Vesti EURO 2024

Hrvatska "visila na konopcima", pa preokrenula Albaniju i na kraju uzela samo bod: "Vatreni" sve dalje od osmine finala Coca Cola Euro 2024

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

19.06.2024 16:57
fudbaleri Hrvatske i Albanije u međusobnom meču na EURO 2024 Tanjug/AP Photo/Ebrahim Noroozi
fudbaleri Hrvatske i Albanije u međusobnom meču na EURO 2024

Fudbalska reprezentacija Hrvatske vraćala se s medaljama sa poslednja dva Svetska prvenstva, ali joj na šampionatu Evrope u Nemačkoj visi prolazak u osminu finala, pošto nije našla način da izađe na kraj sa neverovatnom Albanijom u meču drugog kola - 2:2 (0:1). 

Šokantno visok poraz od Španije, na otvaranju "grupe smrti", mogao je biti "ispeglan" samo pobedom nad "manjom" balkanskom selekcijom, međutim finalista Mundijala 2018 i trećeplasirani tim na SP 2022 prvo nije uspeo da probije rivala, a onda ni da sačuva rezultatski preokret, već je u trenucima preranog slavlja samo remizirao, što ga može papreno koštati u borbi za nokaut rundu. 

"Kockasti" su odmah zarobili loptu, kako se to i očekuje od tehnički superiornije ekipe, ali iz tog pritiska nije se izrodila bukvalno nijedna šansa u prvih desetak minuta, čak ni napad koji bi mirisao na vođstvo. 

Albanci su organizovanim branjenjem izdržali taj pritisak, onako kako su to činili tokom defanzivno vrhunski odrađenih kvalifikacija, smišljeno vrebajući priliku iz (polu)kontri. I upalila im je taktika.

Igrao se 11. minut kada je Jasir Asani probio po desnoj strani, centaršutem u srce kaznenog prostora promenio pravac ataka ka mreži Dominika Livakovića, a utrčali Ćazim Lači glavom zapalio crveni deo tribina.

Brozović je nemoćno i ljutito raširio ruke, besan na sebe, ali i na Luku Modrića koji je ispustio iz vida člana praške Sparte, tokom njegovog šprinta, jer je biti ili ne biti utakmica za Hrvate krenula po zlu.

 

 

Do kraja poluvremena gledali smo isti odnos snaga na stadionu u Hamburgu, pošto je tim Zlatka Dalića imao beskorisnu terensku inicijativu, a rival jakim stavom i pametnom komunikacijom zatvarao prilaze Strakoši. 

Kretanje i disciplina ekipe Silvinja Menesa pokazali su da nije slučajno primila samo četiri "komada" u osam bitaka za EURO 2024, tokom kojih je nadvisila konkurenciju u grupi s još dva učesnika takmičenja u Nemačkoj. 

Samo što to fudbal Albanaca nije svelo na kineski zid filozofiju, a la Žoze Murinjo, naprotiv. Albanci su koristili svaki milimetar slobodnog prostora i sekund nepažnje protivnika da se transformišu u ofanzivnu alu.

Toliko dobro su to činili da su uputili više šuteva prema golu do pauze, a pokušaj Aslanija (31) samo prisebnošću Livakovića nije doneo dupliranje rezultatske razlike u korist autsajdera  17. šampionata Starog kontinenta. 

 

To što je selektor finaliste Mundijala 2018 napravio određene kadrovsko-pozicione intervencije u sastavu posle teškog poraza od "crvene furije" nije uopšte urodilo golom, jer su Hrvati bili toliko bezidejni i jalovi da su ih njihovi mediji u izveštajima sa lica mesta propisno iskritikovali.

Sa sve skretanjem pažnje na gorku činjenicu da je ova reprezentacija samo jednom u poslednjih 10 mečeva slavila ako je prva naterana da ponovo krene s centra. Od čega je čak šest puta iz njih izlazila kao gubitnik. Što, naravno, može a ne mora ništa da znači, jer svakom pehu dođe kraj.

Da li s tom mišlju u glavama ili zbog toga što su izribani na poluvremenu, tek hrvatski fudbaleri su u nastavku rešili da budu opasniji i konkretniji. I jesu, pri čemu je posebno ulazak rezerviste Pašalića delovao kao energetski buster na ostatak startne postave. 

 

 

Tomas Strakoša iz Brentforda morao je na maksimum da podigne koncetraciju među stativama i jeste, pa je uspevao da pročita svaku šutersku nameru protivnika kom je gorelo pod nogama. Sve dok Andrej Kramarić nije konačno našao pukotinu u albanskoj brani i na najlepši način počastio sebe i naciju na njegov dan rođenja. 

Ante Budimir je odličnom asistencijom otvorio kompletnu odbranu Albanije, da bi napaač Hofenhajma vrlo inteligentno reagovao i poslao loptu u donji levi ugao. U raskoraku uhvaćeni golman nije u tom 74. minutu mogao da spreči preokret u najavi razgoropađenog favorita.

A, on se desio vrlo brzo. I opet je džoker s klupe, Budimir, kumovao pogotku, s tom razlikom što ga je ovog puta zabio albanski fudbaler (76). Klaus Đasula imao je nesreću da ga okrzne lopta i prevari čuvara mreže, koji nije stigao ni da se baci u levu stranu i pokuša da zaustavi šut u bliži ugao.

 

 

Međutim, isti igrač se iskupio i u dubokoj nadoknadi vremena (90+5) i bacio u očaj Modrića i društvo. Jer, možda se vrate kući pre nego što su mogli i da zamisle. Sve zbog užasnog kiksa Šutala, a onda i slabe reakcije Gvardiola, mada su i ova i prethodna partija za prst na čelo kompletnog tima. 

Dok će Đasula ostati upamćen kao prvi rezervista koji je na jednoj utakmici EURO stigao da prevari oba golmana, mada drugi gol možda ne donese Albaniji senzacionalno preživljanje strašne grupe. Za sve se mnogo više pitaju Španija i branilac titule Italija. 

UEFA EURO 2024

Grupa B, 2. kolo 

Hrvatska - Albanija 2:2 (0:1)
/Kramarić 74, Đasula 76. aug - Lači, Đasula 90+5/

20. jun

Španija - Italija 21.00 (A1P)

Hrvatska - Albanija 2:2 (0:1)

Hamburg

Stadion: Folkspark

Sudija: Fransoa Leteksije (Francuska)

Strelci: Kramarić 74, Đasula 76. ag - Lači 11, Đasula 90+5

HRVATSKA (4-3-3): Livaković – Juranović, Šutalo, Gvardiol, Perišić (od 74. Sosa) – Brozović (od 46. Sučić), Kovačić, Modrić – Majer (od 46. Pašalić), Petković (od 69. Budimir), Kramarić (od 84. Baturina). Selektor: Zlatko Dalić.

ALBANIJA (4-3-3): Strakoša – Hisaj, Đimšiti, Ajeti, Mitaj – Aslani, Ramadani (od 85. Hodža), Lači (od 72. Đasula) – Asani (od 64. Seferi), Manaj, Bajrami. Selektor: Silvinjo Menes.

 

Standings provided by Sofascore