Vesti EURO 2024

Ukrajina okrenula naglavačke Slovačku: Jedno poluvreme dovoljno za tri boda Coca Cola Euro 2024

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

21.06.2024 16:56
fudbaleri Ukrajine i Slovačke, u meču koji je pripao selekciji bivše sovjetske republike Tanjug/AP Photo/Andreea Alexandru
fudbaleri Ukrajine i Slovačke, u meču koji je pripao selekciji bivše sovjetske republike

Posle iznenađujućeg poraza od Rumunije, na ostvaranju E grupe Evropskog prvenstva, najbolji fudbaleri Ukrajine morali su da idu na sve ili ništa u današnjem duelu sa Slovačkom i uspeli su da "izvade kestenje", tako što su do tada neporaženog rivala okrenuli naopačke u drugom poluvremenu meča u Dizeldorfu - 2:1 (0:1).

Baš kao što kažu rezultati dva poluvremena, u prvom su Slovaci bili ubedljiviji, istina ne dramatično, dok je drugi deo utakmice pripao ekipi iz ratom zahvaćene države. Utakmica je od početka bila živa, s puno ritma, trčanja i obostrano ofanzivnih nastojanja, pa se publika nagledala šansi. 

Ali samo jedna je pretvorena u gol i to u korist formalnog domaćina, pošto je Ivan Šranc bio precizan glavom, posle centaršuta Lukaša Haraslina u 18. minutu. Što je bio drugi pogodak napadača praške Slavije na EURO, jer je pre toga presudio Belgiji. 

Imali su Ukrajinci jednu pogođenu stativu do odlaska na mini odmor, kada je Oleksandar Timčuk za malo bio neprecizan, ali su i Slovaci mogli da napune mrežu Anatolija Trubina, da ovaj nije odlično branio i potpuno opravdao poverenje posle "smene" Andrija Lunina. 

 

 

U nastavku potpuno druga slika i sasvim drugačiji ton. Tim u vođstvu se umorio, popustila mu je koncentracija, a i ponestalo pravih rešenja, što je rival hteo, stigao i umeo bez milosti da kazni. 

Prvo je u 54. minutu Kucka poklonio loptu rivalu koji je iz brze tranzicije izbio na suprotnu polovinu terena. Oleksandr Zinčenko je video Mikolu Šaparenka, a vezista kijevskog Dinama obavio svoj deo posla. Na ogromnu radost Sergeja Rebrova kraj aut linije, jer mu je ovo prvo veliko takmičenje u ulozi selektora. 

U finišu susreta, neodlučan je bio Martin Dubravka, što su Ukrajinci oberučke prihvatili. Konkretno, Roman Jaremčuk je bio na pravom mestu da dočeka poklon i pobedonosnim golom se zahvali za to što je uveden sa klupe (80).

I još važnije, vrati svoj tim u trku za osminu finala kontinentalnog turnira, uoči zadnjih sat i po borbe. U ovom trenutku čak tri selekcije imaju po jedan trijumf, a nije isključeno da im se sutra priključi Belgija, što bi još više zakomplikovalo rasplet u E grupi. 

UEFA EURO 2024

GRUPA E, 2. kolo.

petak

Slovačka - Ukrajina 1:2 (1:0)

/Šranc 17 - Šaparenko 54, Jaremčuk 80/

subota

Belgija - Rumunija 21:00 (A1P)

 

Slovačka - Ukrajina 1:2 (1:0)

Stadion: Merkur Špil Arena

Kapacitet: 47.000

Sudija: Majkl Oliver (Engleska)

Strelci: /Šranc 17 - Šaparenko 54, Jaremčuk 80/

SLOVAČKA: Dubravka - Pekarik, Vavro, Škrinijar, Hancko (od 67. Obert) - Kucka, Lobotka, Duda (od 60. Beneš) - Šaranc, Boženik (od 60. Strelec), Haraslin (od 67. Suslov).

UKRAJINA: Trubin - Timčik, Zabarnji, Matvijenko, Zinčenko - Sudakov, Bražko, Šaparenko - Jarmolenko (od 67. Zubkov), Dovbik (od 67. Jaremčuk), Mudrik.

 

Standings provided by Sofascore