Vesti EURO 2024

Konseisao sačuvao Portugalce u nadoknadi: Hranac apsolutni tragičar Čeha u Lajpcigu Coca Cola Euro 2024

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

18.06.2024 22:55
Konseisao i Pedro Neto slave pobedonosni gol protiv Češke na EURU 2024 Tanjug/AP Photo/Sunday Alamba
Konseisao i Pedro Neto slave pobedonosni gol protiv Češke na EURU 2024

Nakon dosta muke, drame i velike borbe u Lajpcigu, fudbalska reprezentacije Portugalije uspela je da savlada borbe Čehe u sklopu prve utakmice Grupe "F" u Nemačkoj, a do pobede i zlatna tri boda stigla je golom Fransiska Konseisaja u nadoknadi - 2:1 (0:0).

Ekipa koja je u Nemačku stigla sa perfektnim učinkom u kvalifikacijama, može se reći, bila je bolji rival u Lajpcigu. Iako je falila koncetracija u završnici, Ronalda i družina imali su inicijativu i više prilika za gol. Međutim, Češka se organizovanom i izuzetno disciplinovanom odbranom, odlično čuvala, da bi od 62. minuta imala i prednost. Ali je na kraju, sreća, ipak, pogledala Portugalce.

U 69. minutu, naizgled, nakon jedne bezazlene akcije Portugalije, Robin Hranac postigao je autogol i doneo izjednačenje rivalu. A, onda je, na nesreću svih čeških navijača, bio krivac i kod pobednosnog gola Portugalije. Nakon akcije iz ugla, loše je intervenisao pred svojim golom, lopta mu je bukvalno prošla kroz noge, a na pravom mestu našao se sin slavnog portugalskog fudbalera, koji je u 92. minutu, postavio konačnih 2:1.

 

 

Već od prvog zvižduka bilo je jasno da će najbolji tim u kvalifikacijama, voditi glavnu reč na terenu. Od starta su Portugalci izašli visoko i preuzeli konce igre u svoje ruke, ali individualni kvalitet i terensku inicijativu (75 odsto posed), nisu uspeli da naplate u prvom poluvremenu.

Češka se organizovano branila, jedva da je četiri puta prešla polovinu, dok je poslednja trećina terena, bila misaona imenica za evropskog velikana iz sredine 1970ih godina prošlog veka. 

Sa takvim pristupom i pored incijative Ronalda i družine, Portugalci nikako nisu uspevali da probiju bedem rivala. Istina, falilo je sigurno i više koncetracije u ključnim momentima. Naročito u drugom delu prvog poluvremena, kada je evropski šampion iz 2016. zabeležio dve najbolje prilike.

U prvoj se našao Kristijano Ronaldo, kada je izašao sam pred golmana Češke, ali se propisno obrukao rekorder Evropskog prvenstva, pošto je šutirao mlako i neubedljivo direktno u dobro postavljenog Staneka.

Samo nekoliko trenutaka kasnije, Portugalci su imali još jednu izglednu priliku. Ronaldo je savršeno proigrao Vitinju petom, ovaj povukao loptu u kazneni prostor Češke, da bi na petercu izgubio korak, prokockavši još jednu lepu šansu za Portugaliju.

Do kraja prvog poluvremena i dalje smo gledali inicijativu ekipe Roberta Martineza, ali nije bilo promene rezultata i većih prilika za gol.

 

 

Dolaskom drugih 45 minuta, dinamika na utakmici se nije naročito menjala... I dalje su Česi trpeli ofanzivu Portugalaca, koji su, možda i previše kombinovali pred šesnaestercom rivala. Od 50. do 60. minuta, Ronaldo je imao tri solidne prilike, dve iz prekida i jednu iz slobodnjaka. Bruno Fernandeš takođe je mamio uzdahe navijača, ali Portugalci nikako nisu uspevali da probiju bedem Čeha, koji su se odlično, i pre svega, izuzetno disciplinovano branili.

A, onda, kao grom iz vedra neba, gol za Češku!

U jednoj od malobrojnih napada izabranika Ivana Hašeka, Česi su postigli pogodak u 62. minutu preko Lukasa Provoda. Ofanzivac češke reprezentacije sjajno je iskoristio "povratnu" Coufala, i sa ivice kaznenog prostora matirao Dioga Koštu.

Međutim, vođstvo Čeha, ipak, nije dugo potrajalo. Portugalci su podigli ritam, navijači su dali vetar u leđa, a već u 69. minutu, došlo je do poravnanja rezultata. 

Posle ubacivanja u kazneni prostor, Mendes je glavom odložio loptu na peterac Čeha, gde je Hranec nespretno reagovao i istu poslao u sopstvenu mrežu - 1:1.

 

 

Nakon toga rasplamsala se utakmica u Lajpcigu, Portugalci jesu imali inicijativu, ali je delovalo i da su se Česi opustili. Hteli su izabranici Ivana Hašeka da se nadigravaju, pa je neretko i poslednja linija Portugalaca morala da reaguje. 

Ipak, kada su stvari došle na svoje i kada je Portugalija ponovo preuzela konce igre, usledila je nova ofanziva na gol Češke. Ređale su se prilike Porugalaca, Fernandes je imao dobre šanse, ali i loše reakcije u zaršnici, da bi u 88. minutu "crveni" došli i do dugo očekivanog pogotka. Ali je on ubrzo poništen zbog ofsajda Žote.

Nakon toga, meč je ušao u nešto sporiju završnicu, bez ozbiljnih prilika po gol, iako je bilo dosta dinaminčno na sredini terena, da bi u nadoknadi Konseisao ipak doneo tri zlatna boda Portugalcima - 2:1.

Nakon brze akcije po strani, lopta je došla do peterca Čeha, Hranec je ponovo bio tragičar, nije lepo zahvatio loptu, što je iskoristio sin slavnog portugalskog fudbalera i zakucao istu u mrežu rivala za velika tri boda i nastavak pobedničke serije.

EURO 2024

Grupa F, 1. kolo

Gruzija - Turska 1:3 (1:1)
/Muldur 25 - Mikautadze 32, Guler 66,  Akturkoglu 90+7/

Portugalija - Češka 2:1 (0:0)
/Hranac 69 ag, Konseisao 90 - Provod 62/

 

 

Standings provided by Sofascore

 

PORTUGALIJA – ČEŠKA 2:1 (0:0)

Stadion: u Lajpcigu
Sudija: Marko Gvida (Italija).
Strelci: Hranač u 69. autogol i Konseisao u 90. za Portugaliju, a Provod u 62. minutu za Češku.

PORTUGALIJA (3-5-2): Diogo Kosta – Dalot (od 63. Inasio), Pepe, Ruben Dijas – Kanselo, Bernardo, Bruno Fernandes, Vitinja, Nuno Mendes – Ronaldo, Leao (od 63. Žota).

ČEŠKA (3-5-3): Stanek – Holeš, Hranač, Krejči – Coufal, Šulc (od 79. Ševčik), Souček, Provod (od 79. Barak), Doudera – Kuhta (od 60. Hitil), Šik (od 60. Lingr).