Vesti EURO 2024

Na EURO 2024 svako zašto imaće svoje zato: "Prevod" VAR odluka za gledaoce Coca Cola Euro 2024

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

13.06.2024 22:03
VAR soba, odakle će tokom UEFA EURO 2024 stizati objašnjenja odluka Guliver
VAR soba, odakle će tokom UEFA EURO 2024 stizati objašnjenja odluka

Primena video tehnologije u fudbalu postala je redovna stvar, uprkos brojnim nedostacima, pa i zloupotrebama i nezadovoljstvu dobrog dela fudbalskog plebsa, a njeno korišćenje doživljava modifikacije. Tako će u Nemačkoj, prvu put tokom nekog Evropskog prvenstva, tako potvrđene ili povučene odluke sudija sa terena biti dostupne stadionskoj i TV publici.

Tako što će i jednoj i drugoj biti predočavana objašnjenje svake samostalne ili tražene intervencije arbitara iz VAR soba, pa će gledaocima biti jasno zašto neki gol nije priznat, zbog čega neki penali jesu ili nisu dosuđeni, kako se došlo do isključenja igrača ili trenera itd.

"Ovo je nešto novo i mislim da je to vrlo, vrlo zanimljivo. Nakon mišljenja VAR-a, želimo javnosti ponuditi tehničko objašnjenje. UEFA-in ekspert će simultano s VAR pregledom pripremati objašnjenja toga što se dogodilo u spornim situacijama", najavio je predsednik Sudijske organizacije pri Evropskoj fudbalskoj federaciji Roberto Roseti.

 

 

Potom je ilustrovao kako bi to trebalo da izgleda tokom EURO 2024. možda već tokom prve utakmice na šampionatu, sutra između Nemačke i Škotske (21.00, TV Arena 1 Premium).

"Na primer, sudija nakon pregleda dosudi penal zbog igranja rukom. Tehničko objašnjenje bi glasilo: 'Nemački broj devet dodirnuo je loptu levom rukom, koja je bila u neprirodnoj poziciji iznad ramena, te je povećala obim njegovog tela", rekao je on Italijan, uz podsećanje da su glavni ideja i motiv UEFA transparentnost deljenja pravde. 

Od ranije se zna da će na temu bilo čega, pa i spornih momenata i odluka, sa sudijama smeti da pričaju samo kapiteni, dok će svaki drugi član tima biti sankcionisan žutim kartonom u slučaju da se obrati arbitrima. 

Evropsko prvenstvo počinje ovog petka, pobednika ćemo dobiti 14. jula, a u borbi za trofej biće 24 tima, razdeljenih u šest grupa. Reprezentacija Srbije prolazak u nokaut fazu tražiće protiv Engleske, Slovenije i Danske.