Vesti EURO 2024

Poljska se oprostila remijem: Levandovski ne maši dvaput, Upamekano koštao Francuze prve pozicije Coca Cola Euro 2024

komentari (0)

Autor: Luka Marković

25.06.2024 20:02
Robert Levandovski doneo je bod Poljacima Tanjug / AP Photo/Themba Hadebe
Robert Levandovski doneo je bod Poljacima

Nije Poljska ravna Francuskoj, ali se Dajo Upamekano postarao da tako izgleda. "Trikolori" su odigrali nerešeno sa svojim poslednjim protivnikom u grupnoj fazi EURO 2024 rezultatom 1:1 (0:0), čime su sebe premestili na drugu poziciju, i omogućili Austriji da neočekivano prođe kao prvoplasirana reprezentacija. 

Oba gola na utakmici postignuta su sa penala. Kilijan Mbape je svoj postigao u 56. minutu, dok se Robert Levandovski revanširao svom protivniku na isti način u 79. minutu meča. 

Moramo biti objektivni i priznati da rezultat nije bio realan pokazatelj stanja na terenu. Nekoliko faktora je uticalo da Francuska izgubi tron Grupe D. Svakako se mora pomenuti kao prvi Lukaš Skorupski, golman Poljske koga je danas zaposeo duh Ikera Kasiljasa, i pomogao "orlovima" da se od Nemačke oproste bodom.

Međutim glavni krivac je bio Dajo Upamekano. Štoper Bajerna je još u prvom poluvremnu nesmotreno nagazio Urbanjskog i najvaio nesigurnost, da bi potom neobazrivo skrivio penal i direktno "poklonio" Poljskoj prve i jedine bodove na ovogodišnjem izdanju Evropskog prvenstva u Nemačkoj. 

 

 

Poljaci su rasterećeno ušli u meč, s obzirom da kao prva eliminisana reprezentacija sa EURO 2024 nemaju šta da izgube. Već u 14 minutu je Kasper Urbanjski poslao dobru loptu ka Sebastijanu Šimanjskom, koji je bio u dobroj poziciji, ali mu je udarac bio izblokira. 

"Orlovi" su svoje prilike u velikoj meri čekali iz kontre, i oslanjali su se na pretežno brzu tranziciju, neretko sasečenu u drugoj trećini terena. 

Nisu ni Francuzi zaostajali sa prilikama, tako da je Usman Dembele "promašio" kolosalnu šansu za vođstvo svog tima. Igrao se 19. minut, a Ngolo Kante je poveo kontranapad iz koga je uspeo da loptu doturi svom kolegi na krilnoj poziciji. Iako je bio na svega par metara od golmana Lukaša Skorupskog, praktično ga je pogodio, a potom ni igrač Al-Itihada nije najbolje odreagovao na odbitak, tako da je prilika otišla u nepovrat. 

Nastavilo se u prilično sličnom ritmu sukcesivnih napada obe ekipe, tako da su Poljaci dočekali novi momenat u kome su mogli povesti. U 34. minutu je Pjotr Zjelinski pogodio Roberta Levandovskog onako kako je ovaj samo mogao da poželi, ali je napadač Barselone reagovao atipično za svoj ubilački instikt pred golom, tako da je loptu glavom poslao pored stative. 

 

 

Do  kraja poluvremena videli smo dve kolosalne prilike za Kilijana Mbapea, koji je u dva napada zaredom izlazio pred Skorupskog sa levog boka, ali je golman Poljske prosto briljirao danas. Takođe, imali smo prilike da posmatramo prve nervozne i nesmotrene ispade Dajoa Upamekana, koji je u 37. minutu mogao ozbiljno da povredi Urbanjskog, zgazivši ga na nogu, pri čemu nije zaradio ni žuti karton. Ipak, rezultat je ostao nepromenjen do kraja. 

Francuska je prilično silovito nastavila u drugom delu, tako da je Kilijan Mbape pokušao iz trka pokušao sa ivicie kaznenog prostora, ali je lopta otišla vrlo malo pored gola. 

Iako su se Poljaci dobro branili, iako je Skorupski branio vanvremenski, otpor je bio slomljen u 55. minutu. Jakub Kivior je nesmotreno jurio za Dembeleom po levoj strani svog tima, i u pokušaju da mu izbije loptu, podmetnuo mu je nogu, što je glavni arbitar dosudio kao kazneni udarac. Najbolji igrač "trikolora" je poslao Skorupskog u suprotnu stranu i tako savladao naizgled nesavladivog čuvara mreže na ovoj utakmici. 

Kao da se motivacija "orlova" slomila posle primljenog gola. Nizali su se napadi, a jednu sličnu priliku kao Mbape u prvom poluvremenu, imao je Barkola u 59. minutu, ali je svemoćni Poljak i sada bio staložen. 

 

 

Glad "trikolora" nije opadala, tako da je Didije Dešamp uveo dva napadača, a jedan je bio Antoan Grizman, koji je ušao umesto defanzivno orijentisanog Ngoloa Kantea. Pokazalo se da je ovaj potez delimično doprineo izjednačenju Poljaka. 

Igrao se 74. minut, a Upamekano je ponovo pokazao koliko je nepouzdan defanzivac. Šviderski je pokušavao da pronađe prostor za udarac par koraka unutar kaznenog prostora, a štoper Bajerna ga je sapleo, iako je od samog početka duela bilo evidentno da ne može stići do lopte bez rizičnog kontakta. Sudija je dopustio da se akcija nastavi, a onda posle konsultacijae sa VAR sobom, presudio da će se izvesti penal. 

Loptu je uzeo očekivani "krivac" - Robert Levandovski. Čudan zalet sa puno zadrške izrodio je prilično slabašan udarac koji je Majk Menjon uspeo da ukroti, ali je onda arbitat Marko Gvida uvideo da su poskakivanja napadača Barselone naterala golmana Milana da izađe sa linije ranije. Može se reći da Bog prašta, ali Levandovski ne. Ista strana, isti zalet, ali ovaj put u sam ugao sa dosta siline doneli su izjednačenje. 

Izabranicima Mihala Probirša je gol doneo elan i hrabro su pojurili po sva tri počasna boda, ali je vreme isticalo. Na kraju su Francuzi ponovo preuzeli inicijativu, ali nisu pronašla snage da ponovo povede, i poslednji put izmeni stanje na tabeli. 

 

Trikolori će tako u osminu finala sa druge pozicije, dok će Austrijanci kao prvoplasirani dalje. Holanđani su sada trećeplasirana ekipa, i sigurno nastavljaju takmičenje, dok Poljska, kao što je od ranije poznato, napušta takmičenje. 

EURO 2024

Grupa D 

Francuska - Poljska 1:1 (0:0)
/Mbape 56 (P) - Levandovski 79 (P)/

Holandija - Austrija 2:3 (0:1)
/Gakpo 47, Depaj 76 - Malen 6 (OG), Šmid 59, Sabicer 80/

Francuska - Poljska 1:1 (0:0)

Stadion: "Signal Iduna Park"
Sudija: Marko Gvida (Italija)

Žuti kartoni: Rabio - Zalevski, Davidovič, Šviderski.
Strelci: Mpabe u 56. iz penala za Francusku, a Levandovski u 79. minutu iz penala za Poljsku

FRANCUSKA (4-3-3): Manjan - Kunde, Upamekano, Saliba, T. Ernandez - Čuameni (od 81. Fofana), Kante (od 61. Grizman), Rabio (od 61. Kamavinga) - Dembele (od 86. Muani), Mbape, Barkola (od 61. Žiru).

POLJSKA (3-4-3): Skorupski - Bednarek, Davidovič, Kivior - Frankovski, Moder, Zjelinski, Zalevski (od 68. Skoraš) - Šimanjski (od 68. Šviderski),  Levandovski, Urbanski.

 

Standings provided by Sofascore