Srbija na EURO 2024

Vlahović pred meč sa Engleskom: Ne mogu da se poredim sa Kejnom, mislim da će biti dobra utakmica

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

14.06.2024 14:24
Dušan Vlahović je istakao kako nije realno da se poredi sa Harijem Kejnom MN Press
Dušan Vlahović je istakao kako nije realno da se poredi sa Harijem Kejnom

Fudbalska reprezentacija Srbije će svoj prvi meč na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj odigrati u nedelju 16. juna protiv Engleske. 

Dva dana pred utakmicu, na konfereniciji za medije je govorio Dušan Vlahović. Srpski napadač je prvo odgovarao na pitanja engleskih novinara, a prvo je naravno bilo vezano za meč koji se igra u nedelju.

"Nikad se ne zna šta će se dogoditi, srećan sam što smo ovde posle 24 godine. Daćemo sve od sebe da odemo dalje, videćemo šta će biti. Engleska jedna od najjačih ekipa na turniru. Jedni su od favorita i biće jako teško. Ne mogu da poredim timove. Mislim da će biti dobra utakmica i daćemo sve od sebe da napravimo dobar rezultat. Biće teško jer imaju jako dobre igrače.", započeo je Vlahović i dodao:

"Idemo utakmicu po utakmicu. Naravno da želimo da prođemo u nokaut fazu gde je sve moguće. Svaka utakmica je bitna za nas."

Igrač Juventusa je istakao kako je ovo prvenstvo izuzetno važno i za njega i za sve ostale mlade igrače.

"Jako je važno. Ovo je najveća moguća scena, pogotov za mlade igrače. Igrao sam Svetsko prvenstvo i ovo mi je prvo Evropsko prvenstvo. Znači mi dosta. Moramo da se potrudimo da damo sve od sebe i da postignemo neke golove. Na kraju će sve biti u redu."

Engleski novinari su upitali Vlahovića da li može da uporedi sebe sa Harijem Kejnom i dali je ovo neka vrsta izazova za njega da bude bolji od napadača Bajern Minhena.

"Mislim da Kejn ima 53 golova ove sezone i preko 300 golova svojoj karijeri. U ovom trenutku je jedan od najboljih na svetu. Ne želim takav pritisak niti da se poredim sa njim. On na ovom nivou igra već 15 godina. On je jedan od najboljih napadača ikada, a ja sam i dalje mlad."

Vlahović je govorio i svojoj saradnji sa Aleksandrom Mitrovićem.

"Veliko zadovoljstvo da igram sa njim. Nadam se da ćemo postići neke golove i pomoći. Jako je važno da uz rast imate takvog igrača. On je smiren, zabavan. Volimo da provodimo vreme zajedno. Veliko je zadovoljstvo igrati sa njim."

Upitan je srpski napadač da prokomentarše poraz Engleza od Islanda i da li "orlovi" mogu nešto da pokupe od Islanšana.

"Niko nije nepobediv. U fudbalu je sve moguće. Pogledali smo utakmicu protiv Islanda, imaćemo dublju analizu sutra. Sigurno ima neke stvari što mogu da se prepišu od njih. Pobedili su ih na Vembliju pred 80.000 ljudi. Mi verujemo u sebe, idemo korak po korak i daćemo sve od sebe da se predstavimo u najboljem svetlu i ostvarimo najbolji rezultat"

MN Press

 

 

Novinari su pitali Vlahovića da li će možda zajedno sa Mitrovićem istrčati na terenu u nedelju protiv Engleske.

"To je pitanje za struku i za mistera. Mi smo tu da budemo u službi tima. Poštujemo njegove odluke. Ko god bude istrčao na teren daće 200 posto svojih mogućnosti."

Za razliku od priprema za Svetsko prvenstvo u Kataru, deluje da nema takve euforije. Vlahović veruje da je zbog toga malo lakše sa jedne strane.

"Sigurno da je drugačije. Način na koji smo otišli na Svetsko prvenstvo, bilo je jako dominantno. Pobedili smo Portugaliju u poslednjem kolu. Bila su velika očekivanja. Igrali smo lošije nego kvalifikacije za Svetsko prvenstvo, ali to je deo fudbala i momenti. Lakše nam je što nema tolike euforije, gde izlaze nerealnosti. Svi smo ciljali polufinale. Mislim da smo malo realniji, imamo mirniji ambijent i možemo da se pripremamo za utakmice koje prestoje. Tu smo da se takmičimo i napravimo rezultat."

Fudbaler Juventusa je istakao i da se u prethodnom periodu radilo na svemu, pa i na ispravljanju grešaka.

"Radili smo na svemu i na ispravljanju grešaka. To je sastavni deo fudbala. To su stvari koje bi trebalo da se isprave i napreduje u onome što nam fali. Radili smo na tome, kao i kako izaći protiv Engleza. Ima još dva dana do utakmice. Danas i sutra ćemo imati trening, gde ćemo obratiti pažnju na finese. Radili smo na svemu. Veliki je izazov za nas, posle 24 godine smo na EP. Igramo protiv najjačeg protivnika. Idemo korak po korak, videćemo."

Upitan je Vlahović i da prokomentariše utakmicu protiv Švedske i njegovu ulogu u ekipi.

"Tu sam da radim u službi ekipe, da pokušam da odradim maksimalno svoj posao. Kada igra reprezentacije nema te sujete i nije bitno ko će dati gol. Tu sam da radim sve što je potrebno i srećan sam što je ta akcija završena pogotkom. Nisam uradio ništa specijalno, primio sam loptu i odložio je na stranu. Srećan sam i što smo pobedili jer nam je bila potrebna pobeda za samopouzdanje."

Srpski reprezentativac je istakao kako ne oseća pritisak na Evropskom prvenstvu.

"Ne osećam preteranu odgovornost i pritisak. Mi igramo fudbal, ne radimo ne znam šta da bi osetili pritisak. Naravno gleda nas ceo svet, ali to nam ne nabija pritisak. Odgovornost prema ljudima ima da damo maksimum i budemo na nivou, a odgovornost, ako ne postignem gol? To ne može da me poremeti. Najbitnije je da ekipa pobeđuje i ostvarujemo rezultate. Kao što sam rekao jedina stvar što me zanima je tim i da budem u službi tima. Ostalo sve može da dođe i ne mora."

Veliki broj navijača je pozdravio "orlove" na prvom treningu, a Vlahović je izjavio kako to znači puno čitavoj ekipi.

"Emocija je jako velika što se tiče tih stvari. Osećam se jako lepo i drago mi je. Ponosan sam. Do pre par godina sam ja bio na njihovom mestu, imao sam idole. Sigurno mi je puno srce kad vidim to. Trudim se da izađem svima u susret. Sigurno znam kako funkcioniše. To su isčekivanja. Najmlađi pričaju samo o tome, to im ostaje za ceo život. Jako sam srećan i to mi je podstrek. Kad imamo momente koji nisu idealni, to može dosta da nam pomogne. Sigurno je to velika čast i jako sam srećan zbog toga. Zahvaljujem im se svima i jedva čekam da ih vidim u Gelzenkirhenu."

MN Press

 

 

Na jednom od treninga su igrači prokomentarisali kako je lopta čudna, ali je Vlahović rekao kako je najbitnije da ga lopta sluša kad krenu utakmice.

"Za sada me lopta sluša, ali najbitnije je da krene da sluša za dva dana. Mislim da smo komentarisali kako je lopta čudna. Ne bih se žalio na te stvari jer imamo fantastične uslove. Sad koliko ću i da li ću postići golove, ja se nadam. Fudbal je nešto što ne možeš da predvidiš. Znam šta je moj zadatak i daću sve od sebe da to ispunim."

Strahinja Pavlović je izjavio kako bi Srbija trebalo da izađe napadački, dok Vlahović nije razmišlajo previše o tome.

"Svako ima svoje mišljenje. Možda neko misli da ne treba tako. Stvarno nisam razmišljao o tome. Mister će odlučiti i mi ćemo se prilagoditi i probati da ostvarimo rezultat."

Srpski reprezentativac je istakao kao bi pristao na to da ne postigne nijedan pogodak na turniru zarad uspeha reprezentacije.

"Ne mogu da obećam ništa. Mislim da obećanja mogu biti jako teška. Generano u životu ne obećavam nikad ništa, mogu da obećam samo da ću dati svoj maksimum. Imam ambiciju i neke svoje ciljeve, ali najviše bih voleo da mi kao reprezentacija napravimo dobar rezultat, a da ja ne dam nijedan gol."

Vlahović je takođe prokomentarisao glavnog sudiju koji će deliti pravdu na utakmici u nedelju, Danijele Orsata.

"Donosio nam je dobro, nadamo se da će i sada. Jedan je od najboljih sudija na svetu. Ima dosta utakmica u Ligi šampiona, kao i na Svetskim i Evropskim prvenstvima. Odličan je sudija. Znam da mu je ovo poslednje takmičenje i poželo bih mu svu sreću u nastavku"

Nekadašnji reprezentativac Italije, Kristijan Bobo Vijeri je izjavio kako od Vlahovića očekuje bar pet golova na turniru.

"Kada igrač poput Boba Vijerija kaže tako nešto nije svejedno. Zahvalio bih se i pokušaću da opravdam ta očekivanja, ali opet kažem - menjao bih pet, šest golova za uspeh reprezentacije."

Napadač je govorio i o defanzivcima engleske.

"Analizirali smo, to su igrači koji igraju u najjačoj ligi na svetu. Gledamo ih svake nedelje na TV-u. Siguran sam da smo imali priliku da ih analiziramo. Jedni su od najbolji na svojim pozicijama. Megvajera neće biti, Stouns je upitan, ne znam ko će igrati, ali ko god bude, on je reprezentativac Engleske i nije slučajno tu. Jako su kvalitetna reprezentacija, ali mi se ne bojimo nikog. Niti pretim, niti blio šta. U fudbalu je sve moguće. Niko nije nepobediv i u fudbalu se nikad ne zna šta može da se desi. Idemo rasterećeno i daćemo maksimum. Nadam se da ćemo se radovati na kraju. Nije smak sveta šta god da se desi."

Na kraju je Vlahović upitan oko njegovog odnosa sa selektorom Draganom Stojkovićem.

"Moj odnos sa selektorom je fantastičan i jako sam srećan što imam priliku da igram za takvog čoveka. Da ne pričamo tek o igračkim sposobnostima. Mislim da njegovi rezultati govore sami za sebe. Dva pokušaja, dva velika takmičenja, plasman na Evropsko prvenstvo nakon 24 godine... Ne bi trebalo da bude nikakve polemike oko toga", istakao je Vlahović.

Srbija i Engleska će snage odmeriti u nedelju od 21 čas u Gelzenkirhenu, uz direktan prenos na TV Arena 1 Premium.