Vesti EURO 2024

Fabio Kapelo, posle poraza Italije iskren: Tehnički jaz je veliki jer mi takav kvalitet kao Španija nemamo Coca Cola Euro 2024

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

22.06.2024 16:37
Fabio Kapelo, nekadašnji trener Reala TV Arena sport/ Screenshot
Fabio Kapelo, nekadašnji trener Reala

Čuveni italijanski trener Fabio Kapelo, bio je vidno razočaran posle utakmice njegove reprezentacije i Španije. 
Italijani nisu ličili na tim koji brani evropsku krunu, više su se branili, nego što su imali neku smišljenu akciju. 

Pred "auzirima" je sada derbi sa Hrvatskom i borba za drugo mesto u Grupi B.  

"Italija je delovalo iscrpljeno jer je protivnik bio sjajan u svemu. Španci nisu imali nijednu grešku u kontroli lopte, sve je išlo kao podmazano, izuzetno brzo i svaki igrač je kvalitetno odradio svoju rolu. Dobili smo važnu lekciju. Po meni Španija je prva u redu da osvoji trofej", rekao je Fabio Kapelo, iskusni italijanski trener za Gazetu.

Iako odlično poznaje prilike u Španiji, Kapelo je bio iznenađen snagom ove reprezentacije. 

"Iskreno, prilično su me iznenadili. Znao sam da imaju kvalitet, pokazali su to protiv Hrvatske, ali su protiv Italije bili još brži. Tehnički jaz je izuzetno veliki jer mi takav kvalitet više nemamo. U mlađim kategorijama se uči taktika, a ne tehnika i to dovodi do dugoročnih problema. Bio sam trener u Madridu i znam jako dobro kako se igra fudbal u Španiji. Najbolji momenat treninga su elementi sa tehničkim detaljima. Ne zato što mogu da se opuste, već da rade na tim stvarima još više".

 

 

Osvrnuo se zatim trofejni trener i na greške Italijana, odnosno veliki pad reprezentacije posle osvajanja evropske krune i odlaska nekolicine ključnih igrača. 

"Mnogi gledaju Gvardiolu kao uzor u Italiji, ali onog Gvardiolu od pre deset godina. Pep je evoluirao. Naša konfuzija dovela nas je do limita u kojima smo danas. Naši fudbaleri nikada ne preuzimaju odgovornost kada se igra sa loptom ili dribla pored rivala. Zaslepljeni smo pričom da igramo dobar fudbal sterilnim posedom lopte. Dobar fudbal je ono što Španija igra sada. Tako se igra fudbal. Niko Vilijams je dobar primer, on kao dečko sa 21 godinom stalno traži igru jedan na jedan jer trener to traži od njega".

Luka Modrić je najavio da Hrvatska neće igrati sa strahom protiv Italije za prolaz dalje.

"Mnogi vide tim na kraju ciklusa. Znate šta ja vidim? Šampiona sa leđima pribijenim uza zid".

 

 

Osvrnuo se zatim Kapelo i na duel sa Hrvatima. 

"Najveća pretnja za nas je hrvatski vezni red. Modrić, Brozović i Kovačić. Nisu brzi kao Španci, ali su podjednako tehnički obučeni. Zato bih voleo da vidim naš tim koji je naučio na greškama iz meča sa Španijom. Ujedinjenu i fokusiranu grupu. Iako nam i remi igra ulogu, hoću da vidim Italiju spremnu da se bori, da ide na pobedu i pokaže zašto je šampion", objasnio je Kapelo.