UEFA EURO Istorija

Cela Evropa jurila Špance, oni napravili istorijski het-trik: Zlatni generacijski vhunac u Poljskoj i Ukrajini

komentari (0)

Autor: Olgica Nikolić

29.05.2024 10:00
fudbalski reprezentativci Španije pred dobijeno fnale EURO 2012 Guliver
fudbalski reprezentativci Španije pred dobijeno fnale EURO 2012

Voleli ili ne voleli igru kratkih pasova, s ponekad predugim i dosadnim stezanjem obruča oko kaznenog prostora prostora rivala, baš takav stil je fudbalsku reprezentacije Španije na Evropskom prvenstvu u Poljskoj i Ukrajini postavio na pijadestal, s kog je niko nije još maknuo. Jer je takva "crvena furija" te 2008. godine jedina u istoriji povezala dve kontinentalne krune, pa ih još oplemenila svetskom titulom između toga.  

Čak ni ondašnje zamerke na račun izabranika Visentea del Boskea, da to nije više estetski doteran i konkurenciji nedokučiv fudbal kao u vreme njegovog prethodnika Luisa Aragonesa, nisu mogle da potamne zlatni sjaj jedne veličanstvene generacije. Pogotovo ne posle finala, u kom je "zgromljena" moćna Italija, jer su joj se Alba, Fabregas, Pike, Alonso, Buskets... sa surovih 4:0 revanširali za remi u grupi. Pride "osvetivši" sve prethodne postave za niz od sedam susreta sa "azurima" bez pobede na EURO i Mundijalima.

 

GuliverAP Photo/Jon Super

fudbaleri Italije posle poraza u finaku EURO 2012

Na vrhuncu takmičarskog ciklusa, u kom je španski tim dobio svih šest kvalifikacionih bitki sa Češkom, Luksemburgom, Škotskom i Lihtenštajnom, a na šampionatu bio bolji od Hrvatske i Republike Irske u grupi, pa izbacio Francusku i Portugal u eliminacijama (na penale), uz pomenute ishode protiv Italijana, na početku i kraju EURO balade.

A, da je pritom uglavnom igrao bez klasičnog špica, dao ukupno 38 golova i glatko odneo zvanje najefikasnijeg na takmičenju, jer De Boske nije davao ni pet para za prozivke domaćih medija. Još im je jedini osvajač dva najveća trofeja s nacionalnim timom i dve Lige šampiona (na klupi Reala) posle dodele medalja slavodobitno poručio da nema nameru menjati dobitnu formulu.

 

"Zlatna lopta" rezerviste Toresa

Titula za najboljeg strelca otišla je u ruke Fernanda Toresa, iako su Gomez (Nemačka), Baloteli (Italija) i Mandžukić (Hrvatska), Džagojev (Rusija) i Ronaldo (Portugal) takođe dali tri gola. Zbog toga što je špic Španije i namestio jedan pogodak, pri čemu je na terenu proveo samo 201 minut, jer ga je selektor uglavnom držao na klupi za rezerviste. Poslednji pogodak dao je kao odmena Fabregasa, samo devet minuta posle ulaska na teren u finalu. 

 

Pohvala za tika-taka taktiku stigla je zato s neočekivanog mesta, od italijanskog kapitena Đanluiđija Bufona."Španci su bili toliko superiorni da gorčina zbog neuspeha nije velika. Pobeda Španije se ni jednog trenutka nije dovodila u pitanje. Španci znaju da igraju ovakve mečeve i svaka im čast na prikazanom i pobedi", smogao je snage da prizna slavni golman u noći bolnog poraza.

Iako su Ćezare Prandeli i njegov tim propustili da, na prvom šampionatu u istočnoj Evropi i poslednjem turniru sa 16 učesnika, posle 44 godine donesu drugu evropsku titulu na Apenine. Rimske ulice su bile spremne za doček junaka, ali je umesto toga Madrid par dana posle "eksplodirao" pod naletom euforične proslave evropske titule koja je Špance stavila u ravan sa Nemcima (3). 

"Bilo je mnogo teže nego prošli put, jer su svi želeli da pobede evropskog i svetskog šampiona", nije prećutao Andres Inijesta, MVP turnira na kom je od većih i manjih favorita jedino Holandija podbacila.