Vesti EURO 2024

Nesmotrena Poljska olako primila tri gola: Austrija ima čemu da se nada u poslednjem kolu Coca Cola Euro 2024

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

21.06.2024 19:58
Fudbaleri Austrije savladali su Poljsku na EURO 2024. Tanjug /AP Photo/Ebrahim Noroozi
Fudbaleri Austrije savladali su Poljsku na EURO 2024.

Posle sjajnog pritiska i igre pokazane u meču sa Francuskom, Austrija je protiv Poljske dokazala da ne želi napustiti EURO 2024 u grupnoj fazi. Sa furioznih 3:1 (1:1), izabranici Ralfa Ragnika stigli su do tri boda, i sada im ostaje da se nadaju porazu Holandije, kako bi im se u poslednjem kolu (još više) otvorila vrata osmine finala.

Što se Poljske tiče, ona nije loše izgledala u prvom delu, ali je razlika u kvalitetu bila sve osetnija kako je meč odmicao. Istina, bili su "orlovi" bez Roberta Levandovskog, koji je ušao tek pola sata pred kraj, ali jasno je bilo da napadač Barselone ništa ne bi mogao da promeni. Ekipi Mihala Probirša ostaje da se nada nemogućem trijumfu nad Francuskom, te mogućnosti da se kao jedna od četiri najbolje trećeplasirane nacije nađe u sledećoj fazi. 

Golove za Austrijance redom su postizali Patrik Vimer (9'), Kristof Baumgartner (66') i Marko Arnautović (78'), dok je slabu utehu Poljacima doneo Kšištof Pjatek (30'). 

 

 

Već u devetom minutu, Austrija je pokazala da ne planira završiti takmičenje u grupnoj fazi. Filip Emvene je uspeo da prevari svog čuvara na bloku, te je posle dobre finte otvorio sebi prostor za centaršut, koji će potom Gernot Trauner perfektno smestiti u mrežu Vojščeka Ščesnog.

Iako su Austrijanci nastavili da vrše pritisak, pretežno preko leve strane koja s pokazala izrazito potentna za napada nominalnih gostiju, Poljska je došla do svoje prve šanse samo šest minuta nakon gola. Pjotr Zjelinski je pihvatio loptu na ivici kaznenog i uspeo da na "petoparcu" dođe do pozicije za šut. Ipak, udarac ka golu je izblokirao asistent kod prvog pogotka na meču, a situacija je bila delimično problematična jer se dovodilo u pitanje igranje rukom defanzivca. 

Nije se ništa izrodilo iz ove "akcije" Poljaka, a već u sledećem napadu, Nikola Zelevski je ozbiljno zapretio sa levog boka udarcem iz dobre pozicije. Srećom po Austrijance, lopta je nezgodno odskočila, tako da ju je ovaj prebacio preko prečke. 

 

 

Polako su "orlovi" preuzimali inicijativu, naročito po desnom boku gde je paseve Zjelinskog najčešće u prodorima koristio Przemislav Frankovski. Jedan od centaršuteva upravo sa te strane je uputio najaktivniji igrač Poljske na suprotni deo kaznenog, a tamo je čekao Zelevski, koji je poslao oštru loptu u sredinu. Posle odbitka, dočekao ju je Kšištof Pjatek i sigurno postigao izjednačujući gol. 

Poljska je do kraja poluvremena imala još jednu dobru priliku da povede. Zjelinski je imao slobodan udarac na oko 20 metara od gola i uspeo je da prebaci živi zid, ali je Petrik Penc bio na lopti i sprečio totalni preokret u smiraj prvog dela igre. 

Utakmica je 15. minuta drugog poluvremena prilično stagnirala, a obe ekipe su bile svesne da je pobeda apsolutni imperativ. Može se reći da je prvi reagovao Mihael Probirš uvođenjem Roberta Levandovskog. Iako je napadač Barselone još uvek rovit, i u poznim igračkim godinama, neosporno je da kao najbolja opcija u napadu Poljaka mora ući u teškim trenucima. 

 

 

Prilično opasnu situaciju tri minuta posle izmena imao je Marko Arnautović, koji je uspeo da napravi gužvu pasem u srce šesnesterca posle centaršuta. Ipak, pomoćni sudija je odsvirao ofsajd napadaču srpskih korena. 

Upravo su promene ofanzivne provencijencije došle glave Poljacima. Loša postavka odbrane posle izguvljene lopte, dovela je do toga da Vimer pošalje dobar pas sa levog boka. Arnautović ju je "magično" propustio kroz noge, a na ivici kaznenog ju je dočekao Baumgartner, koji je u 66' minutu doneo prednost svojoj ekipi snađnim udarcem. 

Novonastala prednost Austrijanaca otvorila je ozbiljan prostor za kontranapade, tako da je u 75 minutu Vimer mogao na sa skoro iste pozicije kao Baumgartner, ali je Ščesni bio spreman. Ipak, golman Poljske je postao nesrećni tragičar samo dva minuta kasnije. Nesmotrenost veznog reda "orlova" je iskoristio Marsel Sabicer. Ukravši loptu, sam je pretrčao visoko postavljenu odbranu "orlova", i izašao pred gol nečuvano.

Ščesni nije imao druge nego da napravi penal, koji je potom Marko Aranutović pretvorio u pogodak i tako praktično eliminisao svoje današnje protivnike sa Evropskog prvenstva. 

 

 

Od tog trenutka, Poljaci su delovali potpuno demotivnisano. Stefan Poš je ispalio projektil u 83. minutu, ali je Ščesni bio potpuno staložen, za razliku od većine svoje ekipe, tako da je paradom dohvatio loptu i poslao je u korner. Konrad Laimer je samo 120 sekundi kasnije imao priliku da potpuno deklasira protivnike. 

Predriblao je Ščesnog i izašao na praznu mrežu, ali je otišao previše ulevo, tako da je bio neprecizan za samo nekoliko centimetara. 

Do kraja utakmice nije bilo velikih šansi da se Poljska vrati u meč, a jedini žal ostaje za promašajem Grosickog u drugom minutu nadoknade, čime bi se dostojanstveno oprostio od nacionalngo tima. 

Poljaci i dalje nemaju nijedan bod, a predstoji im paklen izazov u poslednjem kolu protiv Francuske, dok Austrijance čeka (blago) lakši zadatak protiv Holanđana, sa kojima su sada izjednačeni bodovno sa po tri boda. 

EURO 2024 

Grupa D

Poljska - Austrija 1:3 (1:1)
/Pjatek 30' - Trauner 9', Baumgartner 66', Arnautović 78'/ 

Holandija - Francuska 21.00 (A1P) 

Poljska – Austrija 1:3 (1:1)

Stadion: "Olimpijski" u Berlinu

Sudija: Umut Majer (Turska)

Strelci: Piatek 30' - Trauner 9', Baumgartner 66', Arnautović 78

Žuti kartoni: Silš 53', Levandovski 64', Ščesni 77' - Vimer 56', Arnautović 70'

POLJSKA (3-4-1-2): Ščensni – Bednarek, Davidovic, Kivior – Frankovski, Pjotrovski (od 46' Moder), Sliš (od 75' Grosicki), Zalevski – Zjelinski (od 87' Urbanski) – Buksa ( od 60' Šviderski), Pjatek (od 60' Levandovski).

AUSTRIJA (4-2-3-1): Penc – Poš, Trauner, Lajnhart, Mvene (od 63' Pras) – Zevald, Grilič (od 46' Vimer) – Baumgartner (od 81' Šmid), Lajmer, Sabicer – Arnautović (od 81' Gregorič).

 

Standings provided by Sofascore