Vesti EURO 2024

Sautgejt mora da reši pet dilema do meča sa Srbijom Coca Cola Euro 2024

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

09.06.2024 12:20
Geret Sautgejt Tanjug/AP Photo/Kin Cheung
Geret Sautgejt

Engleska je uz Francusku jedan od dva najveća favorita za osvajanje UEFA EURO 2024. godine, ali neće mirno dočekati premijerni meč protiv Srbije 16. juna u Gelzenkirhenu (21.00, TV Arena Premium) na otvaranju Grupe C, ističe engleski "BBC".

Poraz od Islanda (0:1) u generalnoj probi ogolio je nekoliko problema, otkrio i neke dileme sa kojima se već neko vreme suočava selektor Geret Sautgejt. Tačnije, komentator ih je postavio pet.

Prvi je rešiv sam po sebi, a odnosi se na uticaj Džuda Belingema na igru "Gordog Albiona". As Reala se tek priključio pripremema selekciji posle mioni odmora koji je dobio posle osvajanja UEFA Lige šampiona. Protiv Islanda na toj centralnoj poziciji dejstvovao je Fil Foden, ali ipak je on neko ko će teki uz Belingema doći do izražaja kada se pomeri "ulevo". Belingem je minule sezone u radu sa Anćelotijem podigao svoju kreaciju i ubojitost na dva nivo više i od njega se očekuje da podigne kvallitet igre i tima.

"Siguran sam da će Belingem podići nivo tima, ali nije njegova odgovornost da to i učini. On jeste sposoban za to, ali ja neću da ga time opterećujem. Imamo mnogo dobrih igrača, a samo kolektivno možemo da osvojimo evropsku titulu. Belingem ima fantastičan mentalitet, imaće uticaj na grupu", rekao je Sautgejt.

 

 

Drugo pitanje je - ko počinje u tandemu sa Deklanom Rajsom? Pokušao je Sautgejt da upario asa Arsenala sa Kobijem Mainom iz Mančester junajteda, ali mladi igrač je bio van pozicije kod gola Islanda, a nije se baš pokazao kao rešenje. Adam Vorton iz Kristal Palasa je mlad, pa desni bek Trent Aleksander-Arnold, s obzirom da Kajl Voker pokriva sve uz desnu aut liniju figurira kao starter za duel sa Srbijom. Nije beku Lioverpula strano da se uvlači u sredinu i dejstvuje kao drugi zadnji vezni, jer ga je tako profilisao i Jirgen Klop kada mu je bilo potrebno.

Treće pitanje je - Bukajo Saka ili Kol Palmer po densom krilu? Dvojica mlada, sjajna krilna igrača. Saka je brži, direktniji, Palmer ima ideju više i bolji pas. Rekli bismo slatka muka za Sautgejta, ne baš za Dragana Stojkovića jer će levi vinger "orlova" (Mladenović, Kostić, Gaćinović) morati uz levog štopera Strahinju Pavlovića da se spremi za konstatnu trku na 30 do 50 metara.

Broj "četiri" je vezan za "zarđale zvezde". Nije "BBC" aludirao na "godinu proizvodnje", već na istrošenost i sklonost povredama. Hari Megvajer ne ide zbog povrede na EURO, a Džon Stons, as Sitija se povredio protiv Islanda. I to četvrti put ove sezone! Odigrao je Stons samo 15 utakmica za Siti u ovoj godini, tačnije 1.073 minuta. Ako ne bude mogao da igra odbrana "Gordog albiona" će biti ranjiva, verovatno će starter biti Mark Guei iz Palasa. Zbog povrede Luka Šoa levog beka igra onaj desni - Kieran Tripije. I to je druga bolna tačka odbrane.

 

 

Poslednji element - problem na oba kraja terena. Engleska ima izuzetan ofanzivni potencijal sa Harijem Kejnom na čelu, ali se ponovo pokazalo da protiv dobre, čvrste organizovane odbrane i protiv rivala kome ne pada na pamet da se trka sa njima teško izlazi na kraj. Čak i lako prima gol i gubi, kao protiv Islanda. Koliko će poraz, a koliko ona startna Sautgejtova postava sa Belingenom, Fodenom, Sakom, Rajsom i ostalima doprineti da se ta slika promeni već od meča sa Srbijom ostaje da se vidi.

Engleska ne spava mirno pred UEFA EURO, tvrde mediji jer Geret Sautgejt ima samo osam dana da donese ključne odluke i reši neke viđene probleme do duela sa "Orlovima". Prvi meč na velikim takmičenja je uvek najvažniji, od njega se zidaju forma, samopozdanje, uspesi...