UEFA EURO Istorija

Istorijsko Evropsko prvenstvo u 11 zemalja i Italijani na tronu pred 60 hiljada Engleza

komentari (0)

Autor: Aleksa Janković

29.05.2024 10:30
Fudbaleri Italije proslavljaju titulu šampiona Evrope Profimedia
Fudbaleri Italije proslavljaju titulu šampiona Evrope

Evropsko prvenstvo 2020. godine je trebalo da bude specijalno jer je to ujedno bila i proslava 60 godina postojanja organizacije UEFA. Predsednik Mišel Platini je zato doneo odluku da se turnir održi u 11 gradova u 11 različitih zemalja. Tako su barem jedan meč organizovali Azerbejdžan, Danska, Engleska, Nemačka, Mađarska, Italija, Holandija, Rumunija, Rusija, Škotska i Španija.

Portugal je na prvenstvo došao kao branilac titule, ali su svoje učešće završili već u osmini finala jer je od njih bolja bila Belgija. Uprkos tome, Kristijano Ronaldo je bio najbolji strelac zajedno sa Patrikom Šikom (Češka). Obojica su turnir završili sa po pet golova. Za razliku od nekih prethodnih izdanja, nije bilo reprezentacije koja je posebno iznenadila. Mnogi su Tursku navodili kao "dark horse", odnosno ekipu koja bi daleko mogla da ode ispod radara, ali su Turci bili poslednji u grupi sa Italijom, Švajcarskom i Velsom. 

Upravo su Italijani bili jedan od finalista. Na putu do meča za titulu su upisali trijumfe protiv Turske, Švajcarske, Velsa u grupnoj fazi. U osmini finala su bili bolji od Austrije nakon produžetaka, dok je u čevrtfinalu rezultatom 2:1 pala Belgija. Plasman u finale su obezbedili nakon boljeg izvođenja penala u duelu sa Španijom.

Sa druge strane žreba, Englezi su upisali pobede u grupi nad Hrvatskom i Češkom, dok su remizirali sa Škotskom. U nokaut fazi su bili bolji od Nemačke, a zatim i od Ukrajine, dok su u polufinalu savladali Dansku golom Harija Kejna u produžetku.

Veliko finale se odigralo na "Vembliju", ali je zbog globalne pandemije smanjen dozvoljeni kapacitet, te je tako utakmici prisustvovalo tek nešto više od 67 hiljada ljudi. Veliki problemi su nastali van stadiona kada je oko 6,000 navijača "Gordog Albiona" pokušali bez karte da uđu na utakmicu. Engleska je praktično imala domaći teren u meču za titulu, a publika je bila u transu kada je Luk Šo već u drugom minutu doneo vođstvo Englezima.

Italijani su do kraja utakmice preko Leonarda Bonućija stigli do izjednačenja. Kako pobednika nije bilo ni nakon 90, ni nakon 120 minuta, usledila je penal serija. Apsolutni heroj je bio Đanluiđi Donaruma koji je odbranio šuteve Džejdona Sanča i Buka Sake i tako doneo Italijanima titulu šampiona Evrope.

Italija - Engleska 4:3 (1:1) nakon penala

Stadion: "Vembli" (67,173)
Sudija: Bjorn Kuipers (Holandija)
Strelci: Bonući 67 - Šo 2.

Italija: Donaruma - Di Lorenco, Bonući, Kijelini, Emerson (od 118. Florenci) - Žoržinjo, Barela (od 54. Kristante), Verati (od 96. Lokateli) - Kijeza (od 86. Bernardeski), Insinje (od 91. Beloti), Imobile (od 54. Berardi).

Engleska: Pikford - Voker (od 120. Sančo), Stouns, Megvajer - Tripije (od 70. Saka), Filips, Rajs (od 74. Henderson (od 120. Rašford)), Šo - Maunt (od 99. Griliš), Sterling, Kejn.

Bio je to drugi trofej za "azure" na Evropskom prvenstvu. Prvi su osvojili 1968. godine kada su savladali Jugoslaviju 2:0 golovima Luđija Rive i Pijetra Anastazija.