Vesti EURO 2024

Nemačka i Škotska prve kreću u bitku za bodove na EURO 2024: Sav rezultatski pritisak na "pancerima" Coca Cola Euro 2024

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

14.06.2024 13:13
fudbaleri Nemačke na jednom od treninga pred duel sa Škotskom na EURO Guliver
fudbaleri Nemačke na jednom od treninga pred duel sa Škotskom na EURO

U Nemačkoj danas počinje 17. po redu fudbalski šampionat Evrope, a kako to tradicja nalaže, prvi će na teren tim domaćina i, ovog puta, za startne bodove boriti se s odgovarajućom ekipom Škotske (21.00, TV Arena 1 premium).

Taman da zamljaci i simpatizeri "pancera" i njihove igre odmah na delu vide novu mladu zvezdu kontinentalnog klupskog fudbala, Florijana Virca, s ostalima, odnosno uvere se uverljivost organizatorovih tvrdnji da mogu bara-bar da se nose sa "izabranim" favoritima Francuskom, Engleskom, Španijom, Italijom... u borbi za titulu. 

Prolazak u osminu finala, s nekog od prva dva mesta grupe A, ne bi trebalo da bude problem u konkurenciji Švajcarske i Mađarske, ali u kontekstu očajnih dometa na poslednjem EURO i Mundijalu, pre dve godine, odnosno pet vezanih poraza u ne tako davnoj prošlosti, trebalo bi biti oprezan u konačnim prognozama kolektivnih mogućnosti Musijale, Krosa, Milera, Gundogana, Nojera... Ekstremne želje za potvrdom u sopstvenoj kući im sigurno ne manjka.

"Kada pogledam igrače u oči, vidim da žele pobedu u našoj prvoj utakmici. Zaista se radujem tome. Veoma je lep osećaj. I ja sam malo nervozan. To je veliki turnir. Poseban je trenutak moći da vodite reprezentaciju u svojoj državi. Škotska je veoma dobar tim, s mnogo osećaja za igru. Dosta šprintaju i vrlo su opasni. Njihovi igrači daju sve od sebe na svakom meču, to je škotski mentalitet", poručio je pred meč mladi selektor Julijan Nagelsman, čiji konačni izbor igrača ua EURO 2024 čini miks brojnih "junoša" i veterana nacionanog tima. 

 

 

Nemačka nacija od davne 1996. godine čeka na četvrtu evropsku krunu, a gorak ukus s potonjih EP ne može sprati ni naslov svetskog prvaka osvojen u međuvremenu (2014), pa će se Elfu meriti i dodatno zaračunavati svaki pas, šansa, promašaj...

Škoti nemaju ni približnu količinu rezultatskog pritiska, šta više u svakoj analizi su označeni kao autsajderi, ali to ne znači nikako da ne mogu i neće biti kost u grlu nekom iz trilinga protivnika.

Stiv Klark nema na raspologanju zvezde mega formata, kuburi i s izborom napadača, ali očigledno zna da radi posao, tj izvlači maksimum iz raspoložovog. Čim je ovu ostrvsku selekciju dva puta zaredom doveo na EURO. 

"Motiv će biti isti kao i za druge protivnike. Nemačka će želeti da pobedi, ali mi bismo to voleli, videćemo kako će se utakmica otvoriti i razvijati... Dugo smo ovo čekali, nadam se da ćemo odmah pokazati koliko smo spremni, a publika uživati u izdanju oba tima", reči su šefa stručnog štaba reprezentacije Škotske.