Vesti EURO 2024

Holanđani golom Veghorsta slavili protiv Poljske Coca Cola Euro 2024

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

16.06.2024 16:55
Buksa je doveo Poljsku u vođstvo protiv Holandije Tanjug/AP Photo/Petr Josek
Buksa je doveo Poljsku u vođstvo protiv Holandije

"Lale" slave Veghorsta. Kada se činilo da će se utakmica u Hamburgu između Poljske i Holandije završiti remijem, usledio je gol u 83. minutu, vredan tri boda.

Istina, imali su izabranici Ronalda Kumana šanse i pre ovog gola pomenutog napadača, ali se Poljska odbrana na čelu sa golmanom Ščesnim, odlično držala, sve do sedam minuta pre kraja meča. Na kraju Poljska - Holandija 1:2 u prvoj utakmici Grupe D.

Tanjug/AP Photo/Petr Josek

Van Dajk u duelu sa Buksom

 

Iako su važili za favorite na utakmici sa Poljskom, Van Dajk i drugovi su morali da "jure" rezultat protiv Poljaka koji su meč počeli bez najboljeg igrača Roberta Levandovskog.

Pomenuti napadač još uvek ima problema sa povredom, pa selektor Mihal Probjež nije želeo mnogo da rizikuje. 

Rano je Poljska došla u vođstvo. Zjelinski je izveo korner najbolji u skosku bio je Buksa i glavom je smestio loptu u mrežu - 1:0. 

Nije ovaj gol poremetio Holanđane, već ih je samo motivisao, pa je već posle dva minuta moglo da bude i 1:1. Šutirao je Van Dajk, ali je Ščesni odlično reagovao. 

Koji minut kasnije Depaj je bio u prilici, ali je šutirao preko gola sa desetak metara. 

Ipak, inicijativa se isplatila u 29. minutu. Gakpo je šutirao snažno sa distance, udarila je lopta u nogu nekoga iz odbrane Poljske i završila iza leđa Ščesnog.  

 

 

U finišu prvog dela meča, mogla je Holandija i da povede. Prelepu akciju kreirali su izabranici Ronalda Kumana po levoj strani. Simons i Ake su razmenili dupli pas, lopta je stigla na peterac do Gakpa, ali je on spoljnom šutirao za malo preko prečke.

Nastavak utakmice doneo je više uzbuđenja, ali pred golom Ščensnog. Holanđani su pretili iz svih pozicija, međutim prilike koje su imali Van Dajk, Depaj i Ake, uspešno je osujetila odbrana Poljaka. 

Nije lopta htela u gol ni u 69. minutu. Damfris je šutirao iskosa sa desne strane i poslao loptu malo pored dalje stative. Zatim su usledile još dve prilike. Samo minut kasnije Depaj je u prijemu uposlio Damfrisa koji je bio u naletu. Šutirao je krilni fudbaler Intera u trku iz teške pozicije, ali je Ščensni na vreme istrčao i odbranio mu udarac. 

 

 

Ofanziva je nastavljena, a dobru priliku propustio je i De Fraj koji je glavom posle kornera gađao, ali iznad prekčke. 

Pojačavao je selektor Poljske odbranu, a Kuman napad. Upravo su se izmene u 80. minutu isplatile Holanđanima. Samo što je ušao u igru, odnsno prilikom prvog dodira sa loptom Veghorst je uspo da pogodi mrežu Poljske.

Ake dodao iz prve Veghorst, a ovaj je snažno raspalio po lopti koja je završila iza leđa  Ščensnog - 1:2. 

U poslednjem minute utakmice imali su Poljaci priliku da izjednače, ali je šut Pjotrovskog dobranio golman Holandije i sačuvao tri boda svojoj reprezentaciji. 

POLJSKA – HOLANDIJA 1:2 (1:1)

Hamburg

/Buksa 17 - Gakpo 29,Veghorst 83/

Stadion: Volksparkstadion 
Sudija: Artur Soareš Dijaš (Portugalija)

POLJSKA (3-4-2-1): Ščensni, Salamon /87.Berešinjski/, Bednarek, Kivijor, Frankovski, Zjelinski, Romančuk /55.Šviderski/, Zalevski /77.Pjotrovski/, Šimanski /46. Moder/, Urbanski /55.Sliš/, Buksa

HOLANDIJA (4-3-3): Verbrugen, Damfris, De Fraj, Van Dajk, Ake /88.Van de Ven/, Shauten, Rejnders, Verman /62. Vajnaldum/ Simons /62.Malen/, Depaj /80.Veghorst/, Gakpo /80.Frimpong/

Grupa D, 1. kolo 

Poljska - Holandija 1:2 (1:1)
/Buksa 17 - Gakpo 29, Veghorst 83/

ponedeljak

Austrija - Francuska 21.00 (A1P)

 

Standings provided by Sofascore