Vesti EURO 2024

Dragan Stojković pred start "orlova" na EURO: Vodili smo "bolnicu" u Katar, a sada smo spremni! Coca Cola Euro 2024

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

15.06.2024 17:56
Dragan Stojković izneo očekivanja pred duel Srbije i Engleske u Gelzenkirhenu FSS
Dragan Stojković izneo očekivanja pred duel Srbije i Engleske u Gelzenkirhenu

Selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković "Piksi" i kapiten ekipe Dušan Tadić govorili su na konferenciji za medije pred prvu utakmicu "orlova" na Evropskom prvenstvu sa Engleskom.

Susret Srbije i Engleske, koji se igra u sklopu Grupe "C" u Gelnzekirhenu, na programu je sutra, 16. juna, od 21.00 čas, uz podsećanje da prvi meč naše selekcije na Evropskom prvenstvu posle 24 godine, možete gledati u direketnom prenosu na Areni 1 Premium.

Dragan Stojković o meču sa Engleskom.

"Dugo čekamo ovaj momenat, zasluženo smo ovde, doveli smo Srbiju u krem evropskog fudbala, a na nama je sada da napravimo iskorak. Svaka utakmica je od izuzetne važnosti, znamo da startujemo sa jednim od favorita, ali smo radili dosta da se pokažemo u pravom svetlu. Sa moje trenerske strane smo učinili sve da igrači odrade sve treninge na najvišem mogućem nivou i verujem da igrači jedva čekaju meč sa Englezima."

Dušan Tadić veruje da su "orlovi" dosta sazreli od Mundijala u Kataru.

"Veliki broj igrača je igrao na prethodna dva Mundijala. To iskustvo ima veliku značaj. Nikad veće zajedništo nije bilo, isto kao u Kataru. Neki igrači su sazreli, trenutno sedam do devet igrača čeka decu. To dovoljno govori da su zreli. To želimo da pokažemo na terenu".

Poruka selektora naciji.

"Neki igrači se nisu rodili kadac smo igrali poslednji put. Zasluženo smo ovde, sad je vreme da napravimo iskorak. A iskorak je da uradimo sve da grupnu fazu prođemo uspešno. Narodu poručujem da ćemo se boriti do kraja, da ćemo dati više od maksimuma. Uradili su pripreme bez ijedne reči. Zadovoljan sam sa te strane, i što će igrači pokazati talenat. Borićemo se do poslednje šanse. Ljudi će uživati u našoj igri, mi smo tim koji želi da igra, da pokaže talenat".

Igrači orni da se pokažu u pravom svetlu protiv Engleza smatra Stojković.

"Biće otvorena utakmica sa Engleskom, poštujemo neke stvari, ali poštujemo i sebe. Učinićemo sve da se suprotstavimo Engleskoj, bez obzira na njihov kvalitet. Srbija neće čekati i gledati kako rival igra, naprotiv. Napašćemo i mi njih! Trudićemo se da ima napravimo što više problema. Što se postave tiče, imam neku jasnu sliku... Dobro poznajem svoj tim, verujem da će svi igrači dati svoj maksimum. Od klupe do prve postave. Imali smo dosta analiza. Nema tu nekih tajni."

 

 

Nastavio je Piksi da govori o Englezima i ponovio da neveruje da će biti iznenađenja o njihovoj postavi.

"Očekujem jaku Englesku, onako kako je i najavljuju... Šampionsku Englesku, ali to moraju i da potvrde na terenu. Mi smo odradili dobre analize. Znamo u kakvom će sistemu igrati. Poznajemo njihove igrače i neverujem da će biti nekih iznenađenja. Što se nas tiče, mi moramo da odradimo deo našeg posla i da ispoštuejmo stvari iz svlačionice."

Osvrnuo se Tadić na komentare Rouza.

"Nisu nas potcenili, oni su favoriti za osvajanje turnira. Naravno, uvek ima komentara da hoće da zatvore jaču nogu. Slobodno neka zatvore moju levu nogu, pa ćemo da vidimo šta će da bude".

Tadić o navijačima u Engleskoj.

"Imamo veliko iskustvo, ostavili smo nasleđe Mitar i ja. Pomogli smo timovima za koje smo igrali. Engleska je veliki tim, velika reprezentacija..."

Odgovorio je Piksi na pitanje - šta ako povedemo sa 1:0?

"Ako postignemo prvi gol, naređenje je da postignemo i drugi. Uvek kada daš gol, tražiš još jedan. Sada su to šaljiva pitanja, mnogo toga će zavisiti od utakmice. Igrati protiv Engleske zahteva poptuno koncetrACIJU. Videćemo u svakom slučaju. Učinićemo sve da napravimo problem Englezima i šanse od kojih možemo da postignemo gol. Ne treba zaboraviti, doduŠe, da se fudbal igra u dva pravca. Ovo je Evrospko prvenstvo, ponavljam. Ali mislim da ćemo biti spremni `čelendž sa Engleskom".

O "utakmici visokog rizika."

"Biće ovo dobra prilika da navijači obe reprezentacije uživaju, pa ne vidiim opasnost tog odnosa. Fudbal je nešto posebno za ljude i siguran sam da će obe strane biti jako srećne što će sutra igrati na stadionu."
 

 

Piksi o izjavi pokojnog "Barda" i štoperima Engleske sa dva "buzdovana."

"Jako neozbiljna izjava sa njegovo strane. Niti su to pravi sportski termini.. Oni imaju kvalitetne igrače sa Stounsom, Rajsom i Tripijeom... To su sve kvalitetni igrači, pokušaćemo da nađemo pravi put da ih iznenadimo."

Engleski tim je značano drugačiji od Mundijala.

"Za svakog selektora bilo koje reprezentacije nije jednostavan posao da vrti igrače i da ih postavi u startoj postavi. Ali je engleski tim jako kvalitetan ako govorimo o igri Belingema i ostalih fudbalera. Ako vidite Sterlinga, Rašforda i ostale igrače, možete zamisliti kakav su oni tim. Tako da ovaj posao nije jednostavan. Biće tu jako puno različiotih mišljenja. Da, ekipa im se promenila u odnosu na Katar, ali imaju oni dobre rezerviste u svom taboru. Ima dosta talenata tamo", smatra Piksi.

Stojković u superlativu o Džudu Belingemu.

"Belingem je odličan igrač, impresivno igra i mislim da je sigruno kandidat za Zlatnu loptu. Mlad je, vidi se kako je igrao u Realu prošle sezone. Moramo da nađemo način da ga zatvorimo. Jako je bitan za Englesku, ali videćemo sutra... U odbrani moramo da budemo jako pažljivi sa njim i da pronađemo način da ga zaključamo. Ali, bilo kako bilo, stvarno je impresivno kako igra Belingem. To je dobro za Englesku, a loše za nas."

Sličnog shvatanja bio je i Tadić.

"Sjajan je igrač, jedan od najvećih talenata. Biće sigurno najveća pretnja za nas, ali kao št o je selektor rekao, učinićemo sve da ga zaustavimo."

O Brazilu i razlikama igračkog kadra sa Mundijala i Evropskog prvenstva.

"Tada smo igrali sa Brazilom, a sada imamo ponovo favorita na startu takmičenja. Moje raspoloženje je daleko bolje u odnosu na prethodne dve godine. Nekako mi čini da smo vodili jednu malu bolnicu sa nama u Katar. Bilo je jako teško da neki pruže maksimum, sada nemamo tih problema, nadamo se da će sve proteći u najboljem redu i da ćemo sutra startovati u ful sastavu. Ja sam izuzetno raspoložen i vidim kod igrača da vlada jedna dobra atmosfera kako i treba da krasi jedan tim", zaključio je Dragan Stojković.