Vesti EURO 2024

Austrija pobedila Holandiju i sa prvog mesta ide u osminu finala Coca Cola Euro 2024

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

25.06.2024 20:00
Donjel Malen, savladao je svog golmana Verbrugena Tanjug/AP Photo/Petr David Josek
Donjel Malen, savladao je svog golmana Verbrugena

Austrija sa prvog mesta Grupe D ide u osminu finala Evropskog prvenstva u Nemačkoj. Favorizovanim Francuzima i Holanđanima, Marko Arnautović i drugovi, uspeli su da "pomrse" račune i da sa šest bodova završe grupnu fazu takmičenja. Na kraju u utakmici punoj preokreta Holandija - Austrija 2:3.

Još pre početka Evropskog prvenstva u Nemačkoj, proslavljeni reprezentativac ove zemlje, Bastijan Švajnštajger, istakao je da "tipuje" na Austrijance kao favorite iz senke. I nije pogrešio. Marko Arnautović i drugovi pokazali su da nisu slučajno na smotri najboljih evropskih timova. 

Tanjug/AP Photo/Sunday Alamba

Reprezentacija Austrije

 

Sve što je potrebno Austrijanci imaju. Briznu, skok, inteligenciju, vođu. Da se ne plaše favorizovanih Holanđana, izabranici Ralfa Ragnika, pokazali su već na startu meča. 

Igrao se 7. minutu, kada je Aleksander Pras ubacio loptu sa leve strane u šesnaesterac, gde ju je klizećim startom pokupio Donjel Malen i savladao sopstvenog golmana - 0:1.

 

 

Nije ovaj pogodak presekao Holanđane, ali ih je "bacio" na treće mesto na tabeli. Usledile su kontre Holanđana, jedna za drugim. U 14. minutu Gakpo je pronašao Rejndersa, ali je ovaj očajno šutirao iz kaznenog prostora. Deset minuta kasnije, mogao je Malen da se iskupi za grešku, međutim šutirao je pored gola.

 

 

Oslobodili su se pritiska Austrijanci, sredinom prvog poluvremena. Pa su tako i došli u situaciju da dupliraju prednost. Sabicer je napucao igrača Holandije i tražio penal zbog navodnog igranja rukom, međutim sudija se nije oglasio.

Poslednju dobru šansu u drugom poluvremenu imao je Arnautović. Kapiten Austrije, ukrao je loptu Holanđanima, imao je odličnu šansu, ali se nekako izvukao golman Holandije

Holandija se nije mirila sa trenutnim stanjem stvari, pa odmah krenula silovito ka golu Austrije. To je urodilo plodom već u 47. minutu bilo je 1:1.

Tanjug/AP Photo/Ebrahim Noroozi

Reprezentacija Holandije

 

Strelac je Kodi Gakpo, koji je lepo pogodio dalji ugao posle dodavanja Ćavija Simonsa.

Sa tim rezultatom Holanđani su ponovo došli do pozicije broj 1 na tabeli, a Austrija je "skliznula" na treće mesto. 
Kao da je upravo taj gol upalio "lampicu" u timu Austrije. 

U 59. minutu, prednost je ponovo bila na strani Austrije. Odličan centaršut uputio je Florijan Grilič iskosa sa leve strane, na pravom mestu se našao Šmid i udarcem glavom smestio loptu u mrežu za - 1:2.

Pokušao je Ronald Kuman izmenama da osveži vezni red, jer je delovao prilično bezidejno pred golom Penca. Od 66. minuta, tako su na terenu bili Van de Ven i Vajnaldum.

U 76. minutu Depaj je postigao gol i doneo izjednačenje Holanđanima, ali je Slovak, Kružilak poništio taj pogodak, zbog navodnog faula. Ipak, posle VAR provere, sve se promenilo, 

Kružilak je pogledao snimak i odlučio da prizna gol za - 2:2.   

Čak ni ovaj gol nije slomio Austrijance. Samo pet minuta imali su Holanđani "iks", a onda je stigla nova kazna i treće vođstvo izabranika Ralfa Ragnika. 

 

 

Zabicer je iskoristio jednu odličnu loptu koju je dobio sa leve strane, usledilo je utrčavanje u prostor. Usledio je precizan šut sa pet metara i novo vođstvo Austrije - 2:3.   

 

 

Samo dva minuta kasnije, Romano Šmid je postigao gol iz mrtvog ugla, ali je on poništen zbog ofsajda. 

Pokušavali su Holanđani, brzim kontrama da stignu do izjednačenja, ali su sada bili oprezni Austrijanci, koji su se zasluženo plasirali u osminu finala.  

HOLANDIJA – AUSTRIJA 2:3 (0:1)

Stadion: „Olimpijski“ u Berlinu
Strelci: /Gakpo 47, Depaj 76 - Malen 7 ag, Šmid 59, Zabicer 81/ 
Sudija: Ivan Kružilak (Slovačka)

HOLANDIJA (4-3-3): Verbrugen, Gertruda, De Fraj, Van Dajk, Ake /65. Van de Ven/, Rajnders /65.Vajnaldum/, Šuten, Verman /35.Simons/  Malen /72. Veghorst/, Depaj, Gakpo.

AUSTRIJA (4-2-3-1): Penc, Poš, Veber, Lajnhart /62. Baumgartner/, Pras, Zivald, Grilič /64.Kerfeld/, Vimer /63. Vimer/, Zabicer, Šmid /90.Vejmand/, Arnautović /78.Gregorič/.

 

 

EURO 2024

Grupa D

Holandija - Austrija 2:3 (0:1)
/Gakpo 47, Depaj 76 - Malen 7 ag, Šmid 59, Zabicer 81/ 
Francuska - Poljska 1:1 (0:0)
/Mbape 56 pen - Levandovski 79 pen/

 

Standings provided by Sofascore