Srbija na EURO 2024

Dragan Stojković i Aleksandar Mitrović složni pred Sloveniju: Želimo i hoćemo da pobedimo Coca Cola Euro 2024

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

19.06.2024 16:43
Dragan Stojković, selektor Srbije i Aleksandar Mitrović MN Press
Dragan Stojković, selektor Srbije i Aleksandar Mitrović

Drugog izbora nema, reprezentacija Srbije mora da savlada Sloveniju, ukoliko želi u narednu fazu takmičenja na Evropskom prvenstvu.

Igra "orlova" iz duela sa Engleskom hrabri, ali za tri boda je potrebno više.

 

 

 

 

 

Dragan Stojković, selektor Srbije ne krije optimizam pred sutrašnji meč u Minhenu (15.00 časova, TV Arena 1 Premium), a ono što svi apostrofiraju u taboru našeg tima, jeste dobra atmosfera, uprkos tome što se minulih dana mnogo više pričalo o izjavi kapitena Dušana Tadića, nego o Slovencima.    

 

 

 

 

 

U slučaju da budu jedanaesterci ko će šutirati penal? 

"Neka šutne bilo ko, samo neka ga pogodi. Mogu i Tadić i Mitrović, bitno da stavimo loptu u mrežu"

MN Press

Dragan Stojković i Aleksandar Mitrović

 

Da li će biti promena u sastavu?

"Biće dve promene u odnosu na Englesku"

Kako je izgledalo izvinjenje Tadića, šta je rekao?

"Sada je najvažnija Slovenija, idemo dalje. Rekao šta je rekao. Ništa spektakularno, izvinio se i to je to". 

Da li možemo da očekujemo Tadića u startnih 11?

"Možete".

Šta mislite kako će igrati Slovenija, da li će srljati da po svako cenu daju gol?

"Oni i da žele da srljaju ne mogu. Igraju u formaciji 4-4-2. Šeško i Špoar prave razliku. Moramo da budemo dovoljno pametni i da ne dozvolimo da se jurimo sa njima. Slovenija je organizovana ekipa. Sistem kao sitem nije iznenađenjeTreba da budemo pametni i osujetimo te stvari da dozvolimo da se jurimo s njima u prostoru. Sistem nije iznenađenje, ali samo to da se obrati pažnja, kad smo razgovarali o tome, imaćemo i video analizu, da igrači dobiju punu informaciju što se tiče protivnika".

Kakvu utakmicu očekujete?

"Izlazimo sutra na teren da se borimo, svidelo se to vama ili ne. Sloveniju treba da dobijemo, to je cilj. Nećemo sigurno ići sa razmišljanjem o drugom rezultatu, e sad... Biće dobra utakmica, to je sigurno, atmosfera takođe, prava fudbalska, biće dosta Sloveaca, biće Srba i to je lepo. Verujem da će posle zajedno otići na pivo, pa ko pobedi pa neka plati. Biće dobro, radujemo se, ali cilj je da pobedimo", rekao je Stojković. 

MN Press

Aleksandar Mitrović

 

Na konferenciji je bio prisutan i Aleksanda Mitrović, koji je prvo pričao o atmosferi na treninzima.

Kakva je atmosfera na treninzima? 

"Igrači su svesni važnosti ovog turnira, i lepo je biti ovde. Po treningu vidim da je atmosfera fenomenalna, odgovorićemo izazovu. Dva puta smo igrali protiv Slovenije, pobedili smo 4:1, pa 2:2. Bili smo bolji u toj drugoj utakmici, dominirali, ali sad su drugačije okolnosti i sigurno da ćemo ući drugačije u utakmicu, a ja se nadam da ću nastaviti taj niz golova. Bilo bi lepo da dam gol i dobijemo utakmicu, ali i da ne dam gol, a da pobedimo bilo bi supe". 

Da li ste analizirali utakmicu sa Engleskom?

"Protiv Engleza smo ušli sa dosta respekta, kao da su sa druge planete. Protiv Slovenije moramo bolje"

Nadovezao se potom selektor Stojković i na podršku navijača u Minhenu.

Da li očekujetet dosta naših navijača?

"Hvala navijačima na podršci. To je veliki motiv i odgovornost za nas. Ne igrate sami za sebe. Osećamo odgovornost, dobroje da se reprezentacija voli i podržava. Želimo da budemo pravi primer kako se bori za svoju zemlju i kako se igra za svoj narod. Daćemo sve od sebe da izađemo kao pobednici sutra".

MN Press

Navijači Srbije

 

Ide li Srbija na pobedu u ovom meču ili je i remi dovoljan?

"Mi sutra izlazimo na teren da se borimo, svidelo se to Sloveniji ili ne. Moramo da dobijemo utakmicu, to je cilj. Nećemo sigurno ići sa razmišljanjem o drugom rezultatu, e sad... Biće dobra utakmica, to je sigurno, atmosfera takođe, prava fudbalska, biće dosta Sloveaca, biće Srba i to je lepo. Verujem da će posle zajedno otići na pivo, pa ko pobedi pa neka plati. Biće dobro, radujemo se, ali cilj je da pobedimo".

MN Press

Dragan Stojković i Aleksandar Mitrović

 

Mitrović je pričao o slabim tačkama Slovenije.

"Ne bih da otkrivam šta su slabe tačke Slovenije, ali imaju vrline i mane. Vrine ćemo pokušati da im oduzmemo, mane da iskoristimo. U današnjem fudbalu sve se zna. Sigurno da imaju mane pokušaćemo da iskoristimo".

Da li pamtite utakmicu protiv Slovenije iz 2000. godine?

"Problem je što Srbija nema mene danas... Šalim se. Sećam se naravno, 0:3, pa 3:3, luda utakmica, mislim jedna od najboljih, najlepši i najatraktivnijih te godine. Slovenci odličan tim, Katanec na klupi, imali odlična imena, uhvatili nas na brzinu, Siniša obio crveni... Ali onda se desilo čudo u poluvremenu. Verovali smo da možemo da se vratimo i uspeli smo u tome. Slovenija nije uspela da iskoristi tu rpednost. Atraktivna utakmica, ostaje za pamćenje"".

Mitrović se takođe nadovezao na Stojkovića.

"Utakmica koja budi lepa sećanja, ali se nadam da ćemo mi slaviti sutra i da ćemo nekim klincima probudimo želju za fudbalom. Možda će se i oni sećati posle te naše utakmice, kao što mi pamtimo one iz 2000. godine"

 

 

Gde biste voleli da budete više na utakmici u šesnaestercu ili u polju?

"Voleo bih kada bih sve vreme bio u šesnaestercu, da ne izlazim odatle. Tu se osećam konforno. Dobro, to zavisi od utakmice, taktičkih zahteva. Trudim se da radim ono što se traži od mene, a pomažem timu i kad imam loptu, i bez lopte. Više sam učestovao u igri protiv Engleza, nadam se da ću sutra biti bliže golu. To opet zavisi od utakmice, živa je to stvar, menjaju se stvari jako brzo, moraš da se adaptiraš brz i da radiš za ekipu", rekao je Mitrović. 

Ko će šutirati penal, ali i Tadić i vi budete na terenu?

"Mislim da je to stvar osećaja, ostajemo svi, vežbamo, pričamo između nas, kako se osećamo. Do sada je to bio Duća Tadić kad je na terenu, uglavnom je on bio prvi, posle njega sam bio ja, ali ono... Neka samo bude penal pa ćemo lako da se dogovorimo. Ali generalno, kad smo Duća i ja na terenu, on ga izvodi", objasnio je Mitrović. 

Bili ste nervozni po izlasku sa terena, zašto?

"Recite mi jednog igrača koji nije nervozan kada izađe, a u toku je Evropsko prvenstvo. Kad sam ohladio glavu minut dva nastavio sam da navijam za naše. To su utakmice za koje se živi, koje želite da ste na terenu ali kao što smo rekli selektor je tu da donosi odluke. Kada ste igrač gledate iz jednog ugla, ali selektor gleda drugačije, on ima 26 igrača". 

Selektor je rekao da će Tadić igrati, da li vas to raduje?

"Duća i ja imamo dobru komunikaciju, možemo zatvorenih očiju da igramo. Mnogo stvari olakšava saigračima kada je na terenu, međutim tim je ispred svakog pojednica. Drago mi je što će Tadić biti na terenu. Mada pitanje je još. Da li ste sigurni? Ovo su utakmice za koje se živi. Dobar stadion, protivnik. Ko god bude istrčao na teren, daće maksimum i preko toga", rekao je Mitrović. 

MN Press

Dragan Stojković

 

Novinare iz Italije zanimalo je šta Stojković  

"Vlahović je dobra igrač, zadovoljan sam njegovom igrom. Očekujemo od njega i Mitrovića da daju gol. Nadam se da će biti u prilici za pogodak. Meni je bitno da su njih dovojica dobri kako za ekipu tako i za sebe"

Da li je Srbija favorit?

"Nismo favoriti. Očekujem tešku utakmicu. Slovenija ima baš dobar tim. Ko misli da je lak protivnik taj se vara. Kek je odična trener. Slovenija svakome može da napravi problem. Mi gledamo sa naše tačke gledišta, želimo i hoćemo da pobedimo. Ako Slovenija bude bolja mi ćemo čestitati. Ipak, stavićemo Sloveniju problem, u to niko ne bi trebalo da sumnja, ali moramo da budemo oprezni kada su Šeško i Šporar u pitanju. Ne bih bio ovde da ne verujem u pobedu i moje momke. To nije potcenjivanje Slovenije. Cenim kako igraju", zaključio je Stojković.