UEFA EURO Istorija

Virtuozni Španci dočekali titulu posle 44 godine: Kasiljas samo tri puta savladan na EURO 2008

komentari (0)

Autor: Olgica Nikolić

29.05.2024 10:00
reprezentativci Španije proslavljaju titulu prvaka Evrope u fudbalu 2008. godine Guliver
reprezentativci Španije proslavljaju titulu prvaka Evrope u fudbalu 2008. godine

Predugih četrdeset četiri godine je Španija čekala drugu titulu evropskog šampiona u fudbalu, a onda je tako "oduvala" konkurenciju na EURO 2008. da su rivalima "crvene furije" dugo zvonile uši posle prvenstva u Austriji i Švajcarskoj, a ostatak sveta se klanjao virtuoznoj, briljantnoj, umetničkoj... igri izabranika Luisa Aragonesa, kako se u to vreme laskalo partijama momaka sa većinskog dela Pirinejskog poluostrva.

Nemačka je prošla samo s jednim primljenim golom u fnalu, ali je taj šut Fernanda Toresa u 33. minutu utakmice u Beču bio samo logičan sled stvari posle osvajanja prvog mesta u kvalifikacijama (ispred Švedske, Danske, Severne Irske...), uz devet pobeda u 12 mečeva; maksimalnog učinka u prvoj fazi turnira (u konkurenciji Grčke, Rusije i Švedske); te nijedne kapitulacije u regularnoj minutaži nokaut runde.

 

Guliver

razočarani reprezentativci Nemačke posla izgubljenog finala

Hoćete još statističkih dokaza savršenog balansa između defanzive i ofanzive mladog tima, čiji uzlet se dao naslutiti još na Mundijalu 2006? Čitajte i divite se ciframa: zvanično najbolji igrač i strelac turnira, Ćavi Ernandez i David Vilja (4), s ostalima su najviše puta šutirali na gol (117), iskoristili šansi više od svake druge selekcije (12), napravili najviše tačnih pasova (3.415)...

Golman Iker Kasiljas svega tri puta je morao da vadi loptu iz mreže, a tek u devet navrata odbranama potvrđuje individualni kvalitet, dok je Nemac Leman to, recimo, činio u 29 situacija. Fabregas, Sena, Inijesta, Ramos... ni na jednom bitnijem susretu nisu bili u minusu, pa jurili prednost protivnika... i tako redom. 

Jedini put kada je ekipa najstarijeg selektora EURO 2008. (70) mogla da se saplete bilo je četvrtfinale sa pobednikom Mundijala 2006 - Italijom, jer je morala da ga rešava jedanaestercima, a oni proslavili Kasiljasa, pošto ih je legendarna "jedinica" Reala dva puta skinula.

Na rubu španske dominacije na, generalno, napadačkom i zanimljivom šampionatu, na kom nije bilo jedne Engleske, Belgije, Danske... ostali su: ekspresno ispadanje branioca titule Grčke, rana eliminacija tadašnjeg planetarnog viceprvaka Francuske, polufinalni proboj Rusije i Turske, srčanost Luke Modrića i njegove Hrvatske... 

 

Suđenje ispod nivoa takmičenja

Ljudski je grešiti, a sudije su kao i svi "od krvi i mesa", pa opet akteri mečeva i svedoci EURO 2008. neretko su ostajali u čudu, ne verujući šta sve jesu ili nisu penali, ofsajdi, faulovi... pogotovo u osetljivim momentima pojedinih utakmica. I to je bila jedina tamna senka nad prvim turnirom u kontinentalnim državama, drugom EP organizavanom na tlu dve zemlje, odnosno 13. po redu. 

 

Pa i to da je: Kasiljas ustoličen kao prvi kapiten evropskog prvaka u rukavicama; Ivan Klasnić (Hrvatska) dao gol samo 15 meseci posle transplatacije bubrega; s 38 godina i 257 dana Ivica Vastić (Austrija) postao najstariji strelac EURO do tada; dolazak preko 100.000 navijača Holandije u Bern (zbog megdana s Francuzima) udvostručio na jedan dan broj stanovnika Berna...

U smešnoj strani istorije borbi za kontinentalnu krunu ostaće notirano da su španski šampioni loptanja pokazali i zavidan nivo humora na svoj račun. "Ne sviđa mi se ova nova boja, nije žuta nego senf, ali sve dok ja ne moram da je nosim...", bez dlake na jeziku je prokomentarisao selektor Aragones izgled rezervnog dresa. Svega 1,70 cm visoki Ćavi akcentovao je svoju i sličnu niskost Inijeste, Kazorle, Silve, Vilje i Fabregasa "Dokazali smo svetu da možete pobeđivati sa stilom", aludirajući na to da nije sve u snazi, još manje izgledu.