Vesti EURO 2024

Rasplet kvalifikacija za EURO: Šampion Evrope i dalje brine, mogući su i debitanti u Nemačkoj

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

17.10.2023 12:11
Rasplet kvalifikacija za EURO: Šampion Evrope i dalje brine, mogući su i debitanti u Nemačkoj AP Photo/Martin Meissner

Kvalifikacije za Evropsko prvenstvo u Nemačkoj 2024. godine polako ulaze u završnu fazu. Da Srbija ne bi brinula i gledala u druga dvorišta, za plasman na EURO i to posle 24 godine odsustva, moraće da u poslednje dve utakmice zabeleži isto toliko pobeda, večeras protiv Crne Gore na stadionu "Rajko Mitić" (20.45h, TV Arena 1 Premium) i u poslednjem meču Grupe G protiv Bugarske 19. novembra u Leskovcu.

LIGA NACIJA

Poslednja tri učesnika EURA dobićemo kroz plej-of Lige nacija. Mesto u njemu, u Grupi B, osigurala je i Srbija, pa će "orlovi", ukoliko dožive neuspeh u Grupi G imati šansu i da se kroz ovo takmičenje domognu Nemačke.

I dok s pažnjom pratimo finiš kvalifikacija, neke reprezentacije su već obezbedile plasman na završni turnir, a to su pored domaćina Nemačke, učinili još Belgija, Francuska, Portugalija, Španija, Škotska, Turska i Austrija.

Nemci su redovni učesnici završnih turnira još od 1972. godine i od tada do danas nikada nijedan nisu propustili. Belgija će u Nemačkoj igrati svoj sedmi EURO, treći uzastopni, Francuska je na svom drugom turniru 1984. godine kao domaćin osvojila titulu, ali posle četiri godine nije imala priliku da je brani u Zapadnoj Nemačkoj. Bio je to poslednji EURO na kojem "trikolori" nisu bili akteri. Doduše, u to vreme je na završnim turnirima učestvovalo tek osam timova.

Portugalci će deveti put u borbu za pehar najbolje selekcije Evrope i njihov niz od osam uzastopnih učešća je impresivan. Španija ne propušta evropska prvenstva od 1996. godine, a od 1980. propustila je samo Švedsku 1992.

Reprezentaciju Škotske gledaćemo četvrti put na EURU, Turke šesti, a Austrijance takođe četvrti.

U kvalifikacionoj Grupi A sve je rešeno, osim pitanja pobednika grupe, a to će biti Španija ili Škotska, jer su dve reprezentacije izjednačene na vrhu sa po 15 bodova.

 

Standings provided by Sofascore

 

Francuska je prva u Grupi B, dok je Holandija pobedom u Atini, golom u sudijskoj nadoknadi iz penala u velikoj prednosti u odnosu na Grčku. Iako oba tima imaju po 12 bodova, "lale" čeka znatno lakši posao protiv Republike Irske u Amsterdamu i Gibraltara u portugalskom Farou. S druge strane, "Helenima" je na raspolaganju još jedan meč u Atini i to protiv Francuske.

 

Standings provided by Sofascore

 

U Grupi C je daleko komplikovanija situacija i šanse da se nađu na EURU imaju čak četiri tima. Englezi su lideri i najbliži Nemačkoj, a ako večeras pobede Italiju i reprizi finala poslednjeg Evropskog prvenstva, zvanično će se pridružiti grupi reprezentacija nabrojanih na početku teksta. Branilac titule naučio je kako da preživi Vembli i sada će morati ponovo da primeni istu taktiku, jer Ukrajina, koja ozbiljno preti sa trećeg mesta, igra lagan meč protiv Malte u gostima. U svakom slučaju, utakmica između Ukrajine i Italije u poslednjem kolu, koja će se igrati na Baj areni u Leverkuzenu, biće verovatno odlučujuća za oba tima. Severna Makedonija takođe ima šansu, ali pored dve "obavezne" pobede protiv Italije i Engleske, mora da se nada i nekom povoljnom rezultatu na mečevima bez njenog direktnog uticaja.

 

Standings provided by Sofascore

 

Turska je sa pet pobeda, remijem i porazom završila posao u Grupi D. Vels je pobedom u Kardifu protiv Hrvatske 2:1 doveo borbu za drugo mesto do usijanja, jer obe reprezentacije sada imaju isti broj utakmica i po 10 osvojenih bodova. Međutim, ni Jermenija na trećem mestu nije prežaljena i ima šanse da se po prvi put plasira na Evropsko prvenstvo, ali trenutno za konkurentima zaostaje tri boda. Upravo će u sredu u Jerevanu gostovati Vels i pokušati da se revanšira za neprijatan poraz 2:4 iz juna ove godine. Hrvati će na noge prežaljenoj Letoniji, dok u poslednjem kolu "kockasti" dočekuju Jermeniju, a Ostrvljani rasterećenu Tursku.

 

Standings provided by Sofascore

 

Albanija je na korak od svog drugog učešća na EURU, Češka je veoma blizu tom cilju, a Poljska se nada "buđenju" u finišu takmičenja u Grupi E. Istorijsku šansu ima i Moldavija, koja u naredna dva okršaja mora da zablista jače nego pre dva dana u Varašavi kada je osvojila bod (1:1). Sigurno je da Poljska više ne drži konce u svojim rukama, pa čak i da pobedi komšije 17. novembra, kada belo-crveni završavaju ovaj kvalifikacioni ciklus, jer će Česi imati završnu reč protiv Moldavije tri dana kasnije u Olomucu. Albancima će za plasman biti dovoljna pobeda u poslednjem kolu protiv "fenjeraša" Farskih Ostrva, a posao mogu da završe i u Kišinjevu tri dana ranije. Moldavija bi sa dve pobede protiv Albanije i Češke bila siguran učesnik EURA.

 

Standings provided by Sofascore

 

Naredne utakmice u Grupi F neće doneti mnogo toga zanimljivog po pitanju plasmana. Belgija i Austrija su na vreme rešili sve brige oko učešća na Evropskom prvenstvu, pa će preostali dueli u ovoj grupi biti samo stvar prestiža.

 

Standings provided by Sofascore

 

Grupa G je ona koja nas najviše zanima. Ako Mađari pobede Litvaniju ponovo će na Evropsko prvenstvo i to sasvim zasluženo, jer su od sada pokazali najviše u grupi u kojoj je Srbija odlično počela, ali je onda svoju sudbinu zakomplikovala remijem u Bugarskoj i sa dva poraza od severnih komšija. Međutim, najvažnije je da se "orlovi" i dalje sami pitaju, jer će sa dve pobede u poslednja dva duela konačno na EURO. Ali, velike ambicije gaje i Crnogorci i nadaju se trijumfu ili barem bodu u Beogradu, kojim bi potpuno preokrenuli situaciju u svoju korist. U tom slučaju Srbija bi morala da veruje u kiks "sokolova" u Podgorici protiv Litvanije ili u Budimpešti protiv Mađara i da, naravno, pobedi Bugarsku u Leskovcu. Baltički tim samo čudo može odvesti u Nemačku, jer pored pobeda protiv Mađarske i Crne Gore, moraju i drugi rezultati da mu se poklope.

 

Standings provided by Sofascore

 

Slovenija i Danska za sada kontrolišu situaciju u Grupi H i pred poslednja tri kola imaju četiri boda više od Finske i Kazahstana. Severni Irci i San Marino su prežaljeni… Rasplet počinje danas, kada se sastaju Finska i Kazahstan, odnosno Severna Irska – Slovenija i San Marino – Danska. Veliki derbi igra se u Kopenhagenu 17. novembra, gde će gostovati "zmajčeki", a tu šansu bi upravo mogla da iskoristi ekipa koja večeras bude bolja u Helsinkiju. I Kazahstanci i Finci biće domaćini San Marinu, tj. Severnoj Irskoj. U poslednjem kolu na programu je još jedan duel koji bi mogao mnogo toga da reši, snage će u Stožicama odmeriti Slovenija i Kazahstan. Danci su gosti u Belfastu, dok Finci putuju u San Marino.

 

Standings provided by Sofascore

 

Rumunija je na odličnom putu da se vrati na veliku scenu, trenutno je prva u Gripi I i bez poraza, sa četiri pobede i isto toliko nerešenih utakmica. Švajcarci takođe nemaju izgubljen meč, imaju bod i utakmicu manje od lidera. Šanse, realne, ima i Izrael, a one bi mogle da budu još veće ako 18. novembra "padne" Rumunija. Naravno, mnogo toga će zavisiti i od situacije na Bliskom istoku, odnosno ratnog sukoba koji se trenutno odvija u Izraelu, zbog čeka je i odložen meč između ove selekcije i Švajcarske. U poslednjem kolu gledaćemo još jedan veoma interesantan meč i to u Bukureštu, gde gostuju "sajdžije", dok Izraelci imaju lagan posao protiv Andore.

 

Standings provided by Sofascore

 

U Grupi J je, takođe, manje više sve jasno. Portugal je pobedom u Zenici protiv Bosne i Hercegovine 5:0 osigurao nastup na Evropskom prvenstvu. Otvoreno je još samo pitanje koji će drugi tim na EURO, a to će gotovo sigurno biti Slovačka, jer Luksemburg zaostaje pet, a Island čak šest bodova uoči poslednja dva kola. Slovacima je za uspeh dovoljna pobeda protiv Islanda u Bratislavi, a eventualni popravni je 19. novembra u Zenici. Mada, i da ne pobede, teško da pratioci mogu da ih ugroze.

 

Standings provided by Sofascore