Srbija na EURO 2024

Veljko Birmančević: Da izađemo iz zone komfora i da pobedimo Dansku Coca Cola Euro 2024

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

23.06.2024 14:24
Veljko Birmančević je citirao i Živojina Mišića MN Press
Veljko Birmančević je citirao i Živojina Mišića

Ostalo je još nešto više 55 sati do duela Srbije i Danske na UEFA EURO (utorak, 21.00, TV Arena 1 Premium) koji će dati odgovor ko će u osminu finala, a ko verovatno kući. Selektor Dragan Stojković je kao i uvek izraziti optimist, ali je najavio i neke promene u timu.

Pomenuo je Lazara Samardžića i Veljka Birmančevića kao fudbalere koji su protiv Slovenije uneli energiju un ekipu da dođe do tog izjednačujućeg gola Luke Jovića u poslednjim sekundama. 

Baš je Veljko Birmančević, krilni igrač praške Sparte danas bio na pres konferenciji FS Srbije u Augzburgu.

"Kada sam došao prvi dan na okupljanje zahvalio sam se selektoru što sam na EURO i što imam priliku da igram za nacionalni tim. Ja sam spreman, bilo da igram 10, 50 ili 90 minuta. Nije bitno koliko, važno je da pobedimo, spreman za sve što selektor odluči", istakao je Birmančević.

Iako je klasični krilni napadač neće mu smetati da igra ving beka ako tako Stojković odluči.

"Došao sam da se borim, da igram za Srbiju, nije bitno na kojoj poziciji. Bitno je da pomogneš timu da pobedi. Ja sam ofanzivan fudbaler, igram iza špica, ponekad špica. Ako budem igrao ving beka protiv Danske neće biti teško da odgovorim jer sam već to igrao ovde. Ako budem igrao biću presećan i daću 100 odsto".

Slobodan dan je prijao igračima. Atmosfera je dobro.

"Bili smo tri nedelje zatvoreni u hotelima i nismo videli ljude van njega. Značio nam je slobodan dan, da malo prošetamo gradom, da ne razmišljamo o fudbalu. Igrači su dobili novu energiju, videlo se to već u teretani. Daćemo maksimum u utorak".

Kako pobediti Dansku, je pitanje za Stojkovića, rekao je bivši igrač Čukaričkog. Rekao je par rečenica o Dancima, ali i nagovestio izdanje "orlova".

"Igrao sam u Švedskoj pa znam kako razmišljaju Skandinavci. Igraju slično, organizovano i taktički su disciplinovani. Mi nemamo više opcija, moramo da izađemo iz zone konfora. Došli do do zida i nema nazad. Ako hoćeš napred moraš da pobediš. Kako će to biti, to ne mogu da kažem niti da otkrivam. Gledajući igrače, svi su spremni da damo 100 odsto. Naučili smo mnogo iz dva meča i gladni smo da napravimo uspeh za Srbiju".

Zašto je Srbija došla do zida, splet je okolnosti kaže srpski reprezentativac.

"Svi bismo želeli da naprvaimo uspeh. Ne postoji niko ko ne želi uspeh Srbije. Nema priče da neko nije želeo. Tako su se namestile utakmice. Da je bilo drugačije, da smo zatresli mrežu Slovenije prvi, bilo bi 2:0, 3:0 za nas. Ali, sada mora da se pokaže karakter. Mnogi su naši igrači igrali na vrhunskom nivou, znaju kako da pobeđuju. Znam da ćemo napraviti iskorak i uraditi sve da pobedimo Dansku".

Ne otkriva 'bosonogi ritual'

Pre meča sa Engleskom, Birmančević je bosonog izašao na stadion i stajao 15 minuta.

"To radim dugo vremena, ne ovde već i u klubu. To se ne otkriva".

Kalkulacije da Srbiji može da bude dovoljan bod, ne pije vodu.

"Nikad ne smeš da ideš na bod. Pobednici uvek idu na pobedu. Kad kalkulišeš uglavnom uvek izugubiš".

Drugi iz Grupe C ide na prvog iz A grupe.

"Pre svega mi moramo da pobedimo, a na koga ćemo ići to je manje bitno. O tome ćemo da pričamo kada završimo prvi deo posla. U fudbalu se nikad ne zna, može i jače da pobediš".

Vreme za iskorak u karijeri

Birmančević želi da se iskaže na EURO.

"Već sam igrao evropske utakmice i nije novo za mene. Igrao sam protiv najjačih ekipa, postigao golove protiv Betisa i Liverpula. Svaki fudbaler mora da dođe u životu kada mora da napravi iskorak. Bitno mi je da napravim iskorak i da pokažem na velikim utakmicama da mogu to".

Selektor Dragan Stojković je rekao da ovom timu nedostaje Dragan Stojković. To nije opterećenje za igrače, tvrdi Birmančević.

"U fudbalu je najbitnije da svako pogleda sebe u ogledalu. Da kaže 'danas ćeš dati sto odsto'. Tada ćemo napredovati, postići veliki rezultat. Samo ako uradimo to. U fudbalu ti moraš da uradiš sve što je do tebe, a onda si uveren da će i onaj iza tebe uraditi isto. Da citiram generala Živojina Mišića 'Ko nema strah taj ide napred'. Svesni smo odgovornosti, idemo u utorak na pobedu"

Birmančević izgleda kao igrač pun samopouzdanja.

"Nije problem, imam ga mnogo. Igram u klubu koji je igrao veoma dobro. Nadam se da ćemo ovde napraviti nešto veliko u utorak. Da prođemo, za našu zemlju, navijače, nas same. Ova utakmica je krucijalna za nas, imamo igrače sa velikim rejtingom koji mogu da reše utakmicu. Naši napadači su sjajno i vreme je da uradimo nešto za našu zemlju. Ako prođemo grupu onda možemo da uradimo i nešto veće za Srbiju, za naše karijere. Svako želi da pobedi ovakve utakmice", rekao je Birmančević.

Srbija i Danska igraju u Minhenu (utorak, 21.00, TV Arena 1 Premium) meč trećeg kola Grupe C na UEFA EURO, a sudi Francuz Fransoa Leteksije.