Vesti EURO 2024

Kalafiori "častio" Špance, Italijani protiv Hrvatske za drugo mesto u grupi Coca Cola Euro 2024

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

20.06.2024 22:59
Alesandro Bastoni i Alvaro Morata vodili su žestoke duele Tanjug/ AP Photo/Martin Meissner
Alesandro Bastoni i Alvaro Morata vodili su žestoke duele

Evropski fudbalski klasik između Španije i Italije u Gelzenkirhenu, opravdao je očekivanja.

Sve je viđeno u ovom duelu, od vrhunskih poteza, do još boljih odbrana pre svega Donarume, lepih akcija, borbenosti, a da bi utisak bio kompletan, nedostajali su golovi. Jedan i to u mrežu Italije, poslao je Kalafiori, štoper „azura“ u 54. minutu.

 

Ispostaviće se na kraju da je taj pogodak bio dovoljan Špancima za tri boda i prvo mesto u grupi.

Italijanima sad preostaje da se u direktnom sudaru u ponedeljak 24. juna sa Hrvatskom izbore za drugo mesto u grupi i odlazak u narednu fazu takmičenja, dok Španci mogu da odmore najbolje igrače protiv Albanije. U svakom slučaju aktuelni prvak Evrope mogao bi i sa remijem do osmine finala. 

Već u drugom minutu mogla je Španija do gola. Vilijams je probio Di Lorenca na levoj strani, a zatim je centrirao do Pedrija koji je glavom šutirao sa pet metara glavom, a Donaruma je fantastično reagovao.

 

 

Inicijativa Španije nije jenjavala, pa je tako Morata u 10. minutu fenomenalno pronašao Vilijamsa, ali je ovaj glavom šutirao loše iz vrlo povoljne pozicije sa nekoliko metara.

Opsada gola Donarume nije jenjavala, pa se tako kapiten Italije istakao i u 25. minutu.  Fabijan Ruis je "raspalio" sa tridesetak metara, ali je golman PSŽ-a, vrhovima prstiju uspeo da izbaci loptu preko prečke u korner. Pre toga je zaustavio i šut Morate.

Tanjug/ AP Photo/Martin Meissner

Federiko Kjeza i Fabian Ruiz

Nikako nisu uspevali da se oslobode pritiska Italijani, koji su se branili čak i sa 11 igrača. Ipak, pretili su i izabranici Lućijana Spaletija iz kontri, međutim nije imao teške zadatke Unaji Simon za razliku od Donarume.  

U finišu prvog poluvremena pokušao je Kjeza, ipak nije to bio šut koji bi „uplašio“ Špance.

Španci su igrali bolje, stvarali šanse, sa druge strane, Italija je reprezentacija koja možda nema zvezde kao ranije, ali i dalje zna da igra fudbal na rezultat.

 

 

Španci su igrali bolje, stvarali šanse, sa druge strane, Italija je reprezentacija koja možda nema zvezde kao ranije, ali i dalje zna da igra fudbal na rezultat.

Uveo je Spaleti u nastavku utakmice dvojicu defanzivnih veznih igrača Kristantea i Kambijasa, međutim i dalje je Španija lako stvarala šanse. Tako su jednu propustili u 53. minutu. Vilijams je uposlio Kukurelju, koji je vratio povratnu za Pedrija, ipak, ovaj je šutirao pored gola.

 

 

I konačno se ofanziva Španaca isplatila u 54. minutu, ali im je da stignu do vođstva pomogao štoper Italijana, Kalafiori.

Vilijams je zalomio Di Lorenca, poslao je oštru loptu, koju su kačili Morata i Donaruma. Zakoračio je Kalafiori, lopta ga je pogodila u nogu i završila u mreži – 1:0.

 

 

Nisu se ovde zaustavili Španci, nastavili su ofanzivu, a samo zahvaljujući odličnom Donarumi, Italija je odolevala pred novim naletima Morate i drugova.

Niko Vilijams je u 69. minutu šutirao iskosa sa leve strane, ipak, umesto mreže pogodio je prečku.

Sa druge strane, nikako Italijani nisu mogli da pronađu svoju igru. Pelegrini je pokušao iz slobodnog udarca da ugrozi gol Španaca, međutim ni on nije bio precizan.

Do kraja utakmice Španci su imali još nekoliko prilika, ipak, Donaruma je pokazao da je jedna od najboljih golmana na svetu. Sa druge strane Italijani, nisu bili na nivou aktuelnih evropskih prvaka, pa je Unaj Simon, uglavnom bio bez posla.

Španija - Italija 1:0 (0:0)

Sudija: Slavko Vinčić (Slovenija)

Strelci: Kalafiori 54 (ag)

ŠPANIJA (4-3-3): Unaj Simon, Karvaha, Le Norman, Laport, Kukurelja, Pedri /70.Tores/, Rodri, Fabijan Ruiz /90+4 Merino/, Jamal /70.Baena/, Morata /77. Peres/, Vilijams /77. Ojarsabal/

ITALIJA (4-2-3-1): Donaruma, Di Lorenco, Bastoni, Kalafiori, Dimarko,Barela, Žoržinjo /46.Kristante/, Fratezi /46.Kambijaso/, Pelegrini /81.Raspadori/, Kjeza /63. Retegi/, Skamaka /63. Zakanji/

Grupa B, 2. kolo

Španija – Italija 1:0 (0:0)

/Kalafiori 54 (ag)/

Hrvartska - Albanija 2:2 (0:1)

/Kramarić 74, Gjasula (ag) 76 -  Gjasula 90+5, Lači 11/

 

Standings provided by Sofascore