurasek (od 81. M. Jurasek)– Barak, Hložek (od 55. Čori) – Šitl (od 55. Kuhta).

Turska (4-2-3-1): Gunok – Muldur, Akajdin, Demiral, Kadioglu – Juksek (od 63. Jokušlu), Ozdžan (od 46. Ajhan) – Guler (od 75. Tosun), Čalhanoglu (od 87. Kokču), Jildiz (od 76. Akturkoglu) – Jilmaz.

Grupa F, 3. kolo

Češka - Turska 1:2 (0:0)
/Souček 66 - Čahanoglu 51, Tosun 90+4/

Gruzija - Portugal 2:0 (1:0)
/Kvarachelija 2, Mikautadze 57/

 

Standings provided by Sofascore