Srbija na EURO 2024

Dragan Stojković hrabro posle remija: Srbin ne umire tako lako Coca Cola Euro 2024

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

20.06.2024 17:59
Draga Stojković, selektor Srbije MN Press
Draga Stojković, selektor Srbije

Dragan Stojković, selektor reprezentacije Srbije, bio je zadovoljan posle utakmice sa Slovenijom, ali je naglasio da je očekivao više. 

Srbija će sada imati težak zadatak, moraće u poslednjem kolu da pobedi Dansku, ukoliko želi u narednu fazu takmičenja.   

"Kao prvo, Srbin ne umire tako lako. Ne predajemo se niti ćemo se predavati. Verujemo do kraja, a rezultat je došao kao nagrada za to verovanje. Za mnoge je utakmica bila završena, za nas nije. Ovo je ipak EURO, svaki bod je važan, svaki rezultat je važan. Želim da čestitam momcima pošto smo uspeli da kreiramo veliki broj šansi, ali nijedna nije ušla u mrežu. Nismo želeli da prihvatimo poraz, i zato je nagrada došla. Teška utakmica - ukoliko gledate statisttiku, mi smo imali više šansi,  14-15 udaraca na gol. To je naš fudbal, ofanziva, ali nije išlo. Ostaje poslednja utakmica, ova nas je ostavila u igri.", rekao je naš selektor na konferenciji za medije. 

MN Press

Dragan Stojković na konferenciji za medije

Prvo je u izjavi posle meča prokomentarisao samu utakmicu i veliki broj promašenih šansi našeg tima. 

"Gledali smo otvorenu igru, znali smo da će biti tako. Slovenci su pokšavali dugim loptima da nas ugroze. Neverovatno je šta Mitroviću nije ušlo u mrežu. Pokazali smo karakter i menatlitet da se nikad ne predajemo, čak ni u poslednjem minutu. Na kraju smo i nagrađeni. Da smo izgubili bilo bi nezalsužeo. Ovaj bod nas ostavlja u trci. U trećoj utakmici rešavamo sudbinu", rekao je Stojković.

Da li ekipa sada ima dovoljno vremena za oporavak, bila je ovo iscrpljujuća utakmica?

"Imamo dovoljno vremena za oporavak. Za pet dana igramo. Dobro ćemo analizarati šta se desilo danas na terenu. Sa imperativom pobede moramo da uđemo u duel sa Danskom". 

Kako je vama sa klupe izgledao finiš utakmice?

"Utakmica za infarkt, ali nismo zaslužili da izgubimo. Sve nas je obradovao taj poslednji koener i gol, kojim smo došli do boda", zaključio je Stojković. 

Selektor Stojković nije hteo da odgovori na pitanje o utakmici između Hrvatske i Albanije, na kojoj se skandiralo pogrdno našem narodu. Ipak, naglasio je da nije čuo glasine da će se Srbija povući sa EP, ukoliko ne stigne reakcija UEFA.

Potom  je govorio o pribranosti ekipe i podnošenju zaostatka.  

"Kad se dođe u situaciju da primite gol, najbitnije je da budete staloženi, tako da sam bio potpuno pribran i povlačio poteze za koje sam smatrao da će pomoći timu. Kada saberete to sa visokim stepenom mentaliteta, čvrstim karakterom, vidite da smo sa osveženjima i izmenama uspeli da dočekamo našu šansu. Ne znam samo kako gol nije došao ranije. Mitrović bi inače svoje dve prilike rešio kao od šale", rekao je Stojković i dodao o strelcu gola, Luki Joviću: 

"Ja od svakog igrača koji ulazi očekujem da unapredi našu igru. Niko ne ulazi da bi upisao nastup. Verujem da je Luka igrač svetskog kalibra i da svaku šansu pretvara u gol. Posle je ulazak Milinkovića i Samardžića poručio da želimo ofanzivan fudbal- Ne želim da igramo nešto što je negledljivo, hoću da igramo fudbal. Na kraju smo pokazali karakter i da se nikad ne predajemo. Plan je bio da pobedimo, o tome govori postava sa početka. Da nismo imali šanse, da nismo napadali, imao bih šta da zamerim, ovako nemam." 

Novinare je zanimalo zašto i šta se dešava sa Srbijom na početku utakmice, obzirom da smo protiv Engleske primili gol, a sada bili saterani u ćošak. 

"Stalno radimo na tom jednom segmentu i stalno govorimo da je taj početak utakmice, ali u fudbalu je sve važno. Moramo biti mnogo aktivniji, koristiti prostor, i ne smemo grešiti u lakim pasovima jer to dovodi do povlačenja. Nije lako igrati sa ova dva špica iz Slovenije, a naša odbrana je po mom mišljenju odradila vrhunski posa. Sve u svemu, radimo na tome", rekao je Stojković.

Zatim su ga inostrani mediji pitali da li možemo očekivati Jovića u startnoj postavi protiv Danske. 

"Luka Jović? Volim ga jako. Dao je gol zato i ulazi na teren, Sjajan napadač i jako bitan igrač za nas. Treba mu jako malo prostora, da bi postigao gol. Ako se sećate, jedna loša kontrola lopte protiv Engleske ga je sprečila da uđe u situaciju za gol. Ovaj pogodak nam je dao nadu i veru da možemo dalje na narednoj utakmici", istakao je popularni Piksi. 

Dovršio je odgovorom na pitanje da da komentar na igru Ivana Ilića i Saše Lukića.  

"Ja sam imao ideju. s obzirom da smo želleli pobedu, da dominiramo na sredini terena i da imamo posed. Zato sam odlučio da Lukić i Ilić počnu u veznom redu jer su dobri tehničari i imaju dobru viziju igre. Video sam da su želeli sve najbollje, da su puno istrčali, što nije lako protiv fizički jake Slovenije", zaključio je naš selektor.