Srbija na EURO 2024

Srbija neće još kući, Jović u nadoknadi vremena sačuvao šansu za nokaut rundu EURO Coca Cola Euro 2024

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

20.06.2024 16:58
Luka Jović, srpski fudbaler, proslavlja gol za remi sa Slovencima na EURO 2024 MN Press
Luka Jović, srpski fudbaler, proslavlja gol za remi sa Slovencima na EURO 2024

Fudbalskoj reprezentaciji Srbije gorelo je pod nogama pred meč drugog kola Evropskog prvenstva, morala je da napadne i uzme sva tri boda protiv Slovenije, jer je to bio najlakši put ka osmini finala, ali nije uspela ni da je nadigra ni da pobedi, što nikako ne uzima na vrednosti uzetom bodu, jer bi današnji remi u Minhenu mogao da bude zlata vredan - 1:1 (0:0).

Sada sve zavisi od ishoda duela s još snažnijom Danskom (25. jun, 21.00, TV Arena Premium) i kombinacije tuđih rezultata, jer ukoliko joj budu išli na ruku, kao jedna od najuspešnijih trećeplasiranih selekcija može u nokaut rundu takmičenja u Nemačkoj. 

S ponovo uparenim Mitrovićem i Vlahovićem u špicu napada, povratnikom Tadićem na poziciji iza njih i bez klasičnog defanzivnog veznog, ultra ofanzivno složeni "orlovi" odmah su agresivno krenuli prema Janu Oblaku. 

 

 

Držali su loptu i kružili su oko golmanskog prostora, tražeći put ka jedinici madridskog Atletika, ali je u prvih 15-ak minuta posla imao samo Predrag Rajković. I odlično ga je obavio, jer je naš adut iz Majorke pročitao udarce Čerina (8) i Mlakara (12) u ranoj fazi susreta. 

I jedan i drugi su išli u okvir gola i oba ih je skinuo Majorkin adut u rukavicama, pokrivajući greške u defanzivi našeg tima. "Zmajčeki" kao da nisu bili zainteresovani za veći posed, već su karte bacili na brze tranzicije, da bi kada je prošla oluja oni preuzeli inicijativu. 

Srbiji su nedostajali mir, otresitost na sredini terena, manji razmak mežu linija tima, bolja komunikacija, brže kretanje, ideje... Ali, su i pored svih iskazanih slabosti u 27. minutu prvi put zaista zapretili Oblaku. Tukao je Vlahović glavom u padu, međutim zadnji čovek tima Slovenije bio je koncentrisan i dobro postavljen.

 

 

Malo posle toga i drugi naš centarfor je mogao na isti način da donese vođstvo, mada je u teškoj situaciji, s čovekom na sebi, samo ovlaš dotakao loptu, koja je na razočarenje Mitrovića prohujala pored stative Slovenaca (31).

A, oni se nisu dali poremetiti tim, nastavili su po svom, što im je donelo strašnu šansu (38). Elšnik je jako zatresao bližu stativu, lopta se vratila u noge Šeška, ali Srbija je imala sreću da odleti iznad prečke a ne iza leđa Rajkovića.

 

 

Uzvratio je Mitrović na drugoj strani (42), ali bez vajde, što je ujedno bilo sve od našeg tima u prvom poluvremenu. Rival je bio organizovaniji, konkretniji, opasniji i bliži rezultatskoj prednosti pred desetinama hiljada gledalaca u dresovima sa srpskom trobojkom na minhenskom stadionu. 

Srbija je morala nešto da menja, da pokaže više od želje i borbenosti, odnosno napravi kontinuitet, jer između uvodnih i poslednjih 15-ak minuta nije bila onakva kakvu ju je najavio selektor Dragan Stojković pre puta na EURO, a posebno pre ovako važnog meča. 

 

 

O čemu god da se pričalo u svlačionici urodilo je plodom na ostaranju drugog dela, jer su "orlovi" očas posla stvorili nekoliko sjajnih prilika. Prvo je Oblak ušao u šut Mitroviću i skinuo mu zicer (47), onda ga je Karničik intervencijom u zadnji čas sprečio da se konačno naplati veliki trud i upiše se u strelce (50).

 

 

U međuvremenu je Bijol zamalo postigao autogol, posle centaršuta Gaćinovića, čiji je ulazak sa klupe dao potrebnu svežinu i prodornost našem timu. Vezista AEK-a hteo je da uposli Vlahovića, ali je ispred njega intervenisao defanzivac Celja. I zamalo promašio sopstvenu mrežu. 

 

 

Utakmica ni posle toga nije gubila na intezitetu, baš suprotno i jedni i drugi su svim silama jurili pogodak i pobedu, a Slovenci su je mogli kaparisati preko Šeška. Napadač Lajpciga je vukao napad dobrih 50-ak metara, pa sa 16 metara iz sve snage testirao refleske i budnost Rajkovića (58). Bivši Zvezdin čuvar mreže položio je test paradom. 

Da se Predrag nije izvio kao divlja mačka i podignutom levicom skrenuo loptu fijuknula bi pravo pod prečku, ovako je još jednom spasio živu glavu orlovima. Kao, uostalom, mnogo puta u reprezentativnoj karijeri. 

 

 

Ali, nije ni on svemoguć. U 69. minutu ga je "izdalo" nekoliko saigrača. Slovenci su istrčali dugu kontru, pas je stigao do Žana Karničnika, a on šutem s desne strane izvršio laku egzekuciju. Prelaku.

Neko je morao da "zauzda" i makar po cenu žutog kartona prekine napad koji nije slutio na dobro, ali to se nije desilo pa su Slovenci, preko hitronog desnog beka, iskoračili ka minimalnom i zasluženom trijumfu. 

 

 

Jeste naš tim imao još šansi, jeste Mitrović pogodio okvir gola, a selektor Stojković brojnim izmenama pokušavao da pronađe pravu recepturu, ali lopta nikako nije htela u centar mete. Klizilo je vreme, srpski navijači su već "videli" još jedan poraz... Ali, ništa nije gotovo dok sudija ne svira kraj. 

 

Srbi nisu hteli da prihvate predaju! Tačnije Luka Jović, jer je rezervista golom u zadnji čas (90+5) sačuvao nadu "orlova" u ostanak. Bukvalno u zadnjim sekundama skočio je koliko ga nose, posle kornera Ivana Ilića, a njegov udarac glavom  doneo je erupciju sreće na crvenom delu tribina. 

 

 

EURO 2024

C grupa, 2. kolo

Slovenija - Srbija 1:1 (0:0)
/Karničik 69 - Jović 90+5/

Danska - Engleska 21.00 (A1P)

 

Slovenija - Srbija 1:1 (0:0)

Stadion: „Alijanc arena“ u Minhenu

Sudija: Ištvan Kovač (Rumunija)

Strelci: Karničkik 69 - Jović 90+5.

Žuti kartoni: Mladenović, Lukić.  

SLOVENIJA (4-4-2): Oblak – Karničnik, Drkušić, Bijol, Janža –Stojanović (od 76. Verbič), Čerin, Elšnik, Mlakar (od 63. Stanković) – Šporar, Šeško (od 76. Vipotnik).

SRBIJA (3-4-1-2): Rajković – Veljković, Milenković, Pavlović – Živković (od 81. Birmančević), Ilić, Lukić (od 63. SMS), Mladenović (od 46. Gaćinović) – Tadić (od 81. Samardžić) – Mitrović, Vlahović (od 63. Jović).

 

Standings provided by Sofascore