Vesti EURO 2024

Pobeda Nemačke kroz nekoliko zanimljivih podataka: Nojer i Nagelsman ušli u istoriju Coca Cola Euro 2024

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

15.06.2024 08:36
Julijan Nagelsman Tanjug/AP Phhoto/Christian Charisius
Julijan Nagelsman

Bili su fudbaleri Nemačke favoriti protiv selekcije Škotkse u prvom susretu grupe A na Evropskom prvenstvu, ali malo ko je očekivao da će Ostrvljanima smestiti pet lopti u mrežu, a mogli su, ruku na srce, još nekoliko.

Duel an "Alijanc areni" ostaće upamćen, ne samo po spektakularnoj ceremoniji otvaranja EURO, već i zbog nekoliko rekorda koji su postavili fudbaleri domaće ekipe.

Pre svega, trijufm od 5:1 najubedljiviji je na prvom meču šampinata, ne samo za fudbalere Nemačke, već generalno kada su evropska prvestva u pitanju.

Takođe, ostaće upamćeno da je Škotska uspela jednom da zatrese mrežu protivnika, a da u zvaničnoj statistici nije imala nijedan šut upućen u okvir gola rivala, budući da je taj pogodak iz 87. minuta zapravo autogol Ridigera.

I kao treće, možda i najzanimljvijije, prvi put u istoriji Evropskog prvenstva na terenu se našao igrač koji je stariji od svog selektora, a to je bio golman Nemačke, Manuel Nojer koji ima 38 godina, dok selektor Julian Nagelsman ima 38.

Nemački stručnjak u petak uveče je imao 26 godina i 327 dana, što je za šest dana manje nego što je Srećko Katanec imao na prvoj utakmici 2000 godine.

"Da nam je neko pre početka susreta ponudio ovaj rezultat naravno da bismo ga prihvatili. Škotska je odlična ekipa i presekla su ih dva naša rana gola. Mi smo pokazali sjajnu igru, odlično smo se ponašali na terenu i naravno da mogu da budem zadovljan zbog starta ovog Evropskog prvenstva", rekao je Nagelsman

Fudbaleri Nemačke narendi meč na Evropskom prvenstvu igraju u sredu, 19. juna protiv Mađarske u Štutgartu, dok će Škoti isti dan u Kelnu odmeriti snage protiv Švajcarske.