Srbija na EURO 2024

Poslednje obraćanje javnosti Dragana Stojkovića uoči "biti ili ne biti" s Danskom: Da promenimo negativnu tradiciju Coca Cola Euro 2024

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

24.06.2024 17:23
Dragan Stojković, selektor Srbije, obraća se medijima prem meč sa Dancima MN Press
Dragan Stojković, selektor Srbije, obraća se medijima prem meč sa Dancima

Najbolja reprezentacija Srbije sutra igra zadnjih 90 minuta fudbala u C grupi Evropskog prvenstva (25. jun, 21.00, TV Arena 1 Premium), ishod meča u Minhenu odrediće sudbinu "orlova" na turniru u Nemačkoj, a selektor Dragan Stojković i standarni štoper Strahinja Pavlović danas su stali pred medije, da skupa objasne timska očekivanja i planove u vezi "biti ili ne biti" duela s Danskom.

I eventualno otkriju deo taktičko-kadrovskih priprema za sudar s drugoplasiranim timom, kom je dovoljan i remi za prolazak u osminu finala. "Orlove", pak, samo pobeda može da uzdigne sa zadnje pozicije i sigurno lansira u eiminacionu rundu EURO 2024, pa je šef stručnog štaba još dan posle, u zadnjim sekundama, iščupanog remija sa Slovenijom najavio napad na rivala.

 

 

Dilema je mnogo, svi bi da budu selektori, a samo Stojković ima pravo i obavezu da napravi izbore, od čije realizacije zavisi da li ćemo Tadića i družinu nastaviti da gledamo na prvom kontinentalnom šampionatu za našu državu u njenoj samostalnoj eri ili ćemo u nastavku naše simpatije razdeliti na druge selekcije.

 

Tandem je pred "sedmu silu" stao posle jutrašnjeg treninga u Augsburgu, na kom su Arenini izveštači kao i svi novinari svedočili sjajnoj atmosferi, ozbiljnom radu i pozitivi... a na samoj konferenciji prvo pitanje odnosilo se na čuvenu i već izlizanu dilemu - Aleksandar Mitrović  i Dušan Vlahović, zajedno ili samo jedan u špicu.  

S JEDNIM ILI DVA NAPADAČA NA DANSKU, PITANJE JE SAD

"Generalno gledano, razmišljamo o svim segmentima kada je naša formacija u pitanju. Videćete sutra, to su opcija jedan ili dva. Izaćićemo u svakom slučaju najpametnije za nas u ovom trenutku", kaže Stojković. 

POZITIVNA ATMOSFERA NA POSLEDNJEM TRENINGU

"Raspoloženi smo, što da ne? Sutra je velika utakmica i praznik fudbala, Šta sam pitao Samardžića? Da li je spreman da igra, kroz šalu. Rekao je da nije... (osmeh). Kako nije, spreman je da poleti!", komentar je Piksija. 

 

FOTO TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ/ bs

Dragan Stojković i Lazar Samardžić, selektor i igrač Srbije

NEGATIVNA STATISTIKA SA DANCIMA

"Utakmice protiv Engleske i Slovenije su nam bile važne, ali se naredna ispostavila kao ključna. Danci igraju dosta ozbiljno. Imaju odlične igrače, igraju čvrst fudbal. Oni ne pobeđuju, ali nisu ni izgubili ovde. Jako dobro organizovana ekipa, igraju dosta ozbiljno. Biće to "licem u lice"... Poraženi smo tri puta od njih, ali ćemo učiniti sve da promenimo negativnu tradiciju, istakao je Piksi, srećan zbog termina meča, jer su tada "najbolji uslovi za igru". 

BEZ IZDVAJANJA POJEDINACA, NIJE FER

"Ja moje igrače gledam kao tim i od prvoga dana, pre tri godine, forsiramo taj stil ponašanja da je tim taj koji pobeđuje ili gubi. Nekada je nefer govoriti o pojedincima, pa bih se suzdržao. Delujemo organizovano, timski, svaki igrač daje svoj doprinos, nema samoisticanja i individualizma, tako da je tim bio i uvek će biti najvažniji. A da sam zadovoljan njihovim ponašanjem, jesam! Zajedno smo već mesec dana, to je bilo besprekorno ponašanje. Čudi me da se ne potuku kada su toliko zajedno, to se dešava, ali su moji igrači mnogo fini i nemam primedbu na ponašanje i uopšte u njihovom izvršavanju obaveza.To nas krasi, možda bi neko voleo da to razbije, ali ne damo se i ne damo da imamo bilo kakvu vrstu problema", jasan je selektor. 

SPORIJA OTVARANJA PRETHODNIH UTAKMICA

"Spor start je problem koji želimo da popravimo. Mnogo vremena provodimo na sastancima, sa željom da ne prepustimo prvih 15-20 minuta rivalima. To nije bio slučaj samo ovde već i protiv Austrije i Švedske. Moguće da je potrebna bolja psihološka priprema. Pravimo analize i razgovaramo o tome što se dešava. Po meni smo odigrali dosta dobro obe utakmice i nadam se da ćemo isto i u narednom susretu. Da ćemo biti pobednici", uverava srpski stručnjak. 

IZBOR REZERVI MOŽDA VAŽNIJI OD STARTNE POSTAVE

"Biće promena, ali šta znači da li će biti jedna, dve ili tri. Utakmica se igra 90 minuta, a ne 45. Treba zato biti pametan pri izboru startne postave, ali i igrača na klupi, jer je klupa u današnjem fudbalu važnija nego oni koji istrče kao starteri. Biće promena. Plan igre postoji, ali zavisi od situacije kako ćemo dalje reagovati", ne želi da otvara karte Stojković. 

 

MN Press

Andrija Živković i Filip Mladenović, reprezentativci Srbije

 

MALO VIŠE REALNOSTI U OČEKIVANJIMA

"Biće polemika svakako, ali nevolim kada neko samo negativno gleda. Niko ne može da ospori da se igrači bore i ulažu maksimalan napor da dođu do rezultata. Evropsko prvenstvo je skup najboljih ekipa i konkurencija je oštra. Sutra nas očekuje utakmica koja određuje naš plasman, a želim da podsetim da mi prvi put posle 24 godine igramo na Evropskom prvenstvu i imamo samo jednu pobedu, protiv Norveške. Treba biti realan, jer je Danska fenomenalna ekipa i to ne sme da se potceni. Ne potcenjujemo, ali verujemo da možemo da igramo sa Danskom", kazao je selektor Srbije.

BOLJE DA ERIKSEN OSTANE NA KLUPI 

"Eriksen je obeležio jednu generaciju. Meni je drago da je živ, da je među nama. Voleo bih da ostane na klupi, on je inteligentan igrač, ima izuzetan šut, udarac koji može biti jako nezgodan za sve golmane. Moramo da obratimo pažnju, normalno da imamo sve informacije o njemu i timu Danske. Ključ je držati ga od opasne zone šuta, to će biti ključ našeg veznog reda. To je igrač svetske klase", hvali srpski strateg kapitena rivala, srećan što je što je preživeo srčani kolaps pre par godina i vratio se fudbalu. 

 

MN Press

Dragan Stojković i Strahinja Pavlović

PAVLOVIĆ O KOLABIRANJU I PORUKAMA DANACA

"Danci sa kojima se poznajem su kroz razgovor istakli da imamo kvalitet da ih pobedimo.. Kolabirao sam, ali sam sada dobro", zvuči spremno i motivisano srpski defanzivac. 

POŠTOVANJE PREMA DANSKOM SELEKTORU I AKADEMIJI

"Danska ima sjajnu akademiju i uvek je u vrhu fudbala. Imam poštovanje prema danskom fudbalu i prema selektoru Danske. Fizički će biti izazov da budemo na istom nivou kao Danska, ali ne bih govorio samo o fizičkoj pripremi igrača, jer rival ima odlične igrače. Imali smo gust raspored, ali i dan odmora posle Slovenije te se nadam da su moji igrači spremni", rekao je Stojković na kraju konferencije za medije.

Sada još da svi pređu s reči na dela i sutra obraduju srpske navijače u matici i širom sveta!