Vesti EURO 2024

Zakanji u 98. minutu pogodio za spas Italije i tako verovatno poslao Hrvatsku kući Coca Cola Euro 2024

komentari (0)

Autor: Kosta Simetić

24.06.2024 23:08
Slavlje fudbalera Italije nakon plasmana Tanjug/AP Photo/Petr David Josek
Slavlje fudbalera Italije nakon plasmana

Ono što fudbal može da kreira je zaista neverovatno. Hrvatska je vodila tokom celog drugog poluvremena, delovalo je da će igrati u nokaut fazi, ali je sve to palo u vodu u 98. minutu kada je Matija Zakanji posle fantastične akcije postigao sjajan gol i doneo remi Italiji - 1:1 (0:0).

Povukao je loptu Rikardo Kalafiori i tako navukao na sebe nekoliko defanzivaca, potom je odložio loptu za Zakanjija, a ovaj postigao gol za TV špice.

Ovaj remi Italijane je odveo u nokaut fazu Evropskog prvenstva, dok "vatreni" polako mogu da pakuju kofere, mada i dalje postoje matematičke šanse da se plasiraju među 16 najboljih ekipa.

Italijani su nešto defanzivnije počeli utakmicu, prepustili su kontrolu i posed lopte rivalu koji sa njom u nogama i nije bio preterano konkretan. Imala je i Italija svoje prilike, ali ih nije koristila, a ni one nisu bile toliko dobre.

Kako se poluvreme bližilo kraju tako je i opadao kvalitet fudbala. Igralo se uglavnom na sredini terena i činilo se da je svima pauza preko potrebna.

Posle odmora Hrvatska je napala i to joj se brzo isplatilo. U 54. minutu rukom je igrao Davide Fratezi i sudija Dani Makeli je nakon gledanaja VAR snimka pokazao na belu tačku. Odgovornost je preuzeo kapiten "vatrenih", Luka Modrić, koji se propisno obrukao- Đanluiđi Donaruma je rutinski zaustavio njegov udarac, ali je onda usledio kiks Italijana.

Ubačena je lopta sa desnog boka u kazneni prostor, Ante Budimir je prvi probao, Donaruma je bio još jednom fenomenalan, ali je na pravom mestu bio Modrić koji je postigao gol i tako se iskupio za minut ranije promašeni penal.

Od tog momenta Italija je bila primorana da se otvori. Stvarala je izgledne šanse, ali se Hrvatska sjajno branila, a u nekim momentima je i imala dosta sreće.

Nisu uspevali puleni Lućijana Spalatija da nađu put do mreže Dominika Livakovića koji je večeras bio izvrstan, ali...

Dogodio se Zakanji. Fudbaler koji je ušao sa klupe sve je rešio, postao heroj svoje nacije, a verovatno je trenutno najomraženija osoba u Hrvatskoj.

U drugom meču grupe B selekcija Španije je sa maltene rezervnim timom pobedila Albaniju 1:0 i tako samo zapečatila prvo mesto pred nokaut fazu.

 

 

Hrvatska - Italija 1:1 (0:0)

Stadion: Red Bul Arena (Lajpcig)
Sudija: Dani Makeli (Holandija)
Strelci: /Modrić 55 - Zakanji 90+8/

HRVATSKA (4-3-3): Livaković – Stanišić, Šutalo, Pongračić, Gvardiol – Modrić (od 80. Majer), Brozović, Kovačić (od 70. Ivanušec) – Sučić (od 70. Perišić), Kramarić (od 90. Kramarić), Pašalić (od 46. Budimir).

ITALIJA (4-2-3-1): Donaruma – Di Lorenco, Bastoni, Kalafjori, Darmijan (od 82. Zakanji) – Barela, Žoržinjo (od 82. Fađoli) – Raspadori (od 75. Raspadori), Pelegrini (od 46. Fratezi), Dimarko (od 57. Kjeza) – Retegi.

UEFA Euro 2024, grupa B, 3. kolo

Hrvatska - Italija 1:1 (0:0)
/Modrić 55 - Zakanji 90+8/

Albanija - Španija 0:1 (0:1)
/Tores 13/

 

Standings provided by Sofascore