UEFA EURO Istorija

Nemačka je vladala Evropom: Treće finale zaredom i druga titula, slatka osveta Čehoslovačkoj

komentari (0)

Autor: Vladimir Sukdolak

31.05.2024 17:05
UEFA EURO 1980, šampionski tim Nemačke Profimedia
UEFA EURO 1980, šampionski tim Nemačke

Evropsko prvenstvo 1980. godine održano je u Italiji i bilo je šesto po redu. Organizatori i domaćini doneli su odluku da se utakmice igraju u četiri grada, a izbor je pao na Rim, Milano, Torino i Napulj.

Jugoslavija je u kvalifikacijama bila ispred Rumunije i Kipra, ali je trku za prvo mesto izgubila od Španije. Iako je pobedila "crvenu furiju" u Valensiji golom Ivice Šurjaka, porazi od istog rivala na Maksimiru (1:2) i Rumunije u Bukureštu (2:3), koštali su "plave" plasmana u Italiju.

Na šampionatu Starog kontinenta, održanom od 11. do 22. juna, učestvovalo je osam selekcije Zapadna Nemačka, Grčka, Čehoslovačka i Holandija u Grupi 1 i Belgija, Engleska, Italija i Španija u Grupi 2.

Odmah na početku turnira Nemci su se revanširali Česima za poraz iz beogradskog finala, a trijumfi od 1:0 i 3:2 protiv Holandije otvorili su im vrata finala. Format je bio takav da se nisu igrale polufinale utakmice, već je pobednik direktno išao u finale, a drugoplasirani tim u meč za treće mesto. Zanimljivo je da je Grčka jedini bod osvojila upravo protiv Nemačke u poslednjem kolu grupne faze. Zahvaljujući boljoj gol razlici, posle remija u međusobnom duelu, Češka je prošla ispred Holandije u duel za bronzu.

U Grupi 2 samo je Španija bila bez pobede, sa jednim remijem i dva poraza. U opštoj ludnici najbolje se snašla Belgija, koja je u odlučujućem meču u Rimu odolela domaćinu Italiji i posle 0:0 osvojila prvo mesto i prvo finale u istoriji. "Azuri" su morali u "malo finale", a Englezi su ostali na trećem mestu, iako su sa Belgijom igrali 1:1, ali ih je poraz od Italije skupo koštao.

U trećem uzastopnom finalu nije bilo greške za tim Jupa Dervala. Horst Hrubeš je bio strelac oba gola za Nemce, dok je Belgija preko Renea Vanderejkena uspela samo da izjednači na 1:1 u 75. minutu golom iz penala. Titula, druga evropska, završila je u Zapadnoj Nemačkoj. Belgijanci su stali na drugom mestu, a Češka je tituli iz Jugoslavije dodala i treće mesto iz 1980, pošto je posle penala nadigrala Italiju. Zanimljivo da je u penal seriji prvih 17 izvođača bilo precizno, da bi Fulvio Kolovati promašio u devetoj seriji.