Vesti EURO 2024

Od borbe za život do rekorda Danske: Kristijan Eriksen životni pobednik Coca Cola Euro 2024

komentari (0)

Autor: Sašo Ilijoski

26.06.2024 15:29
Kristijan Eriksen je novi danski rekorder AP Photo/Matthias Schrader)
Kristijan Eriksen je novi danski rekorder

Pre samo tri godine, Kristijan Eriksen se na EURO u Engleskoj borio za život. Bio je takoreći mrtav nekoliko minuta, da nije Simon Kjer odmah reagovao i postavio ga u dobar položaj, da lekari nisu uspeli da ga reanimiraju, i ovaj EURO u Nemačkoj bi bio obeležen crnim florom.

Srećom, život piše bajke, posle 10 meseci oporavka vratio se Eriksen na teren, vratio u Brentfordu u formu, otišao u Mančester junajted i 25. juna, tri godine i 13 dana nakon kolapsa, svog prijatelja i čoveka kome duguje život, preskočio na listi fudbalera sa najvećim brojem mečeva u selekciji Danske. Kjer je ostao na 132 meča, Eriksen je novi rekorder sa 133 utakmice.

 

 

I nije samo rekorder, već je bio i igrač utakmice protiv Srbije pokazujući da je klasa večna, da ništa ne može da te spreči da uradiš ako to silno želiš. Kristijan nije morao da se vraća na teren, zaradio je za pet generacija. Šta je bio motiv? Samo ljubav prema ovom sportu, ona čista, bez interesa, bez pretencioznosti, bez nametanja.

Gol protiv Slovenije je i pogurao Dansku na to drugo mesto Grupe C i duela sa Nemačkom u osmini finala. Mozak danske selekcije sa preko 750 zvaničnih mečeva u nogama ima samo 32 godine i ima štošta da pruži fudbalu. I fudbal njemu.

 

 

Na 133 mečeva je Eriksen postigao 42 gola, deli četvrto mesto na listi strelaca Danske, "prešišao" je legenede poput Prebena Elkjera, braće Laudrup, ostzali su ispred njega sa Pauli Jorgensen (44) i vodeći tandem Jon Dal Tomason i Pol "Tist" Nilsen (po 52).

Imaju Danci svoju fudbalsku kuću slavnih, ponosnih 42 člana, od kojih su četiri reprezentativne generacije. Broj 43 je zasigurni namenjen Kristijanu Eriksenu, istinskom životnom pobedniku.