UEFA EURO Istorija

SFR Jugoslavija na EURO 1984: "Plavi" pocrveneli u Francuskoj, posle Splita i "čuda Radanović"

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

09.05.2024 23:50
Ljubomir Radanović je ovim golom odveo Jugoslaviju na EP 1984. MN Press
Ljubomir Radanović je ovim golom odveo Jugoslaviju na EP 1984.

Posle propuštenog EP 1980. godine, selektor Todor Veslinović je uspešno proveo jedan refrešovan tim "plavih" kroz kvalifikacije (Vels, Bugarska, Norveška) i doveo selekciju na Evropsko prvenstvo 1984. u Francuskoj na kome je učestvovalo osam selekcija. Ostaće iz tih kvalkifikacija upamćen onaj gol Ljubomira Radanovića u Splitu protiv Bugarske za 3:2 u poslednjim sekundama meča... 

"Nema više vremena za bilo šta, nema vremena, 45,38. Vujović, Vujović, evo šansa - gooool. Pa, ljudi jeli to moguće. Ludnica, šta je ovo. Šta će se ovo dogoditi. 3:2, ko, ko, ko - Radanović. Radanović", epski je prenos čuvenog Mladena Delića sa meča u Splitu.

Ekipu su predvodili Velimir Zajec i Safet Sušić, tada jedini "stranac" koji je igrao sjajno za Pari sen Žermen. Znalo se da će biti teško doći do polufinala u grupi sa domaćinom Francuskom, Belgijom i Danskom, ali ne i da će "plavi" crveneti posle tri poraza i čak 10 primljenih golova, jer su nade bile velike posle pobeda nad Portugalijom i Španijom u pripremnim mečevima...

Prvi meč 13. juna protiv Belgije bio je ključan u planovima "plavih" za jedno od prva dva mesta u grupi. Međutim, golman Žan Mari Faf, te asovi "crvenih đavola" Frenki Ferkauteren, Niko Klasen, Ervin Vanderberg, Jan Kulemans, te tinejdžer Enco Šifo (imao 18 godina) nadigrali su SFRJ Jugoslaviju i pobedili 2:0 golovima Vanderberga (28) i Gruna (45).

"Gledao sam Jugoslovene protiv Portugalije i Španije. Njihove pobede me nisu zavarale. Bile su čista slučajnost. Jednostavno, Jugosloveni nemaju igru, nemaju taktiku i ja nisšta specijalno nisam morao da pripremam za njih", bila je izjava selektora Belgije Gaja Tisa, a koja nije doprla to selektora Todora Veselinovića.

EURO 1984.

Grupa 1

1. kolo
Francuska - Danska 1:0 (0:0)
Belgija - SFR Jugoslavija 2:0 (2:0)
/Vanderberg 28, Grun 45/

2. kolo
Francuska - Belgija 5:0 (3:0)
Danska - SFR Jugoslavija 5:0 (2:0)
/Arnesen 8, 69 pen, Bergren 16, Elkjer 82, Lauridsen 84/

3. kolo
Francuska - SFR Jugoslavija 3:2 (0:1)
/Platini 59, 62, 77 - Šestić 32, D. Stojković 84 pen/

Tabela
1 Francuska 3 3 0 0 9:2 6
2 Danska 3 2 0 1 8:3 4
3 Belgija 3 1 0 2 4:8 2
4 SFR Jugoslavija 3 0 0 3 2:10 0

Tri dana kasnije "plavi" su doživeli novo otrežnjenje, pravi debakl od Danske 0:5 u Lionu. Imali su vikinzi sjajn tim sa Alenom Simonsenom, Prebenom Elkjerom, Mortenom Olsenom, Sorenom Lerbijem, Frankom Arnesenom, te mladom zvezdom, tada 19-godišnjim Mihaelom Laudrupom. Ali, i po rečima njihovog selektora Sepa Pjonteka ne takvog da bi pregazili "plave" golovima Arnesena (8, 69 pen), Klausa Bergrena (16), Elkjera (82) i Lauridsena (84).

Na kraju je u Sent Etjenu "plave" čekao strašni tim "galskih petlova" predvođen Mišelom Platinijem koji su zgromili Belgiju 5:0 u drugom kolu. I dobro je počelo za Veselinovićev tim jer je Miloš Šestić sa 18 metara starhovitim udarcem "skinuo paučinu" iz ugla golmana Žoela Batsa. Ali, ekipa selektora Mišela Idalgoa je uz velemajstora Mišela Platinija imala sjajne asove poput Manuela Amorosa, Maksima Bosisa, Patrika Batistona, Luisa Fernandeza, Bernara Ženžinija, Alana Žiresa, Žana Tigane, Didijea Siksa, Dominika Rošetoa i počela je u drugom delu da plete mrežu oko gola Simovića. Platini je pogađao iz blizine (59), pa glavom (62), da bi na kraju iz slobodnog udarca (77) zavredeo aplauz zbog "kifle" čak i golmana Simovića. 

Dragan Stojković, tada 19-godišnjak je potvrđivao klasu ulazeći u igru u prva dva meča, da bi u 84. minutu realizovao penal, postigao prvenac na EP i postavio konačnih 3:2. Kraj je bio bolji od samog turnira, ali je bio slaba uteha.

Francuzi su se okitili titulom u finalu protiv Španije 2:0, Mišel Platini je bio najbolji strelac sa devet golova, a logično nijedan igrač "plavih" nije zavredeo mesto u idealnom timu šampionata.

Selektor Todor Veselinović na EP 1984. poveo je seldeće igrače: Zoran Simović, Tomislav Ivković (golmani), Nenad Stojković, Mirsad Baljić, Srećko Katanec, Velimir Zajec, Ljubomir Radanović, Miloš Šestić, Ivan Gudelj, Safet Sušić, Mehmed Baždarević, Zlatko Vujović, Faruk Hadžibegić, Marko Elsner, Branko Miljuš, Dragan Stojković, Josip Čop, Stjepan Deverić, Sulejman Halilović, Borislav Cvetković.