Vesti EURO 2024

Gruzija slavi Mamardašvilija: Češka 90 minuta napadala, ali osvojila samo bod Coca Cola Euro 2024

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

22.06.2024 17:00
Heroj Gruzije, Đorđi Mamardašvili Tanjug/AP Photo/Ebrahim Noroozi
Heroj Gruzije, Đorđi Mamardašvili

Ništa nije rešeno u grupi F. Češka i Gruzija remizirale su 1:1 (1:0) i to znači da su sve opcije i dalje otvorene i da je nepoznanica ko će se plasirati u nokaut fazu Evropskog prvenstva.

Portugal i Turska tek treba da odigraju svoj meč (18.00, TV Arena 1 Premium) i pobednik tog dueka"overiće" plasman u nokaut fazu. Obe ekipe imaju po tri boda, dok sada Gruzija i Češka imaju po jedan i svoju sreću će tražiti u poslednjem kolu.

 

 

Što se same utakmice tiče, Češka je napala od samog starta, ali je Đorđija Mamardašvilija bilo nemoguće savladati. Golman Gruzije je već u trećem minutu imao tri odbrane, i to u jednom minutu. Najpre je Adam Hložek šutirao iskosa sa leve strane, Mamardašvili je sjajno odreagovao, potom je pokušao Patrik Šik nakon odbitka, ali je i tada golman Gruzina bio na mestu.

Nastavili su Česi da opsedaju gol rivala, kontrolisali su utakmicu, a u 24. minutu Hložek je uspeo da "ugura" loptu u mrežu, ali je VAR reagovao i poništio pogodak usled igranja rukom ofanzivca Češke.

Gruzija se polako oslabađala pritiska, mada nije uspevala da se približi golu rivala, sve do 45. minuta kada je Robin Hranač, štoper Češke, igrao rukom u kaznenom prostoru, VAR soba je nekoliko minuta gledala snimak i na kraju je glavni sudija Daniječ Zibert pokazao na belu tačku.

Odgovornost je preuzeo Žorž Mikautadze, koji je bio i više nego precizan za vođstvo Gruzina u nadoknadi prvog poluvremena.

Posle odmora, Češka je bila rešena da što pre dođe do izjednačenja i u toj nameri je i uspela. Nakon kornera u 59. minutu i velike zbrke u petercu, lopta je došla do Šika, a ovaj je grudima ubacio u mrežu Mamardašvilija, koji u ovoj situaciji ništa nije mogao.

Bio je to 19. udarac Čeha ka golu rivala, a izabranici Ivana Haseka su nastavili u istom ritmu sve do kraja meča.

Gruzini su delovalo kao da su ostali bez snage, za sve su se piali Česi, imali su potpunu kontrolu, nizale su se prilike, ali je Mamardašvili bio na visini zadatka, koji je u bezbroj prilika spasio svoju ekipu i na kraju opravdano nosi epitet igrača utakmice.

Preživela je Gruzija, koja je mogla i do pobede. U 95. minutu sevnula je kontra Gruzina koji su išli 3 na 1, lopta je došla do Sabe Lobjanidzea, a ovaj se propisno obrukao i promašio čist zicer! 

Gruzija će se u poslednjem kolu sastati sa Portugalom, dok će Češka odmeriti snage sa Turskom. Ta dva duela na programu su 26. juna od 21.00.

 

 

Gruzija - Češka 1:1 (1:0)

Stadion: "Volksparkstadion", Hamburg
Sudija: Danijel Zibert
Strelci: /Mikautadze 45+4 - Šik 59/

Gruzija: Mamardašvili - Kvirkvelija (od 81. Gvelesijani), Kašija, Dvali, Kakabadze, Kočorašvili, Mekvabišvili, Citaišvili (od 62. Lokošvili) - Davitašvili (od 62. Čakvetadze), Mikautadze (od 88. Kvilitaia), Kvarackelija (od 82. Lobjanidze).

Češka: Stanek - Holeš, Hranač, Krejči - Coufal, Souček, Provod (od 81. Barak), Jurasek (pd 81. Ševčik), Černi (od 55. Jurasek), Hložek (od 55. Lingr), Šik (od 68. Citil).

UEFA EURO 2024

Grupa F, 2. kolo

Gruzija - Češka 1:1 (1:0)
/Mikautadze 45+4 - Šik 59/

Turska - Portugal 18.00 (AP1)

 

Standings provided by Sofascore