Vesti EURO 2024

Portugal siguran protiv Turske: Ronaldo i družina u nokaut fazi Coca Cola Euro 2024

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

22.06.2024 19:55
Fudbaleri Portugala slave pobedu protiv Turske Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic
Fudbaleri Portugala slave pobedu protiv Turske

Iako su delovali neubedljivo i neuigrano protiv Češke, pa je kestenje iz vatre morao da vadi mladi Fransisko Konsisao, u meču protiv Turske Portugal je dominirao i slavio sa 3:0 (2:0).

Ovom pobedom Portugalci su se plasirali u nokaut fazu Evropskog prvenstva, dok će se Turci, Česi i Gruzini boriti za drugo i treće mesto.

Portugal je protiv Turske odmah nametnuo svoj ritam, igralo se uglavnom na polovini Turaka, ali su prvu pravu priliku imali upravo izabranici Vićenca Montele, ali je Kerem Akturkoglu promašio iz izgledne pozicije.

Ubrzo je za to stigla kazna. Igrao se 21. minut kada je sa levog boka Nuno Mendeš poslao oštar centaršut, koji je uz dosta sreće došao do Bernarda Silve, a ovaj rutinski pogodio za početnu prednost Portugala.

A onda se dogodilo nešto nesvakidašnje. Posle neuspešnog napada Portugalaca u kome je loptu izgubio Žoao Kanselo, štoper Turske, Samet Akajdin želeo je da doda do golmana, Altaja Bajindira, ali je pogrešio i poslao pas pravo u sopstvenu mrežu. Tako je Turska praktično poklonila 2:0 Portugalu.

 

 

Posle pauze Montela je probao izmenama da probudi svoju ekipu i Turci su na startu drugog poluvremena dobro izgledali, ali je u 55. minutu posle greške odbrane Turske lopta došla do Kristijana Ronalda, a ovaj je nesebično dodao do Bruna Fernandeša koji je poslao loptu u prazan gol i tako potpisao pobedu Portugala.

Posle toga ritam utakmice je opao, Portugal je sačuvao svoju mrežu i polako može da se priprema za nokaut fazu. Izabranike Roberta Martineza očekuje i treći meč u grupi protiv Gruzije, dok će Turska odmeriti snage sa Češkom.

 

 

Turska - Portugal 0:3 (0:2)

Stadion: "Signal Iduna Park", Dortmund
Sudija: Feliks Cvajer
Strelci: /Silva 21, Akajdin 28ag, Fernandeš 55/

Turska: Bajindir - Čelik, Akajdin (od 75. Demiral), Bardakči, Kadioglu - Čalhanoglu, Ajhan (od 58. Jukšek) - Akgun (od 70. Guler), Kokču (od 46. Jazidži), Akturkoglu (od 58. Jildiz) - Jilmaz.

Portugal: Košta - Kanselo (od 68. Semedo), Dijaš, Pepe (od 83. Silva), Mendeš - Vitinja (od 88. Neves), Palinja (od 46. Neveš) - Silva, Fernandeš, Leao (od 46. Neto) - Ronaldo.

UEFA EURO 2024

Grupa F, 2. kolo

Gruzija - Češka 1:1 (1:0)
/Mikautadze 45+4 - Šik 59/

Turska - Portugal 0:3 (0:2)
/Silva 21, Akajdin 28ag, Fernandeš 55/

Standings provided by Sofascore