Vesti EURO 2024

Remi za (ne)mir u grupi A: Bez pobednika na meču Škotske i Švajcarske Coca Cola Euro 2024

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

19.06.2024 22:54
Jedan od duela na meču Škotska - Švajcarska Tanjug/AP Photo/Andreea Alexandru
Jedan od duela na meču Škotska - Švajcarska

Zahuktalo se u grupi A. Nemačka je obezbedila plasman u nokaut fazu, ali je trka za drugo i treće mesto širom otvorena. Situaciju u grupi dodatno je podgrejao remi Škotske i Švajcarske - 1:1 (1:1).

Nemci su sada prvi sa šest bodova, Švajcarci imaju četiri, Škoti jedan, a Mađari nula. To znači da će u poslednjem kolu Škotska i Mađarska igrati za treće mesto, dok će Švajcarska protiv Nemačke pokušati da izbegne katastrofu koja bi mogla ozbiljno da je ugrozi na poziciji broj dva.

Večerašnji meč je počeo boljom igrom Škotske koji su od starta bili čvršći i konkretniji, a u 13. minutu posle sjajnog kontranapada lopta je došla do Skota Mektomineja, igrač Mančester junajteda je šutirao i uz dosta sreće i malu pomoć Fabijana Šara doneo je prednost svojoj selekciji.

Švajcarci su se posle toga probudili, malo su se i razigrali i opustili, te je u 26. minutu Đerdan Šaćiri došao do lopte posle greške odbrane Škotske, a omaleno krilo nije oklevalo sa udarcem i može se reći da je fudbaler Čikaga postigao jedan od golova turnira.

Nije padala Švajcarska, nastavila je da pritiska pomalo uzdrmane Škote i u 33. minutu, posle jednog prekida gol je postigao Dan Ndoje, ali je reagovao VAR i pogodak je bio poništen usled ofsajda, pa se na odmor otišlo sa aktuelnih 1:1.

Igralo se u istom ritmu i u drugih 45 minuta, jaki dueli, igra na sredini terena i velika želja obe ekipe obeležili su nastavak susreta. Prvu veću priliku imao je Ndoje, koji je izašao sam pred golmana Škotske, Angusa Gana, ali je ovaj bio na visini zadatka.

Nedugo zatim, Endi Robertson je sa desnog boka savršeno izveo prekid, a Grent Henli je odlično probao glavom, ali je stativa spasila Jana Zomera i Švajcarsku.

Škoti su preuzeli inicijativu, često su dolazili nadomak kaznenog prostora rivala, ali su jednom prilikom Švajcarci krenuli u kontru, a Bril Emobolo je perfektno lobovao Gana. Ipak, to je uradio iz ofsajd pozicije pa je i ovaj gol poništen.

Do kraja meča nije bilo većih prilika, pa je zaključak da odluka o selekcijama koje nastavljaju takmičenje "pada" u poslednjem kolu.

Škotska - Švajcarska 1:1 (1:1)

Stadion: "Rajn Enerdži Stadion" (Keln)
Sudija: Ivan Kružlijak
Strelci: /Mektominej 13 - Šaćiri 26/

Škotska (5-4-1): Gan – Ralston, Hendri, Henli, Tirni (od 61. Mekena), Robertson – Mektominej, Gilmur (od 79. Meklin), Mekgregor, Mekgin (od 90. Kristi) – Adams (od 90. Šenkland);

Švajcarska (3-4-3): Zomer – Šar, Akanđi, Rodrigez – Vidmer (od 86. Stergi), Džaka, Frojler (od 75. Sijero), Šaćiri (od 60. Embolo) – Ebišer, Ndoje (od 86. Amdouni), Vargas (od 75. Rajder).

UEFA EURO 2024

Grupa A, 2. kolo

Nemačka - Mađarska 2:0 (1:0)
/Musijala 22, Gundogan 67/

Škotska - Švajcarska 1:1 (1:1)
/Mektominej 13 - Šaćiri 26/

Standings provided by Sofascore