UEFA EURO Istorija

Savet bezbednosti UN i politika kreatori istorije u Švedskoj 1992: Umesto Juge idete na EURO... Danci otišli i osvojili

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

09.05.2024 14:14
Brajan Laudrup za trofejom Profimedia
Brajan Laudrup za trofejom

Evropsko prvenstvo održano 1992. godine u Švedskoj za nas je sigurno najbolnije. Ne zbog nekog nesrećnog poraza, već činjenice da "plavi" nisu ni učestvovali, a na terenu, u prethodno odigranim kvalifikacijama, bez ijedne mrlje su zaslužili nastup na finalnom turniru.

Naime, zbog sve žešćih ratnih sukoba na prostorima bivše Jugoslavije, odlukom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 30. maja, 11 dana pre početka turnira u Švedskoj, SR Jugoslaviji uvedene su sankcije, koje su obuhvatale čak kulturu i sport, pa je "kaznena ekspedicija" selektora Ivice Osima, sačinjena od igrača iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Makedonije, morala čuvenim manevrom legendarnog pilota Steve Popova da se vrati iz Švedske i da svoje mesto ustupi Danskoj.

EURO 1992 bilo je poslednje na kojem je igrao zajednički tim SSSR, ali ne pod imenom s kojim su četiri godine ranije osvojili vicešampionsku titulu, već kao Zajednica Nezavisnih Država. I njima je pretila diskvalifikacija zbog politike, ali Italijani, za razliku od Danske, priliku nisu dočekali. Mada, su bili prilično glasni… 

Danci…

Bili su odlični u kvalifikacijama, jedini su uspeli da pobede Jugoslaviju i to u Beogradu, ali su ih prethodni poraz od "plavih" u Kopenhagenu i remi u Severnoj Irskoj koštali prvog mesta, jedinog koje je vodilo na EURO. Kada su 13. novembra 1991. godine okončane kvalifikacije nikom nije ni na kraj pameti bilo da će politika odigrati svoje i da će se moćan sastav Danske predvođen braćom Laudrup, Brajanom i Mihaelom, ipak, kroz "mala vrata" naći na Euru.

Kasnije ga i osvojiti…

Mihael Laudrup, ipak, nije igrao. Smatrao je da je nepravedno da njegov tim učestvuje, a da drugi, koji je bio bolji na terenu, ne igra zbog mešanja politike u sport. Takođe, jedan od najboljih fudbalera Evrope u to vreme nije bio u baš najboljim odnosima sa selektorom Ričardom Melerom Nilsenom.

Ukazanu šansu Danska je iskoristila, zadivila je fudbalski svet i kao potpuno autsajder priredila prvoklasnu senzaciju. Doduše, ne baš kao Grčka 12 godina kasnije…

Ali!

 

Profimedia

 

Iza sebe ostavila je prve favorite Nemce i Holanđane, dok Francuzi i Englezi nisu ni prošli grupu. Domaćin Švedska bila je sjajna u prvoj fazi, a ni Danci nisu zaostajali, pa su timove sa ozbiljnim pedigreom odmah poslali kućama.

Švedi su u polufinalu išli na Nemce, a Danci na aktuelne prvake Holanđane. I oba meča bila su sjajna. "Elf" je pobedio 3:2, a Danska je prošla tek posle penala, jer je posle 90, kasnije i 120 minuta rezultat ostao 2:2.

Finale je odigrano 26. juna u Geteborgu pred 37.800 gledalaca. Ukazanu istorijsku šansu Danska nije ispustila. Pobedila je Nemačku 2:0 golovima Džona Jensena u 18. i Kima Vilforta u 78. minutu, ispisavši definitivno najsvetliju stranicu u istoriji. Taj rezultat Skandinavci do danas nisu ponovili.