Vesti EURO 2024

Danaci uzeli meru Švedskoj na Parkenu: Presudila minijatura Kristijana Eriksena Coca Cola Euro 2024

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

05.06.2024 20:53
Pjer Emil Hojbjerg i Rasmus Hojlund slave gol Tanjug/Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix via AP
Pjer Emil Hojbjerg i Rasmus Hojlund slave gol

Danska i Švedska, dva rivala Srbije u narednih 20 dana, odigrali su prijateljski meč na Parkenu u okviru priprema domaćina za EURO, a golom Kristijana Eriksena u 86. minutu slavio je domaćin 2:1 (1:1). Komšijski derbi sa severa Evrope bio je nalik onima iz prošlosti, dosta žustar, sa dva brza pogotka, a zatim velike borbe za svaku loptu i na kraju jednim tehničkim golom Kristijana Eriksena na radost navijača. Švedska će testirati Srbiju 8. juna u Stokholmu (18.00, TV Arena 1 Premium) na oproštaju Zlatana Ibrahimovića, dok je Danska poslednji rival "orlovima" u Grupi C 25. juna u Minhenu.

Selektor Danske Kasper Hjumland izveo je jedan kombinovani sastav, svakako ne najbolji koji može da pošalje na teren jer su neki važni igrači poput Andreasa Kristensena, Damsgarda, Jensena, Skov Olsena ostali na klupi.

Prekid je jak adut Danaca i Kristijana Eriksena, već u 2. minutu je posle kornera zaspala odbrana Švedske a Pjer-Emil Hojbjerg je na prvoj stativi ubacio loptu u mrežu. Danci vrše i jak presing, ali i Šveđani su umeli iz njega da izađu, a uz dosta sreće već u 9. minutu je Aleksander Isak izjednačio. Odbila mu se lopta od bloka na sedam-osam metara od gola, pa Ronov nije imao šansu.

Imali su domaćini preko Baha i Norgarda dve dobre prilike da vrate prednost. Njihovi udarci su za malo bili neprecizni, pa su Šveđani do kraja prvog dela uspeli da sačuvaju mrežu.

 

 

Gosti su bolje otvorili drugi deo, imali su u dva minuta tri solidne prilike, ne i dobar završni udarac. Danci su tek preko Hojlunda zapretili, ali napadač Mančester junajteda nije bio precizan. Šveđani su pokazali da može protuiv Danske da se dobro kontroliše meč, kao i da dobrim loptama preko odbrane može da se zapreti.

Danci su želeli da se navijačima oduže za podršku, pritisnuli su rivala u poslednjih 25 minuta meča, imali su neke prilike, ali je tek Kristijan Eriksen pronašao ključ za bravu Olsena. Niko mu nije izašao u blok, a kada je tako as Mančester junajteda je upisao 41. gol na 129. nastupu za selekciju. Mogli su Šveđani u nadoknadi do izjendačenja, ali Erik Holm promašio zicer.

 

 

 

Pred početak meča Jon Dal Tomason dobio je priznanje od Saveza jer je postao član Kuće slavnih Danske.

 

 

Danska - Švedska 2:1 (1:1)

Stadion: Parken.
Sudija: K. Hagenes (Norveška)
Strelci: Hojbjerg u 2. i Eriksen u 86. za Dansku, Isak u 9. minutu za Švedsku.

DANSKA: Ronov - R. Kristensen, Andersen (od 46. Zanka), Vestergard - Bah (od 61. V. Kristijansen), Hojbjerg (od 61. Dilejni), Norgard (od 61. Hjumland), Maele - Eriksen - Hojlund (od 79. Poulsen), Vind (od 86. Dolberg).

ŠVEDSKA: Olsen - Eliason (od 86. Holm), Kraft, Hien, Lindelof (od 46. Ekdal, od 54. Starfelt), Elanga - Kaluševski, Jonson, Kajuste, Olson (od 46. H. Larson) - Isak (od 69. Nilson).