Srbija na EURO 2024

Mijatović: Optimista sam, Srbija može da pobedi Dansku Coca Cola Euro 2024

komentari (0)

Izvor: Tanjug

21.06.2024 15:40
Predrag Mijatović MN Press
Predrag Mijatović

Nekadašnji fudbalski reprezentativac Predrag Mijatović izjavio je danas da je optimista i da selekcija Srbije može da pobedi Dansku na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj.

Srbija je juče u drugom kolu grupe C na EP odigrala nerešeno 1:1 sa Slovenijom. U poslednjem kolu 25. juna Srbiju očekuje utakmica sa Danskom koju mora da pobedi ukoliko da bi se plasira u osminu finala.

"Bili smo favoriti možda na papiru, ali na terenu je bilo potpuno drugačije. Zadovoljni smo utakmicom jer smo imali mnogo više prilika nego protiv Engleske. Ja sam optimista i mislim da reprezentacija Srbije može protiv Danske da odigra dobro ili da pobedi, zašto da ne. To je jedino što nam odgovara u ovom trenutku i mislim da možemo" izjavio je Mijatović u emisiji "Kec na jedanaest" na televiziji K1.

Mijatović smatra da je reprezentacija Srbije imala "stidljiv" početak i da su Slovenci iznenadili visokim presingom.

"Utakmice imaju razne faze. Faze kada je protivnik bolji u trenutku, kada gubiš neke lopte iz neobjašnjivih razloga, a nemaš prava na grešku. Reprezentacija Srbije je imala stidljiv početak, jer mislim da su nas Slovenci iznenadili visokim presingom koji u početku nismo očekivali. Kao favoriti na papiru, očekivali smo da će Slovenija biti zatvorenija i da će na kontranapade uraditi nešto više. Utakmica je posle 15 minuta pokazala da i Slovenija ide na pobedu, da nema kalkulacija, pa smo počeli da stvaramo neke prilike", rekao je Mijatović.

Srbija je do remija protiv Slovenije došla golom Luke Jovića u poslednjim trenucima utakmice.

"Ako primimo gol, moramo ostati hladne glave, kao što se desilo i u poslednjoj utakmici, kada smo iz kornera dali gol koji nam je dao nadu da još uvek smo u takmičenju. Nadu daje činjenica da smo protiv Slovenaca imali mnogo više šansi nego protiv Engleza. Mitroviću nije išlo, što rešava bez problema. To mi daje nadu da će i on naći način da da gol ili dva", naglasio je Mijatović.

Prema njegovom mišljenju reprezentacije Srbije bolje igra odbranu nego na Svetskom prvenstvu 2022. godine. 

"Defanzivno smo dosta dobro funkcionisali. Mnogo smo sigurniji nego što smo bili na SP, što se tiče odbrane. Te neke finese, da li neko treba da pomogne i duplira tog igrača koji je sam, apsolutno da. To je koordinacija koju igrači moraju da imaju na terenu, da shvate da smo kompaktni", kaže Mijatović", izjavio je Mijatović.

On kaže da Sergej Milinković Savić nije bio dovoljno koncentrisan u trenutku kada je Slovenija postigla gol.

"Gol koji smo primili protiv Slovenije, Milinković-Savić možda u tom trenutku zbog nedostatka koncentracije nije ispratio igrača koji se pojavio i dao gol. To je situacija koja se dešava u svakom sportu ili poslu, gde zbog male greške ili gubitka koncentracije dolazi do propusta. Video sam želju kod igrača da odigraju dobro. Sada, što je protivnik bio bolji u nekim situacijama, to su stvari koje se dešavaju u sportu. Neko je bolji, skoncentrisaniji u tom trenutku. Da nema grešaka, sve bi utakmice u fudbalu završavale 0:0. To je potpuno normalno", rekao je Mijatović. 

Mijatović smatra da je golman reprezentacije Srbije Predrag Rajković bio najbolji igrač na jučerašnjoj utakmici.

"Na ovoj utakmici, najbolji igrači jedne i druge ekipe su bili golmani. Rajković je u obe utakmice bio najbolji igrač i jako siguran. Kada je golman siguran, to je veoma pozitivno za jednu ekipu. Pavlović i Jović, koji je dao jako bitan gol za Srbiju, pre nego što smo već bili u avionu za povratak u Srbiju", rekao je Mijatović.

Prema Mijatovićevom mišljenju Srbiji nedostaje kretivnost u napadu.

"U nekom trenutku utakmice nam nedostaje kreativa koju nemamo. To je pitanje kvaliteta. Mislim da trebamo da shvatimo da u fudbalu svaki rezultat je moguć. Ali sada moramo da shvatimo da nam treba pobeda i da idemo u tom pravcu i nadam se da ćemo sledeće nedelje pričati već sa Srbijom u osmini finala", izjavio je Mijatović.

Mijatović je otkrio da je razgovarao sa selektorom Srbije Draganom Stojkovićem o predstojećoj utakmici sa Danskom.

"Rekao je da će biti teško, mi hoćemo, mislimo da možemo i znamo da je to bitka ili ništa. Energiju koju sam imao prilike da čujem od njega jutros i taj neki gol koji je došao u 96. minutu, koji ti iz jedne izgubljene situacije daje taj energetski šok, mislim da su to neke stvari pored kvaliteta koje reprezentacija Srbije ima, neki faktori koji su jako važni pred ovako važnu utakmicu. Ne treba zaboraviti da je Danska ozbiljna selekcija, međutim, to nije ekipa koja je ozbiljan favorit za osvajanje EP. Ozbiljan je tim, pokazali su se u dve utakmice, ali i oni ponekad moraju da izgube, neka to bude protiv Srbije u utorak", zaključio je Mijatović u emisiji "Kec na jedanaest" na televiziji K1.