Vesti EURO 2024

Nemačka deklasirala Škote na otvaranju Evropskog prvenstva Coca Cola Euro 2024

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

14.06.2024 22:57
Florijan Vric, strelac prvog gola na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj Tanjug/AP Photo/Matthias Schrader
Florijan Vric, strelac prvog gola na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj

Nemci su rešili da pred domaćom publikom dođu do četvrte titule prvaka Evrope. Ako se po jutru dan poznaje, biće ovo uspešno takmičenje za izabranike Julija Nagelsmana.

"Panceri" su na otvaranju Evropskog prvenstva u Minhenu, pokazali klasu, snagu, disciplinu, sve što je potrebno da se već u prvoj utakmici protiv Škota nametnu kao favoriti za osvajanje trofeja. 

Tanjug/AP Photo/Sergei Grits

Reprezentacija Nemačke

Moćna Nemačka deklasirala je Škotsku sa 5:1, a ko će slaviti bilo je jasno posle samo šezdeset sekundi igre. 

Ridiger je dugom loptom preko poslednje linije Škotske uposlio Virca, ali je Gan na vreme istrčao i glavom odbranio udarac fudbalera Leverkuzena. Ipak, ništa nije mogao devet minuta kasnije. Toni Kros je još jednom pokazao zbog čega je jedan od najvažnijih igrača reprezentacije Nemačke.

Poslao je u 10. minutu, fantastičnu dugu loptu na desni bok, odakle je Džošua Kimih uspeo da proigra Virca. Mladi vezista je sjajno pobegao odbrani Škotske, a zatim je šutirao snažno i lopta se od stative odbila u mrežu - 1:0. Bio je ovo ujedno i prvi gol na 17. Evropskom prvenstvu u Nemačkoj.  

Tanjug/AP Photo/Sergei Grits

Reprezentacija Škotske

Već u 19. minutu Musijala je duplirao vođstvo Nemaca. Pomenuti igrač je u prijemu izbacio jednog igrača Škotske iz igre, a zatim je zakucao loptu pod prečku sa dvanaest metara. Inače, povratnu loptu dobio je od Haverca, mada je Gundogan vanserijskim pasom za napadača Arsenala započeo akciju posle koje su Nemci došli do prednosti.

Mogli su Nemci da dođu do trećeg gola i u 25. minutu. Sudija Turpan je prvo pokazao na belu tačku posle prekršaja nad Musijalom, ali je na intervenciju iz VAR sobu, preinačio odluku. Slobodan udarac izveo je Haverc, međutim nije to bio šut koji bi ugorzio gol Gana. 

Ipak, ono što Nemcima nije pošlo za nogom tada jeste na isteku prvog poluvremena. 

Za Turpana nije bilo dileme posle starta Porteusa nad Gundonganom. Francuz je odmah pokazao na belu tačku, ujedno i crveni karton za reprezentativca Škotske. Siguran sa jedanaest metara bio je Haverc za - 3:0.   

U nastavku utakmice selektor Nemačke je rešio da odmori strelce Haverca i Vrca, a u igru su ušli Sane i Filkrug. Upravo je ovaj drugi bio strelac četvrtog gola za Nemce u 68. minutu.

Bukvalno prvi kontakt s loptom Niklas Filkrug je pretvorio u pogodak.  Posle kombinacija sa Gundoganom, "sevnuo" je projektil pomenutog igrača za ubedljivih - 4:0.

 

 

Radovali su se Nemci i sedam minuta kasnije, međutim pogodak Filkruga je poništen zbog ofsajda. Nastavili su Nemci da melju rivala bez obzira na rezultat. Sa druge strane Škoti brojčano slabiji na terenu nisu uspeli da zaprete domaćinu tokom cele utakmice, ali sreća im se osmehnula u 87. minutu. Posle jednog slobodnog udarca iskosa sa leve strane, lopta je došla do Mekene, želeo je Ridiger da izbaci loptu glavom, ali je zakucao u mrežu Nojera za 4:1.

Ipak, za konačnih 5:1, pobrinuo se rezervista Nemačke, Emre Džan, koji je pogodio mrežu Škota u drugom minutu nadoknade. 

U svakom slučaju Nemci su pokazali da se ne šale, a Škoti će ako žele u drugi krug morati da odigraju bolje protiv Mađarske i Švajcarske.

Nemačka - Škotska 5:1 (3:0)

Stadion: Alijanc arena (Minhen)
Sudija: Klemon Turpan (Francuska)
Strelci: Virc u 10, Musijala u 19, Haverc (iz jedanaesterca) u 45+1, Filkrug u 68, Džan u 90+2. minutu za Nemačku, Ridiger (autogol) u 87. minutu za Škotsku
Žuti kartoni: Andrih, Ta (Nemačka) Ralston (Škotska). Crveni karton: Porteus (Škotska)

NEMAČKA (4-2-3-1): Nojer, Kimih, Ta, Ridiger, Mitelštet, Andrih /46.Gros/, Kros /80.Džan/, Musijala /73. Miler/, Gundogan, Virc /63.Filkrug/, Haverc /63.Sane/ 
ŠKOTSKA (3-4-2-1): Gan, Hendri, Porteus, Tirni /77.Mekena/, Ralston, Mektomini, Mekgregor /67.Gilmor/, Robertson, Mekgin /67.Meklin/, Kristi /82.Šenkland/, Adams/46.Henli/

 

 

Standings provided by Sofascore