UEFA EURO Istorija

Francuskoj izmakao trofej na domaćem terenu: Portugal u Parizu stigao do prve titule u istoriji Coca Cola Euro 2024

komentari (0)

Autor: Aleksa Janković

29.05.2024 11:00
Portugal je u Parizu osvojio prvu titulu prvaka Evrope u istoriji Profimedia
Portugal je u Parizu osvojio prvu titulu prvaka Evrope u istoriji

Evropsko prvenstvo 2016. godine se održalo u Francuskoj i to je bio 15. turnir Starog kontinenta. Kao i svako do sada, trajalo je mesec dana, od 10. juna do 10. jula, a mečevi su igrani u devet gradova. Ovo je bilo treće prvenstvo koje je održano u Francuskoj, nakon prvog turnira 1960. i 1984. godine.

Ovaj turnir je bio istorijski jer je promenjen format Evropskog prvenstva. Po prvi put je bilo 24 učesnika u odnosu na format koji je uveden 1996. godine sa 16 reprezentacija. U novom izdanju, prvenstvo se sastajalo od šest grupa sa po četiri ekipe. Prve dve reprezentacije iz svake grupe su išle u narednu rundu, kao i četiri najbolje trećeplasirane ekipe. Titulu je branila reprezentacija Španija, nakon dva uzastopna trofeja 2008. i 2012. godine.

Najveće iznaneđenje je predstavljala reprezentacija Islanda. Nacionalni tim sa severa Evrope je u prva dva kola upisao remije sa Portugalom i Mađarskoj, da bi u poslednjoj utakmici u 94. minutu savladao Austriju i tako osigurao prolazak u narednu fanzu takmičenja. Tamo ih je u osmini finala čekala Engleska, apsolutni favorit u tom trenutku. Gordi Albion je i poveo golom Vejna Runija, ali su Islanđani za svega 12 minuta preokrenuli rezultat i tako priredili ogromno iznenađenje. Ipak, u četvrtfinalu ih je izbacio domaćin, Francuska rezultatom 5:2.

Francuzi su nakon toga savladali Nemačku u polufinalu golovima Antoana Grizmana, koji je ujedno bio i najbolji strelac turnira sa šest pogodaka. Grizman je takođe bio i najbolji igrač Evropskog prvenstva, dok je Portugalac Renato Sančez bio najbolji mladi fudbaler.

"Trikolori" su trijumfom protiv "pancera" zakazali finale sa Portugalom koji se do utakmice za trofej "provlačio" remijima. Reprezentacija koju je predvodio Fernando Santoš je u grupnoj fazi tri puta odigrala nerešeno i prošla kao jedna od najboljih trećeplasiranih u grupi. 

Osminu finala su igrali protiv Hrvatske gde je bilo 0:0 sve do 117. minuta kada je Rikardo Kvarešma postigao gol i odveo Portugalce u čevrtfinale. Tamo su odigrali nerešeno sa Poljskom, koju su izbacili nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca. Jedina utakmica na turniru gde Kristijano Ronaldo i saigrači nisu igrali nerešeno nakon 90 minuta bilo je polufinale sa Velsom. Golovima pomenutog Ronalda i Nanija, Portugal je izbacio reprezentaciju sa Ostrva.

Veliko finale je odigrano 10. juna na nacionalnom stadionu Francuske u Parizu pred 75,868 navijača. Francuska je naravno kao domaćin imala brojniju podršku, ali je meču pristustvovao i veliki broj navijača sa Pirinejskog poluostrva. Kristijano Ronalod je zbog povrede utakmicu završio već u 25. minutu, što je dalo još veće šanse domaćinu da stigne do trofeja. Ipak, nakon 90 minuta je bilo bez pogodaka, te su usledili produžeci. Prvi i jedini gol viđen je u 109. minutu kada je Eder savladao Uga Ljorisa i tako doneo Portugalu prvu titulu prvaka Evrope.

Portugal - Francuska 1:0 (0:0) nakon produžetaka

Stadion: Nacionalni stadion u Sen Deniju
Sudija: Mark Klatenburg (Engleska)
Strelac: Eder 109.

Portugal: Rui Patrisio - Sedrik, Pepe, Fonte, Gerero - Karvaljo, Sančez (od 79. Eder), Silva (od 66. Žoao Mutinjo), Žoao Mario - Nani, Ronaldo (od 25. Kvarešma).

Francuska: Ljoris - Sanja, Košćelni, Umtiti, Evra - Sisoko (od 110. Marsijal), Pogba, Matuidi, Paje (od 58. Koman), Grizman, Žiru (od 78. Žinjak).