Vesti EURO 2024

Pet godina govorim o ponašanju UEFA i FIFA, ali neću tražiti alibi u suđenju: Zlatko Dalić o skoro izvesnoj eliminaciji sa EURO Coca Cola Euro 2024

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

25.06.2024 12:27
Zlatko Dalić, hrvatski selektor, ima kompleksan stav o epilogu možda kobnog remija sa Italijom MN Press
Zlatko Dalić, hrvatski selektor, ima kompleksan stav o epilogu možda kobnog remija sa Italijom

Fudbaleri Hrvatske bili su praktično u osmini finala Evropskog prvenstva 2024, jer su skoro kompletno drugo poluvremena meča sa Italijom vodili jednim, ali umalo zlata vrednim, golom Luke Modrića, te ga svim silama branili u predugoj nadoknadi vremena, ali se pojavio Matija Zakanji da im bukvalno u "sekund do 12" sruši pobedu kao kulu od karata. I gotovo izvesno isprati iz Nemačke, jer "vatrene" samo teška teorija ostavlja na tirniru.

Dan posle u bivšoj jugoslovenskoj republci najvše se priča i piše o odluci sudije Danija Makelija da za osam minuta nastavi i bez toga dovoljno uzbudljivu i burnu bitku branioca titule i osvajača bronze na Svetskom prvenstvu 2022. Javnoj raspravi se priključio i selektor Zlatko Dalić. 

"Čestitam igračima na dobroj utakmici, velikom htenju, želji. Bili su dobri. Bio nam je plan da u prvom delu kontrolom igre ne dopustimo protivniku šanse. To smo uspeli. U drugom poluvremenu smo rizikovali. To nam se brzo isplatilo. Hteli smo kontrolom utakmice da dobijemo prednost. Nažalost kažnjeni smo u 98. minutu", krenuo je u mirnom tonu Dalić.

 

 

A, onda se "upalio" i rekao šta mu je na duši, a što je inače bio lajtmotiv svih sinoćnjih izjava šokiranih, očajnih i tužnih reprezentativaca. 

"Uticao je sigurno na rezultat. Ne znam gde je uopšte našao tih osam minuta nadoknade?! Govorio sam o tome kako se ponašaju UEFA u FIFA, već pet godina to radim, ali me niko nije slušao, ispadam smešan. Mi smo svi za njih mali, sve što govorim - govorim u vetar. Ne može biti osam minuta nadoknade. Koji su to faulovi, prekidi bili da je osam minuta nadoknade?!", upitao je selektor Hrvatske.

 

 

Nije, ipak, u rođenoj zemlji čas osporavani čas hvaljeni stručnjak hteo da se sakrije iza drugog. Mišljenja je da je ipak do samih Hrvata što su ispustili prolazak u Top 16. 

"Ali, neću tražiti alibi u sucu. Imali smo sve u svojim rukama protiv Albanije, pa i sada. Imali smo dva penala, promašili smo ih. Žao i boli me što nas nitko ne poštuje. Igrali smo u 3 sata, je li igrala Italija, Francuska, Nemačka... u tom terminu?. Igramo mi. Hvala igračima. Nije ovo bio naš turnir. Opet su se pokazali i navijači, sto hiljada Hrvata je došlo u Nemačku. Hvala im na tome. Ponosni smo. Uzroke neprolaska tražiću u nama. Ne možeš primiti gol u 98. minutu, moraš ako treba tada i leći na loptu", slikovit je bio Dalić, koji je na sebe preuzeo "odgovornost za neuspeh", pitao naciju "treba li svi zajedno da se ubijemo zbog ovoga" i poručio "neću odustati od svog posla". 

 

Standings provided by Sofascore