Vesti EURO 2024

Ukrajina eliminisana sa EP: Belgija izborila osminu finala sa Francuskom Coca Cola Euro 2024

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

26.06.2024 19:55
Fudblaeri Ukrajine i Belgije na EURO Tanjug/AP Photo/Antonio Calanni
Fudblaeri Ukrajine i Belgije na EURO

Fudbalska reprezentacija Belgije plasirala se u osminu finala Evropskog prvenstva u Nemačkoj posle remija sa Ukrajinom 0:0 u poslednjem kolu grupne faze.

Ekipa Dominika Tedeska završila je prvi deo takmičenja na drugom mestu tabele sa četiri boda, koliko su imali i sve ostale reprezentacije u grupi (?!), ali je zbog bolje gol razlike prošla dalje sa Rumunijom i verovatno Slovačkom, dok je Ukrajina eliminisana iz daljeg toka takmičenja.

Ukrajinci, inače, imali su svoje šanse protiv Belgijanaca. Iako su prvo poluvreme odigrali u možda mirnijem tonu od očekivanog, izabranici Serhija Rebrova pokazali su mnogo bolju sliku u drugom delu igre. Solidan broj prilika imali su naročito u poslednjih 10ak minuta utakmice, ali, na nesreću ukrajinskih navijača, nisu imali raspoloženih strelaca u Štutgartu. 

Belgija je odigrala onoliko koliko joj je trebalo. U drugom delu drugog poluvremena nije želela previše da rizikuje, da bi stamenom odbranom i dobrim odlukama pre svega golmana Kastelasa, na kraju izborila meč sa Francuskom u osmini finala.
 

 

U poprilično tvrdoj utakmici, gde nismo videli puno šansi, na prvo uzbuđenje čekali smo sedam minuta, kada je Lukaku mogao da zatrese mrežu Ukrajinaca, ali se nije najbolje snašao u napadu.

Nakon toga usledio je miran period, gde se mahom sve odvijalo na polovini terena. Belgijanci su imali posed, dok su Ukrajinci bili nešto konkretniji, ali osim pokušaja De Brujnea (Belgija) i Jaremčuka (Ukrajina), nije bilo većih uzbuđenja.

U nastavku utakmice igralo se po sličnom ritmu. Sa dosta borbe na sredini terena i nešto veće inicijative Belgije. 

Lukaku je imao dobru priliku u 65. minutu, da bi se u izglednoj šansi našao i Karasko samo nekoliko momenata kasnije. Međutim, sve je to bilo nedovoljno dobro da bi se savladao stameni Trubin na golu Ukrajine.

Od 80. minuta, pod pritiskom eliminacije, Ukrajinci su podigli tempo, zaigrali požrtvovanije i preko Dovbika kreirali nekoliko povoljnih šansi, ali je falila malo bolja koncentracija u završnici.

 

 

Budući da je zbog dešavanja u Frankfurtu, Belgija imala rezultat koju je vodio u nokaut fazu, ekipa Dominika Tedeska povukla se na svoju polovinu i odlučila da "sačuva remi".

Takva odluka mogla je skupo da ih košta u 83. minutu kada Malinovski umalo nije postigao gol iz kornera, ali na sreću Belgijanaca, Kastels je bio dobro postavljen.

Golman Belgije odlično se pokazao i u nastavku utakmice dok je trajala opsada Ukrajinaca.

Malinovski i Dovbik bili su najopasniji na poslednjoj trećini terena. Pomenuti dvojac mogao je u tri navrata da odluči utakmicu i odvede Ukrajinu u osminu finala, ali je čuvar mreže rivala bio na visokom nivou.

Na kraju, možda i zaslužen remi za Belgiju, koja je uprkos nešto skromnijem učinku u grupnoj fazi, ipak izborila mesto u nokaut fazi.  

UKRAJINA - BELGIJA 0:0

Štutgart
Stadion: "MPH Arena"
Sudija: Entoni Tejlor (Engleska)

Ukrajina (5-3-2): Trubin – Timčuk, Zabarnji, Svatok (od 81. Jarmolenko), Matvijenko, Mikolenko (od 58. Zinčeno) – Šaparenko (od 70. Vanat), Bražko (od 70. Stepanenko), Sudakov – Jaremčuk (od 70. Malinovski), Dovbik.

Belgija (4-3-3):Kastels – Vertongen, Faes, Teat, Kastanj – De Brujne, Onana, Tilemans (od 62. Mangala) – Doku (od 77. Bakajoko), Lukaku (od 90. Openda), Trosar (od 62. Karasko).

Grupa E, 3. kolo

Slovačka - Rumunija 1:1 (1:1)
/Duda 24 - Marin 37/

Ukrajina - Belgija 0:0

 

Standings provided by Sofascore