Vesti EURO 2024

Srbija pobedničkom stazom ide na EURO: Triling dao golove, Rajković odbranio "orlove" od Švedske

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

08.06.2024 19:55
Sergej Milinković, fudbalski reprezentativac Srbije, jedan od strelaca u pobedi nad Švedskom Profimedia
Sergej Milinković, fudbalski reprezentativac Srbije, jedan od strelaca u pobedi nad Švedskom

Najbolja fudbalska reprezentacija Srbije završila je s proverama za Evropsko prvenstvo, a u Nemačku stiže posle položenog testa u Stokholmu, gde je večeras pobedila selekciju Švedske - 0:3 (0:1). Rezultatski ubedljivo, sigurno, skoro pa rutinski, pogotovo što su "orlovi" iskoristili skoro sve "jake" šanse, što se ne može reći i za igru dobrih sat vremena, pa će biti zanimljivo videti kakvi će biti na turniru na kom ih nije bilo 24 godine, a na njemu žele da potraju duže od grupne faze. Odnosno, da li je njihovo pravo lice ono posle dupliranja vođstva, kada su zaposeli šesnaesterac jednog od gubitnika kvalifikacija i umalo ga "rastavili na atome". 

Selektor Dragan Stojković na teren odlično popunjene "Frends arene" poslao je tim s novim (starim) taktičkim rešenjem u zadnjoj liniji, izabravši povratak sa četvorke na triling ispred golmana Predraga Rajkovića, sa sve debitantom Nemanjom Stojićem na desnom boku, odnosno "dupliranim" špicom, gde je upario Vlahovića i Mitrovića.

 

 

Samo on zna šta su mu tačno bili taktički porivi i ideje na pameti, odnosno kakve je zadatke podelio svojim izabranicima i koliko su ih izvršili, ali prvih 15 minuta naš tim nije izgledao onakav kakvim bismo voleli da ga gledamo. Domaćin je držao loptu i pokazivao veći ofanzivni potencijal, Kuluševski je izveo prvi udarac u okvir gola, a onda je prva prava akcija gostiju promenila rezultatsku ravnotežu.

U glavnim ulogama našli su se Andrija Živković i Sergej Milinković-Savić. Vezista PAOK-a sjajnim centaršutem sa desnog krila težište igre prebacio je na kontra stranu, lopta se odbila o zemlju, a prišunjani igrač sredine terana Al Hilala na vreme je dočekao i u 18. minutu glavom savladao golmana Olsena. Za svoju devetu "recku" u nacionalnom timu. 

 

 

Međutim, vođstvo nije učinilo drugačijim odnos snaga. Srbija je ostala u podređenom položaju, dok su Šveđani tražili izjednačenje. U prvih pola sata čak 65 odsto vremena lopta je bila u nogama izabranika Jan Dala Tomasona, samo što nisu znali kako ozbiljno da ugroze prednost protivnika.

A i kada bi krenuli da konkretizuju terensku inicijativu na vreme bi zaustavljani dobrom defanzivom, pa kako do kraja poluvremena nisu imali nijednu zicer priliku ostalo im je da se zadovolje većim brojem udaraca prema golu od rivala. Srbija se pak mučila s organizacijom igre i prenošenjem lopte na suprotnu polovinu, pa je do pauze imala više žutih kartona nego situacija za još ne neki udarac u centar mete. 

U nastavku isto, Švedska je kružila oko naših 16 metara, što im se umalo isplatilo posle kornera u 55. minutu. Na njihovu žalost, Rajković je bio dobro postavljen i dovoljno koncentrisan da pročita nameru Lindelefa, odnosno uhvati njegov šut glavom. Malo posle toga istakao se i intervencijom na pokušaja Isaka.

A, kada ne umeš i(li) ti se ne da onda skoro neminovno budeš kažnjen. Posla egzekutora latio se Aleksandar Mitrović, a ko drugi, pošto je 58. golom u 91. meču za nacionalni tim srušio nade domaćeg sastava. Na kraju tropoteznog napada. 

Vlahović je primio loptu na sredini, odigrao na levo ka Filipu Mladenoviću, ovaj centrirao po zemlji u šesnaesterac, a Mitrović za malo bio brži od čuvara i iz klizećeg položaja matirao čuvara mreže (60). 

 

 

Dupliranje razlike kao da je skinulo pritisak sa ramena srpskih fudbalera, odjednom su se rastrčali, zaređali s otresitijim, tečnijim, opasnijim... napadima. Takav pristup doneo im je pogodak kapitena Dušana Tadića. Milinković-Savić je pasom iz udžbenika našao Filipa Kostića, a on izašao sam na golmana, samo se nije najbolje snašao, pa je posle dva odbitka lopta došla do rezerviste, a on je zakucao pod prečku.

 

 

Tu nije bio kraj uzbuđenjima, jer su Srbi imali prilike za još viši trijumf, a Šveđani za ublažavanje poraza. Ipak, nije se više nijednom šuteru posrećilo, čemu je u dobroj meri bio kriv naš Rajković, jer je brojnim intervencijama potvrdio klasu i "zapretio" prvom Stojkovićevom izboru među stativama - Vanji Milinković-Saviću. 

Kontinentalni šampionat počinje 14. juna, "orlovi" prvi bitku za bodove i plasman u nokaut rundu, iz grupe C, biju dva dana kasnije sa Engleskom u Gelzenkirhenu, posle čega im slede dueli sa Slovenijom (20. jun, Minhen) i Danskom (25. jun, Minhen). Sve pred kamerama TV Arena sport

 

Švedska - Srbija 0:3 (0:1)

Stadion: „Frends arena“
Sudija: Jasper Vergote (Belgija)
Strelac: Milinković-Savić 18, Mitrović 60, Tadić 70.

ŠVEDSKA : Olsen – Kraft, Hien, Lindelef (od 79. Starfelt), Kajuste – Kuluševski, Saletros, Forsberg (od 61. Holm) – Elijason (od 46. Isak), Nilson (od 46. Larson), Elanga (od 61. Svedberg).

SRBIJA : Rajković – Stojić, Milenković, Pavlović – Živković (od 71. Jović), Ilić, Lukić (od 46. Gudelj), Mladenović (od 61. Kostić) – SMS (od 71. Birmančević) – Vlahović (od 79. Samardžić), Mitrović (od 61. Tadić).