Vesti EURO 2024

Turska trokorakom preko Gruzije: Spektakularni golovi za rođendansku čestitku Monteli Coca Cola Euro 2024

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

18.06.2024 19:57
fudbaleri Turske i Gruzije na premijer F grupe UEFA EURO 2024 Tanjug/AP Photo/Alessandra Tarantino
fudbaleri Turske i Gruzije na premijer F grupe UEFA EURO 2024

Krenule su borbe za nokaut rundu Evropskog prvenstva u fudbalu i u F grupi, tako što je favorizovana selekcija Turske bila više nego dostojna unapred dobijenog epiteta, jer je na premijeri srušila debitantsku Gruziju, spojivši lepo i korisno u duelu s ništa manje dobrim i žilavim rivalom - 3:1 (1:1). 

Potop kiša u Dortmundu i navijačka tuča na tribinama, pre prvog sudijskog zvižduka, nisu ni očešali motiv i fokus oba tima, pa su dešavanja na terenu od početka bila dinamična i uzbudljiva. I jedni i drugi su izašli da (se) igraju i u tome su uspevali, pa je stadionska i TV publika mogla da vidi (zbirno) 17 udaraca prema golu do kraja poluvremena.

 

 

Od toga pet u okvir gola, od čega su jedan više potpisali šuteri iz bivše sovjetske republike. Iako su držali manje loptu u nogama od izabranika rođendanca Vićenca Montele. Dva puta se lopta zakoprcala u mreži, jednom se odbila o okvir, a jednom je pogodak opravdano poništen.

Idemo redom... Turci su svoju maksimalnu ofanzivnost naplatili u 25. minutu, kada je Mert Muldur na 16 metara uhvatio volej i zakucao loptu pod prečku, za uzdahe divljenja širom sveta. I, kako se to obično kaže, TV špice. Samo 180 kasnije prednost je duplirana, ali samo dok je VAR nije poništio trud Jildiza zbog sitnog ali vidljivog ofsajda. 

Gruzini nisu poklekli, nastavili su da se brane i paralelno čekaju šanse iz tranzicije. Na vreme su je dočekali, jer su vrlo brzo povratili rezultatski egal (32). Kočorašvili je zavrnuo pred gol sa desnog boka, a Giorgi Mikautadze sa šest metara "spustio" loptu ispod Gunoka na prvoj stativi.

 

 

Ni pauza ni još jedna tura jakog pljuska nisu naterali ekipe da uspore, kalkulišu, taktiziraju... Ništa od toga, utakmica nije gubila na ritmu, intezitetu, sadržaju, neizvesnosti... Na obe strane igrališta, iako se Turska opet više pitala.

Ili je u naletima jurila novo vođstvo ili se pametno kretala u defanzivi, kada je novajlija na velikim takmičenjima nastojao da se proslavi na debiju. Na žalost, pao je samo još jedan pogodak do "foto-finiša". Ali, kakav!

Spektakularan, velemajstorski, za 10+... Projektil je hirurški precizno lansirao maestralni vunderkind Arda Guler, tako da Mamardašvili nije ništa mogao. Igrač madridskog Reala vukao je napad po desnoj strani, zauzeo idealan položaj i prelepom "kiflom" praktično doneo pobedu svom timu.

 

 

Na drugoj strani, Gruzini sigurno neće spavati ove noći, jer su imali, malo je reći, preozbiljne prilike za remi, sa sve jednom stativom i prečkom. Pre, a posebno posle druge kapitulacije, praktično do zadnjeg trenutka. I ništa... Na kraju su samo još jednom morali da krenu s centra. 

Sevnula je kontra, a Kerem Akturkoglu je iskoristio pustinju od praznog prostora ispred sebe i u dubokoj nadoknadi vremena, bez problema, se ušetao u gol (90+7). Za prvi turski trijumf na startu nekog velikog takmičenja. 

 

 

EURO 2024

Grupa F, 1. kolo

Gruzija - Turska 1:3 (1:1)
/Muldur 25 - Mikautadze 32, Guler 66,  Akturkoglu 90+7/

Portugal - Češka 21.00 (A1P)

Gruzija - Turska 1:3 (1:1)

Stadion: Vestfalen

Sudija: Fakundo Teljo (Argentina)

Strelci: Mikautadze 32 - Muldur 25, Guler 66, Akturkoglu 90+7

Žuti kartoni: Bardakdži, Čalhanoglu (Turska), Kvirkvelija (Gruzija)

TURSKA (4-2-3-1): Gunok - Muldur (od 85. Čelik), Akajdin, Bardakdži, Kadioglu - Ajhan (od 79. Demiral), Čalhanoglu (od 90+2. Ozdžan) - Guler (od 79. Jazidži), Kokdžu, Jildiz (od 85. Akturkoglu) - Jilmaz

GRUZIJA (5-3-2): Mamardašvili - Kakabadze, Kverkelija (od 85. Zivzivadze), Kašija, Dvali, Citaišvili (od 73. Davitašvili) - Kočorašvili, Mekvabišvili (od 89. Altunašvili), Čakvetadze (od 73. Ločošvili) - Mikautadze, Kvarachelija

 

Standings provided by Sofascore